Σελίδες

31 Μαϊού: Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Καπνίσματος!

Το κάπνισμα αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, την πρώτη αιτία θανάτου στην αναπτυγμένη Δύση. Αυτή η είδηση αφορά πολύ περισσότερο εμάς τους Έλληνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας στους δέκα καπνιστές στη χώρα μας καπνίζει πάνω από δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες τεκμηριώνουν τις καταστροφικές του επιδράσεις για την υγεία μας. Τα στοιχεία που μας ανακοινώνουν κατά καιρούς οι επιστήμονες «κόβουν» την ανάσα: Το κάπνισμα ευθύνεται για 15 μορφές καρκίνου, για το 30% όλων των κρουσμάτων του, αλλά και για πολλές ακόμη παθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον 20ό αιώνα η συγκεκριμένη συνήθεια «σκότωσε» 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε αμέτρητες σελίδες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά προτιμήσαμε να σας παρουσιάσουμε τους νέους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να το «κόψετε» μια για πάντα.
Καταναλώστε τροφές που μειώνουν την επιθυμία
Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιούκ, υπάρχουν τροφές που κάνουν απαίσια τη γεύση τσιγάρων. Η έρευνα έγινε σε καπνιστές, ζητώντας τους να αναφέρουν ποιες τροφές χειροτερεύουν ή βελτιώνουν τη γεύση του τσιγάρου. Σε γενικές γραμμές, τα γαλακτοκομικά όπως το γάλα και το τυρί, τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη όπως οι χυμοί και το νερό, τα φρούτα και τα λαχανικά ψηφίστηκαν ως οι τροφές που χειροτερεύουν τη γεύση του τσιγάρου. Το ίδιο και το κρέας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Απεναντίας, οι περισσότεροι καπνιστές ανάφεραν ότι τα οινοπνευματώδη ποτά βελτιώνουν τη γεύση του τσιγάρου, όπως και τα ροφήματα με καφεΐνη - ο καφές, το τσάι και διάφορα αναψυκτικά.
Επιλέξτε - Περιορίστε
Γάλα           Καφέ
Τυρί            Κρέας
Φρούτα       Οινοπνευματώδη
Λαχανικά    Πατατάκια
Χυμούς       Ξηρούς καρπούς
Εφαρμόστε τη μέθοδο του αντιπερισπασμού
Επικεντρωθείτε σε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα για εσάς ή κάποιο χόμπι.
Απασχολήστε το μυαλό σας με ένα βιβλίο ή περιοδικό.
Κάθε φορά που θέλετε να καπνίσετε ένα τσιγάρο, φάτε ένα φρούτο, μασήστε μια τσίχλα ή πιείτε ένα ποτήρι νερό.
Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα (παίξτε με ένα κομπολόι ή ζωγραφίστε).
Κάθε φορά που θέλετε να καπνίσετε, αναπνεύστε αργά, μετρώντας μέχρι το 10.
Αντιμετωπίστε τους «φίλους» του τσιγάρου 
Ο καφές, το αλκοόλ και η παρέα, που πάνε συνήθως «πακέτο» με το τσιγάρο, μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας να το κόψετε. Οι παρακάτω συμβουλές όμως θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας:
Τις πρώτες ημέρες μετά τη διακοπή του, που θα έχετε πιο έντονη την επιθυμία για τσιγάρο, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά. Όταν βγαίνετε, αντικαταστήστε τα με φρέσκους χυμούς.
Το πρώτο διάστημα αποφεύγετε όσο μπορείτε μέρη και παρέες που έχετε συνδέσει στο μυαλό σας με το κάπνισμα.
Περιορίστε τον καφέ και καταναλώστε τον όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου να αντισταθείτε στην επιθυμία να τον συνοδεύσετε με ένα τσιγάρο.
Ενημερώστε την παρέα σας ότι προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα, ώστε να μη σας προσφέρουν τσιγάρο, αλλά και να αισθανθείτε ότι έχετε δεσμευτεί να το κόψετε.
