Σελίδες

Τι άφησε πίσω του ο σεισμός στη Β. Ιταλία.


Τουλάχιστον 17 νεκροί, περισσότεροι από 10 αγνοούμενοι και πόλεις… φαντάσματα.


Τις πληγές της μετρά η επαρχία Εμίλια Ρομάνια στη Βόρεια Ιταλία, μετά τον φονικό σεισμό των 5,8 ρίχτερ που έπληξε την περιοχή για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών.
Οι νεκροί έφτασαν τους 17, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πλέον δέκα. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, αν και, δυστυχώς, δεν έχουν βρεθεί επιζώντες.
Τουλάχιστον 41 μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή.
Οι εικόνες στην πόλη είναι αποκαρδιωτικές. Σπίτια και εκκλησίες παραδόθηκαν στο χορό των ρίχτερ, έχοντας υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ οι κάτοικοι απελπισμένοι στηρίζουν τις ελπίδες τους μόνο στο Θεό.
Στην ίδια πόλη, τέσσερις εργάτες έχασαν την ζωή τους από κατάρρευση κτιρίου μιας βιομηχανίας, ενώ άλλοι τρεις εργάτες έχασαν την ζωή τους στη Μεντόλα.
O πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Εράνι, έκανε έκκληση στην αλληλεγγύη και την ευαισθησία όλων των Ιταλών.
Πολλοί δήμαρχοι ζητούν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού «Συμφώνου Σταθερότητας», που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν άμεσα οι σεισμοπαθείς.
Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνολικά, 14.000 άνθρωποι στην περιοχή Εμίλια Ρομάνα έχουν μείνει άστεγοι, μετά τους δύο σεισμούς.