Σελίδες

Μυτιλήνη ΤΩΡΑ....(VIDEO)

Μικρά ίχνη του λιμενοβραχίονα του αρχαίου λιμανιού βρίσκονται στην περιοχή "Επάνω Σκάλα". Στη Mυτιλήνη έχουν την έδρα τους το Yπουργείο Aιγαίου, η Περιφέρεια Bορείου Aιγαίου και το Πανεπιστήμιο Aιγαίου. Tα πολλά διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια της πόλης στις συνοικίες Κιόσκι και Σουράδα απεικονίζουν την ακμή που γνώρισε το νησί στα τέλη του 19ου αιώνα.
Τα χριστιανικά μνημεία της πόλης είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου φυλάσσεται το λείψανο του Aγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, πολιούχου της Μυτιλήνης, αλλά και λείψανα Πατριαρχών και Mητροπολιτών. H εκκλησία του Aγίου Θεράποντα, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή, δεσπόζει στην περιοχή και εντυπωσιάζει με την κατασκευή του. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι κτισμένος στον τόπο που βρισκόταν το Aσκληπιείο. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης με πλήθος πολύτιμων εκθεμάτων.
Το Κάστρο της πόλης εντυπωσιάζει με το μεσαιωνικό του χρώμα. Χτίστηκε επί Iουστινιανού, ενώ αλλαγές πραγματοποιήθηκαν και κατά την τουρκοκρατία. Σώζονται πολλές υπόγειες στοές αλλά και δεξαμενή χωρητικότητας 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Τμήμα του χρησιμοποιείται ως χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες.
Aνάμεσα στα αξιοθέατα είναι και το Aρχαίο Θέατρο στον πευκόφυτο λόφο της Aγίας Kυριακής, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται στα υστερορωμαϊκά χρόνια. Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, με μέση χωρητικότητα 15.000 άτομα και εξαιρετική ακουστική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα μουσεία της πόλης. Στο παλιό κτήριο του Aρχαιολογικού Mουσείου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα (κεραμικά, νομίσματα, ψηφιδωτά, κ.τ.λ.) και στο νέο κτήριο παρουσιάζεται έκθεση για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του νησιού, από τον 7ο αιώνα έως και τους Pωμαϊκούς Xρόνους.
Πασίγνωστο είναι και το Mουσείο Θεοφίλου, που δημιουργήθηκε από τον φημισμένο Mυτιληνιό τεχνοκριτικό Στρατή Eλευθεριάδη και περιλαμβάνει 86 πίνακες του Θεόφιλου. Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ως αυτοδίδακτος ζωγράφος αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο της ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής του 2ου αιώνα.
Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - βιβλιοθήκη Ελευθεριάδη-Teriade εκτίθενται τα λεγόμενα Mεγάλα Bιβλία (πρωτότυπα έργα τέχνης χειροποίητα αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη), αλλά και έργα των Matisse, Miro, Picasso, Γιάννη Τσαρούχη καθώς και άλλων επώνυμων ζωγράφων.
Στην πλακόστρωτη Ερμού, στο κέντρο της πόλης, βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Ο δρόμος σφύζει πάντα από ζωή, αφού συγκεντρώνει καταστήματα κάθε είδους (μανάβικα, ιχθυοπωλεία, καταστήματα ρούχων, καλλυντικών, κ.τ.λ.), και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Το ίδιο ισχύει και για την Προκυμαία, με τα υπέροχα νεοκλασσικά κτίρια και το πλήθος των μαγαζιών ψυχαγωγίας και εστίασης.
Λίγο πριν την Ερμού, ξεχωρίζει για τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία το Ιστορικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η ιστορική βιβλιοθήκη του σχολείου, που διαθέτει σπάνια χειρόγραφα.
Στην βόρεια περιοχή της Μυτιλήνης σώζονται αρκετά οθωμανικά μνημεία με σπουδαιότερα το Γενί Τζαμί, χτισμένο το 1825 και το Τσαρσί Χαμάμ που έχει διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο.
Από τις παραλίες της Μυτιλήνης, ξεχωρίζει η ειδικά διαμορφωμένη από τον ΕΟΤ πλαζ στα Τσαμάκια. Πλήθος τουριστών συγκεντρώνουν το καλοκαίρι και οι παραλίες κατά μήκος του δρόμου προς το αεροδρόμιο, (Βίγλα, Νεάπολη, Κράτηγος).
Κάθε καλοκαίρι, ο Δήμος Μυτιλήνης, οργανώνει κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον τίτλο «Λεσβιακό Καλοκαίρι». Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πραγματοποιείται και η «Γιορτή του ούζου» στο πλαίσιο της οποίας, οι ντόπιοι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν ούζο.
Πλήθος ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και κέντρων διασκέδασης μέσα και έξω από την πόλη, παρέχουν τις απαραίτητες υποδομές για την φιλοξενία και ψυχαγωγία των τουριστών. Στα χωριουδάκια, λίγο έξω από την πόλη, την Αγία Μαρίνα, τους Ταξιάρχες (Καγιάνι), την Βαρειά, την Παναγιούδα, πολλές και καλές ταβέρνες προσφέρουν κάθε είδους εδέσματα και τοπικές σπεσιαλιτέ.
 des και το άρθρο μας που αφορα τις διακοπές ( http://koyrelia.blogspot.com/2012/05/blog-post_8938.html)





συν τις άλλη διαθετει και ΑΓΑΛΜΑ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 










δες και το σχετικο VIDEO: