Σελίδες

Oι ειδήσεις μας αρρωσταίνουν

Σε όλους έχει τύχει να παρακολουθήσουν ειδήσεις κι έπειτα να έχουν πεσμένη διάθεση για τις επόμενες ώρες - δεν είναι ιδέα σας. Όντως η παρακολούθηση ειδήσεων μπορεί να σας δημιουργήσει πεσμένη διάθεση, αλλά και σωματικά προβλήματα.
Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκαλύπτει πως όταν βλέπουμε διαρκώς να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας τραγικά γεγονότα, αυξάνονται τα ψυχικά και σωματικά μας προβλήματα.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου αξιολόγησαν την ψυχική και σωματική υγεία 1.322 εθελοντών πριν και μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003.
Παρακολουθώντας αυτά τα γεγονότα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι εθελοντές είχαν οξύ στρες τις πρώτες εβδομάδες του συμβάντος, ενώ αργότερα ξεκινούσε η περίοδος του μετατραυματικού στρες. Στην παρούσα μελέτη, το οξύ στρες των εθελοντών μετρήθηκε 9-14 ημέρες έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου και μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.
Η αξιολόγηση επαναλήφθηκε 3 χρόνια μετά, για να διερευνηθεί αν υπήρχαν ακόμη τα ψυχικά τραύματα. Όσοι παρακολουθούσαν ειδήσεις είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα οξέος, αλλά και μετατραυματικού στρες. Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν δύο έως τρία χρόνια αργότερα προβλήματα σωματικής υγείας.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δήλωσε πως όπως φάνηκε, η έκθεσή μας σε άσχημες εικόνες και ειδήσεις από τα ΜΜΕ, δημιουργούν συλλογικό τραύμα.
Το συλλογικό (ή μαζικό) τραύμα είναι μία τραυματική ψυχολογική συνέπεια, την οποία μοιράζεται μια ομάδα ανθρώπων οποιουδήποτε μεγέθους (μπορεί να είναι και ολόκληρη κοινωνία) και η οποία πηγάζει από τραυματικά γεγονότα στα οποία εκτέθηκαν όλα τα μέλη της ομάδας.
«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι δεν αποκομίζει κάποιο όφελος από τη συνεχή έκθεσή του σε εικόνες φρίκης», εξήγησε.