Σελίδες

To τέλος του Instagram;





Το πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram ξεσήκωσε αλυσιδωτές αντιδράσεις όταν άλλαξε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας. Οι ανανεωμένοι όροι υπονοούν ότι οι φωτογραφίες των χρηστών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από διαφημιστικές εταιρείες, χωρίς την προηγούμενη άδεια από αυτούς.


Οι New York Times δημοσίευσαν πρώτοι την είδηση και το Ίντερνετ πήρε φωτιά. Πολλοί χρήστες μίλησαν για μποϊκοτάζ της υπηρεσίας, ενώ άλλοι προανήγγειλαν το θάνατο του Instagram. Οι περισσότεροι απειλούσαν, στα social media και στα blog, με μαζικές διαγραφές λογαριασμών πριν η νέα πολιτική τεθεί σε εφαρμογή στις 16 Ιανουαρίου.
Ακόμα και οι μεγαλύτεροι θιασώτες του Instagram, οι επαγγελματίες φωτογράφοι, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα. Σύμφωνα με το NPR, αργά χθες το απόγευμα ήρθε μια κατευναστική ανακοίνωση από τον Kevin Systrom, συνιδρυτή της υπηρεσίας, ο οποίος εξήγησε ότι πρόθεσή τους είναι «ο πειραματισμός με καινοτόμες διαφημίσεις που ταιριάζουν στο πνεύμα του Instagram», πράγμα που εσφαλμένα μεταφράστηκε ως πρόθεση πώλησης των φωτογραφιών των χρηστών στις διαφημιστικές. Ο Systrom διαβεβαίωσε ότι οι όροι χρήσης θα αλλαχθούν εκ νέου για να γίνουν πιο σαφείς.
Επιπλέον, η εταιρεία αποσαφήνισε ότι αν ο χρήστης έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις ασφαλείας, οι φωτογραφίες του είναι προσβάσιμες αποκλειστικά και μόνο από τα άτομα που ο ίδιος επιλέγει, οπότε είναι στο χέρι του καθενός να θέσει τα όριά του.
Εν αναμονή των εξελίξεων, για όσους έχουν ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψουν το δημοφιλές φωτογραφικό social media, οι εναλλακτικές είναι πολλές: το Flickr, το Eyeem, καθώς και η νέα αντίστοιχη εφαρμογή του Twitter, είναι μόνο μερικές από αυτές.