Σελίδες

Τι είναι η κυτταρίτιδα και τι την προκαλεί;;;


Εκατομμύρια γυναικών παραπονιέται για την υφή «φλούδας πορτοκαλιού», που αποκτούν μερικά σημεία του σώματός τους. 
Αυτή είναι η κυτταρίτιδα. 

Δηλαδή η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. 

Οφείλεται στην κακή αιμάτωση και την διόγκωση των λιποκυψελών του συγκεκριμένου σημείου που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα. 

Αποτέλεσμα; 

Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και έτσι έχουμε την υφή «φλοιού πορτοκαλιού». 









Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς, στο στομάχι, στην κοιλιά, στις γάμπες και στο εσωτερικό των μπράτσων. Χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες, ανάλογα με την σοβαρότητά της. 

Έχουμε και λέμε: 

1) Η κυτταρίτιδα Α σταδίου. 
Ονομάζεται αλλιώς και «χαλαρή κυτταρίτιδα». Είναι ήπιας μορφής και στο δέρμα μας εμφανίζεται σαν ένα πολύ μικρό «τσίμπημα» ή ένα πολύ μικρό λακκάκι. 

2) Η κυτταρίτιδα Β σταδίου. 
Ονομάζεται «οιδηματώδη» και είναι μέτριας μορφής. Η συγκεκριμένη γίνεται ορατή με το μάτι, μόνο εάν το άτομο που πάσχει από αυτήν, στέκεται όρθιο. 

3) Η κυτταρίτιδα Γ σταδίου. 
Σε αυτό το στάδιο είναι αρκετά προχωρημένη και ονομάζεται αλλιώς «συμπαγής». Είναι ορατή, είτε είναι ξαπλωμένος ο πάσχων είτε είναι όρθιος. Επίσης έχει μεγάλη έκταση. 

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο το οποίο επηρεάζει την ζωή των περισσότερων γυναικών. Απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια, αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής, αλλά επιμονή και υπομονή! 

Τα χρήματα που ξοδεύουν οι άνθρωποι για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, είναι υπέρογκα και συνήθως χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως τρόποι οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση και ίσως να την καταπολεμήσουν! 

Κάπνισμα, κακή διατροφή, αλκοόλ και έλλειψη γυμναστικής είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της κυτταρίτιδας! Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες οι οποίοι είναι βέβαια αρκετά πιο πολύπλοκοι όπως ο μεταβολισμός και η εγκυμοσύνη. 

Σε συνδυασμό με το σταμάτημα του τσιγάρου, την καλή διατροφή και την γυμναστική, αν προσθέσουμε την απώλεια βάρους, το μασάζ και κάποια συμπληρώματα διατροφής θα έχουμε αποτέλεσμα! 

Όσον αφορά κάποια σκευάσματα όπως κρέμες και επιθέματα, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τα αποτελέσματα τους. 

Επίσης πρέπει να δείξουμε τεράστια προσοχή, γιατί υπάρχουν «μέθοδοι» κατά της κυτταρίτιδας που μπορούν όχι να βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά ακόμα και να την επιδεινώσουν! 

Πάντως γενικά μην αγχώνεστε αν έχετε λίγο κυτταρίτιδα, είναι κάτι το φυσιολογικό (στις γυναίκες) και δεν είναι πια και τόσο αντιαισθητικό (το λίγο), αλλά φροντίστε να προσέχετε να μην αυξηθεί.