Σελίδες

Το savoir vivre της τεχνολογίας

Πότε η τεχνολογία ακυρώνει τους τρόπους καλής συμπεριφοράς.


Όλοι είμαστε ανά χείρας με ένα smartphone. Μας αρέσει να έχουμε ως ήχους τα αγαπημένα μας τραγούδια, μιλάμε δυνατά όταν μας καλούν, στέλνουμε μηνύματα και γράφουμε στον τοίχο μας στο facebook όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε. Γενικότερα τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτές τις high tech συνήθειες που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πότε όμως όλα αυτά ξεπερνούν τα όρια , ακυρώνουν τους τρόπους καλής συμπεριφοράς και συνδέονται ακόμα και με την αγένεια;
 Να μερικά μικρά εγκλήματα συμπεριφοράς:

Όταν σου μιλάω κοίταζε με: Δεν είναι σπάνιο την ώρα που συνομιλείτε με κάποιον εσείς ή το άλλο πρόσωπο να στέλνει παράλληλα και μήνυμα από το κινητό του. Κάτι που θεωρείτε αγενές αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη προσοχή στη συζήτηση μεταξύ σας. Τουλάχιστον ενημερώστε το άτομο πως θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα και διακόψτε τον διάλογο σας για μερικά λεπτά.
Ναι με ακούτε; Η συνήθεια μερικών ανθρώπων να μοιράζονται με τους γύρω τους τον διάλογο που έχουν με κάποιον στο κινητό τους, φωνάζοντας! Σκεφτείτε τον κύριο στο διπλανό τραπέζι στο εστιατόριο, την κοπέλα στο λεωφορείο, ή την μαμά στο πάρκο.
Κεφάλαιο facebook, twitter: Tag με καθόλου κολακευτικές φωτογραφίες από την δεκαετία του 80 με την αποτυχημένη περμανάντ, προκλητικά ή αγενή σχόλια σε κοινή θέα και απρεπής χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Αυτά είναι ίσως τα μεγαλύτερα εγκλήματα από όλα, αφού είναι δηλώσεις και αποδείξεις που μένουν για πάντα στον κυβερνοχώρο. Για αυτό προσοχή!
Τηλέφωνα την ώρα του φαγητού: Κάποτε η διαδικασία του φαγητού με τους φίλους ήταν ιερή και χαλαρωτική, μέχρι που μπήκαν τα κινητά τηλέφωνα στη μέση. Το γεύμα και η συζήτηση διακόπτεται από τηλεφωνήματα που σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν μισή με μια ώρα αργότερα.
Σιγά την κολώνα: Συχνά παρατηρούμε νεαρά κυρίως άτομα που είναι τόσο απορροφημένα στο να στείλουν μήνυμα από το κινητό τους που κυριολεκτικά δεν βλέπουν που πηγαίνουν!
Προσωπικά δεδομένα: Εκείνες οι φωτογραφίες από τις διακοπές με τον πρώην στο κινητό σας σίγουρα θα είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για τον νυν σας δεσμό.
Αναπάντητα μηνύματα: Άλλο ένας τρόπος για να δείξετε τους καλούς ή κακούς σας τρόπους είναι εάν απαντάτε ή όχι στα μηνύματα των φίλων σας.