Σελίδες

Octomber: Steve Jobs, ένας χρόνος από τον θάνατό του

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον θάνατο του Steve Jobs, της σημαντικότερης για πολλούς προσωπικότητας στο χώρο της τεχνολογίας.
Ο Steve Jobs απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών έχοντας συμβάλει τα μέγιστα στην αναδιάρθρωση της Apple, αλλάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες όπως το iPhone, iPad και Mac.
Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, η διορατικότητα και η έντονη προσωπικότητα είναι μόλις μερικές από τις ιδιότητες που τον χαρακτήριζαν ως άνθρωπο και οραματιστή. Όντας προνοητικός από τη φύση του φρόντισε να εκπαιδεύσει κατάλληλα και να καλλιεργήσει μια κουλτούρα στην Apple που θα παρέμενε και μετά τον θάνατό του. Και όντως, ένα χρόνο αργότερα η Apple είναι καλύτερα από ποτέ, έχοντας κυκλοφορήσει μία απίστευτη σειρά προϊόντων μέσα στο 2012 (iPad 3, Retina MacBook Pro, iPhone 5…) υπό τις οδηγίες του νέου CEO, Tim Cook.
Πολλοί θα επιχειρηματολογήσουν ότι όλα αυτά ήταν ήδη στα σχέδια του Steve Jobs και απλά απέμενε η εκτέλεσή τους. Ίσως να έχουν και δίκιο αλλά αδιαμφισβήτητα η προσωπικότητα, οι γνώσεις και εμπειρία του Tim Cook σε θέματα οικονομικών και της γραμμής παραγωγής διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην οικονομική ευμάρεια αλλά και στη γενικότερη διατήρηση του καλού κλίματος μέσα στην εταιρεία. Και παρόλο που μερικές από τις τελευταίες επιλογές της Apple μπορεί να μην είναι και τόσο δημοφιλείς (βλέπε Χάρτες) μπορούμε να θυμηθούμε αντίστοιχες στιγμές και για τον Steve Jobs, όπως η πρόσληψη του Eric Schmidt στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, το Antennagate του iPhone 4, το Motorola ROKR, το MobileMe κλπ.
Θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού μπορέσουμε να αξιολογήσουμε με ασφάλεια τον αντίκτυπο που είχε ο θάνατος του Steve Jobs στην Apple. Μέχρι τότε, όμως, μπορούμε να εκτιμήσουμε όλα αυτά που δημιούργησε ή βοήθησε να δημιουργηθούν και απλώς να ελπίζουμε για το καλύτερο. Θα κλείσουμε με μια χαρακτηριστική δήλωση του Steve Jobs:
«Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, γι’ αυτό μην τον σπαταλάτε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου. Μην παγιδεύεστε στο δόγμα που είναι να ζείτε με τα αποτελέσματα της σκέψης άλλων ανθρώπων.Μην αφήνετε τον θόρυβο από τις απόψεις άλλων να πνίξει τη δική σας εσωτερική φωνή. Και κυρίως, έχετε το κουράγιο να ακολουθείτε την καρδιά και το ένστικτό σας. Με κάποιον τρόπο ξέρουν ήδη τι θέλετε να γίνετε. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».



www.foititelia.gr