Σελίδες

Τι είναι το χασμουρητό…

…και γιατί είναι μεταδοτικό; Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια ακριβής και αποδεδειγμένη θεωρία για το που ακριβώς εξυπηρετεί το χασμουρητό.
Οι μέχρι τώρα θεωρίες υποστήριζαν πως χασμουριόμαστε για να εισάγουμε μεγάλη ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό μας. Άλλες υποστηρίζουν πως εμφανίζεται απλώς γιατί βαριόμαστε, νυστάζουμε ή είμαστε κουρασμένοι.
Κάποιες νέες πρόσφατες έρευνες ρίχνουν φως σε νέες ενδιαφέρουσες θεωρίες για την ανεξήγητη ακόμα αυτή αντίδραση του οργανισμού μας.
Πληροφοριακά, ο μέσος άνθρωπος χασμουριέται γύρω στις 240.000 φορές στη ζωή του. Μια νέα θεωρία για το χασμουρητό, εκτός των κλασσικών που προαναφέραμε, είναι ότι πρόκειται για ρυθμιστή θερμοκρασίας.
Ένα πείραμα του πανεπιστημίου του Άλμπανι στις ΗΠΑ έδειξε τα εξής: Οι άνθρωποι που αναπνέουν από τη μύτη χασμουριούνται λιγότερο σε σχέση με εκείνους που αναπνέουν από το στόμα.
Και τι σχέση έχει αυτό ακριβώς;
Όλα έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του εγκεφάλου, ο οποίος λειτουργεί σαν ένα οποιοδήποτε κλασσικό μηχάνημα: Ανεβάζει τη θερμοκρασία του λόγω της υπερλειτουργίας του. Έχοντας αυξημένη θερμοκρασία το οποιοδήποτε μηχάνημα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εγκέφαλός μας, δε λειτουργεί και τόσο καλά.
Για να διατηρήσουν χαμηλή τη θερμοκρασία, τα αιμοφόρα αγγεία στη ρινική κοιλότητα και το πρόσωπο στέλνουν κρύο αίμα στον εγκέφαλο. Η αναπνοή με το στόμα δεν προσφέρει αυτού του είδους την εξυπηρέτηση και το χασμουρητό είναι μια γρήγορη λύση διοχέτευσης κρύου αέρα στην περιοχή του εγκεφάλου για όσους αναπνέουν με το στόμα.
Το χασμουρητό λοιπόν μπορεί να υποδεικνύει καταστάσεις στρες αλλά και σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Σε όλες αυτές ο εγκέφαλος πιέζεται, υπερλειτουργεί και χρειάζεται να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του για να δουλέψει καλύτερα.
Τώρα, όσον αφορά την μεταδοτικότητα του χασμουρητού; Ποια είναι η νέα θεωρία;
Το μεταδοτικό χασμουρητό μπορεί να είναι ένα σημάδι προειδοποίησης ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων αλλά και ζώων (σχεδόν όλα τα ζώα χασμουριούνται).
Η θεωρία αυτή βασίζεται στο ότι αν τελικά το χασμουρητό βοηθάει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα, τότε σε καταστάσεις κινδύνου μιας ομάδας μπορεί να λειτουργήσει ως σινιάλο για τη γενικότερη αφύπνιση αντιδράσεων των μελών της.
Επίσης το χασμουρητό φαίνεται να είναι μεταδοτικό ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζονται, παρά σε τελείως αγνώστους.
Αυτές λοιπόν είναι οι πρόσφατες θεωρίες για την τόσο απλή καθημερινή αντίδραση.
Μπορείτε να κρατήσετε άνετα αυτή του ρυθμιστή θερμοκρασίας για τον εγκέφαλό σας και να δοκιμάσετε να τον ηρεμήσετε «ρίχνοντας» ένα πολύ γερό χασμουρητό την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε πιεσμένοι και να μας πείτε τα αποτελέσματα.


πηγή: iPop