Σελίδες

Σπίτι φτιαγμένο από 1,4 δισ. ευρώ

Ο Frank Buckley, αν και απένταρος, ζει σε ένα σπίτι φτιαγμένο από λεφτά. Και αν η σκέψη σας είναι να εξαργυρώσει τα λεφτά, σας λέμε πως δεν μπορεί να εξαργυρώσει ούτε ένα, διότι απλούστατα δεν έχουν καμία αξία.
Όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι και τα διαχωριστικά του διαμερίσματός του - τριών δωματίων - είναι κατασκευασμένα από συμπιεσμένη χαρτομάζα από χαρτονομίσματα. Επίσης, το ευρώ κοσμεί και τις καρέκλες, τα παράθυρα, τους τοίχους, το τζάκι, ακόμη και το μπάνιο. Ένα μνημείο για την τρέλα που ζούμε, όπως χαρακτηρίζει το έργο του. Τα χαρτονομίσματα είναι δωρεά της Κεντρικής Τράπεζας - τα απέσυρε ως παλιά και ούτως ή άλλως "θα είχαν την ίδια αξία με το χαρτί υγείας",  τονίζει ο καλλιτέχνης.
Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει μια μεγάλη... ταφόπλακα που ενημερώνει ότι η εθνική κυριαρχία της Ιρλανδίας πέθανε το 2010. Ήταν η χρονιά όπου η κυβέρνηση αποδέχθηκε το πακέτο οικονομικής βοήθειας με τους δυσβάσταχτους όρους, το οποίο οι Ιρλανδοί θα αποπληρώνουν για πολλά πολλά χρόνια ακόμη. "Μας διοικεί η Γερμανία" λέει ο Buckley.
"Τα πάντα στον κόσμο μας περιστρέφονται γύρω από το ευρώ, αλλά αυτό είναι απλώς κομμάτια χαρτιού. Αυτό που κάνουν οι άνθρωποι μαζί τους, τι αξία επενδύουν, αυτό είναι που τα κάνει τόσο σημαντικά", λέει ο καλλιτέχνης, εξηγώντας την τόσο ασυνήθιστη επιλογή του υλικού που χρησιμοποίησε για το σπίτι του.