Ακολουθήστε δύο νέους τρόπους 
Εμβόλιο κατά του καπνίσματος: Υπόσχεται να σας απαλλάξει από αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Χρησιμοποιεί μόρια νικοτίνης για να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτήν. Με απλά λόγια, το εμβόλιο προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων που «εμποδίζουν» τη νικοτίνη να φτάσει στον εγκέφαλο. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αποτελεί θαυματουργή θεραπεία. Για να κόψετε το κάπνισμα, θα πρέπει να το έχετε πάρει καταρχήν απόφαση. Το εμβόλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη πενταετία.
Ελπιδοφόρο φάρμακο: Ένα νέο χάπι υπόσχεται να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το τσιγάρο. Πρόκειται για το Champix, που περιέχει βαρενικλίνη, μια ουσία που έχει παρόμοια δράση στον εγκέφαλο με αυτήν της νικοτίνης. Η βαρενικλίνη δρα καλύπτοντας την ανάγκη μας για νικοτίνη και μας ανακουφίζει από τα συμπτώματα στέρησης. Χορηγείται με ιατρική συνταγή και η θεραπεία διαρκεί περίπου 12 εβδομάδες. Κοστίζει 33 ευρώ (τα 25 χάπια) και καλύπτεται από τα ταμεία.
Επιμείνετε εναλλακτικά 
Κάντε βελονισμό για να κόψετε το κάπνισμα. Συνήθως απαιτούνται 3 με 5 συνεδρίες (η κάθε μία θα σας κοστίσει περίπου 45 με 50 ευρώ). Ο ειδικός θα σας τοποθετήσει τις ειδικές βελόνες (διαδικασία τελείως ανώδυνη) σε επιλεγμένα σημεία στα αυτιά και το σώμα. Με αυτό τον τρόπο, ενεργοποιούνται εκείνα τα σημεία στον εγκέφαλο που μπορούν να σας βοηθήσουν να απεξαρτηθείτε από τον καπνό.
Απευθυνθείτε σε Κέντρο Διακοπής Καπνίσματος
Σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, στα οποία οι ειδικοί πνευμονολόγοι θα σας βοηθήσουν να το «κόψετε». Αρχικά θα σας ενημερώσουν για τη θεραπεία και θα σας ζητήσουν να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 2 μήνες και περιλαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία.
Βρείτε υποκατάστατα 
Τα υποκατάστατα της νικοτίνης μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης. Σας παρέχουν μικρή ποσότητα νικοτίνης, χωρίς τις υπόλοιπες καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αυτοκόλλητα νικοτίνης (κοστίζουν περίπου 14 ευρώ και η θεραπεία διαρκεί 8 με 12 εβδομάδες), οι τσίχλες (περίπου 3 ευρώ, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για 6 μήνες) και η εισπνεόμενη νικοτίνη (κοστίζουν περίπου 20 ευρώ και η θεραπεία δεν ξεπερνά τις 12 εβδομάδες). Προτού λάβετε υποκατάστατα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Αν επιμένετε να καπνίζετε...
Αν, παρ' όλα αυτά, παραμείνετε μανιώδεις καπνιστές, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε κάπως τις συνέπειες του καπνίσματος:
Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, έχει σημαντικά οφέλη στους καπνιστές που δεν είναι υπέρβαροι. Όπως έδειξε, περιορίζεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος θανάτου σε καπνιστές που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.
Προφυλαχθείτε (και) από το παθητικό κάπνισμα
Ακόμη κι αν είστε κι εσείς καπνιστές, δεν υπάρχει λόγος να εισπνέετε και τον καπνό του διπλανού σας. Αερίζετε συχνά το χώρο, μην καπνίζετε με κλειστά παράθυρα.
Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες
Αποφύγετε την καθιστική ζωή, μην αμελείτε το ετήσιο ιατρικό τσεκάπ και ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.