Σελίδες

Πως να γίνεις ο καλύτερος οικοδεσπότης & καλεσμένος.


Από τους τρόπους σας στο τραπέζι μπορεί να κριθούν πολλά και σημαντικά πράγματα: η προσωπικότητά σας, η ανατροφή σας, η επαγγελματική σας ανέλιξη, ακόμα και η επιτυχία του επόμενου φλερτ σας και η μούρη σας στην κοινωνία γενικότερα. Γι' αυτό, όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο το καλύτερο.





  •  Πώς προσκαλούμε
Για τα δείπνα πρέπει να στείλουμε γραπτές προσκλήσεις που θα φτάσουν νωρίτερα απο το γεγονός. Σ' αυτές θα αναφέρεται η ώρα και η ημέρα, το είδος του ενδύματος και το κλασικό «Α.Π.» («Aπαντήστε Παρακαλώ» και όχι «ανάπηρος πολέμου»). Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα και ένα χαρτί με το μενού.
  • Η σύνθεση των καλεσμένων
Η επιτυχία μιας δεξίωσης στηρίζεται κατ' αρχήν στη σύνθεση των καλεσμένων και στο πώς θα γκρουπάρουμε τις παρέες. Ένας τρόπος είναι να τους χωρίσουμε ανάλογα με τις ηλικίες ή τα επαγγέλματα δεν μπλεκουμε ποτε τα λάθος άτομα μαζί με άλλους. Δεν βάζουμε ποτέ στο ίδιο τραπέζι δύο πρώην συζύγους ή εραστές, ή άτομα που έχουν τσακωθεί. Oι οικοδεσπότες υποδέχονται οι ίδιοι τους καλεσμένους και φροντίζουν να κάνουν τις συστάσεις ανάμεσα σε όσους δεν γνωρίζονται,

  • Ας περάσουμε στο τραπέζι
Στο τραπέζι περνά πρώτος ο οικοδέσότης και ορίζει εκείνη τη θέση των καλεσμένων του. Το πού ακριβώς θα τοποθετηθεί ο καθένας είναι μια υπόθεση που αγγίζει τα όρια της σπαζοκεφαλιάς. Το μόνο σίγουρο είναι πως ποτέ δεν στρογγυλοκαθόμαστε στη θέση που μας γυάλισε για καλύτερη. Αφήνουμε την οικοδέσποινα να μας υποδείξει τη θέση μας και καθόμαστε πάντα μετά από εκείνη.
Υπάρχει, ωστόσο, ένας κανόνας που απλοποιεί τα πράγματα. Γενικά, οι οικοδεσπότες κάθονται αντικριστά, είτε στην κεφαλή είτε στη μέση του τραπεζιού.

  • H ώρα του σερβιρίσματος: Πώς πιάνεται αυτό τώρα;
Και ξαφνικά πάνω από το κεφάλι σας περνάει μια πιατέλα με φαγητό κι εσείς πρέπει να σερβιριστείτε με ωραίο τρόπο. Γι' αυτόν το λόγο χρησιμοποιούμε τα μαχαιροπήρουνα της πιατέλας και όχι τα δικά μας. Εννοείται ότι ποτέ δεν ξεχειλίζουμε το πιάτο μας, ακόμα κι αν βρεθούμε ενώπιος ενωπίω με το αγαπημένο μας φαγητό. Αν πάλι μας τύχουν οι μπάμιες που σιχαινόμαστε από παιδιά, επίσης δεν το κάνουμε θέμα και κυρίως δεν αρνιόμαστε μια μικρή μερίδα, για να μην προσβάλουμε τον οικοδεσπότη

  • Bon appetit!
Εννοείται ότι σε ένα γεύμα με κόσμο πηγαίνουμε περισσότερο για τη χαρά της συνεύρεσης και όχι για να στοκάρουμε το σύνολο των θερμίδων που απαιτεί η επιβίωση του οργανισμού μας για μια εβδομάδα. Γι' αυτόν το λόγο, αν λιμοκτονούμε, φροντίζουμε πριν φύγουμε από το σπίτι να κόψουμε τα ακραία φαινόμενα πείνας με ένα γιαουρτάκι ή μια φρυγανιά. Το να γλύφεις το πιάτο σου φέρνοντας τη Φιλιππινέζα στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να καταλάβει αν προορίζεται για το πλυντήριο ή την πιατοθήκη, είναι ύψιστη αγένεια.  Το ίδιο αγένεια είναι να αφήνουμε το πιάτο μισογεμάτο. Ποτέ δεν ψεκάζουμε τον διπλανό μας μιλώντας με το στόμα γεμάτο, ούτε κάνουμε ανασκαφές με τις οδοντογλυφίδες - γι' αυτό υπάρχει η τουαλέτα. Όσο για την κρίση μας γύρω από τις ενδεχομένως ανύπαρκτες μαγειρικές επιδόσεις του οικοδεσπότη, την κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας.

tip: φρόντισε να έχεις κάνει προετιμασία μια μέρα με δύο νωρίτερα.
extra tip: επίσης φρόντισε το σπίτι σου να είναι πεντακάθαρο και εσυ να είσαι ντυμένος στην πένα.