Σελίδες

Γιατί νυστάζω συνέχεια; Τι προκαλεί υπνηλία;

Όταν το χασμουρητό έχει μετατραπεί σε αγαπημένο σας χόμπι και κατά τη διάρκεια της ημέρας τα πάντα σάς μοιάζουν με μαλακό κρεβάτι, η υπνηλία έχει μπει για τα καλά στη ζωή σας.
Είναι πιθανό μάλιστα να δημιουργεί προβλήματα στη δουλειά σας αλλά και γενικότερα στη διάθεσή σας.
Αναζητώντας την «πηγή» της συνεχούς νύστας, το www.in2life.gr μίλησε με την ειδική παθολόγο κα Αναστασία Μοσχοβάκη για να λύσει τις απορίες μας.
Οι …πηγές του κακού
«Οι παράγοντες της καθημερινότητας είναι από τις πιο συνήθεις αιτίες της υπνηλίας», λέει η γιατρός. «Το στρες, η κακή διατροφή και η υπερκόπωση αποτελούν βασικές μη οργανικές πηγές του προβλήματος», συνεχίζει. Στα μη παθολογικά αίτια εντάσσονται οι δίαιτες με ταχεία απώλεια βάρους και η κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων.
Ασφαλώς, οι άστατες συνήθειες ύπνου είναι ο πιο προφανής λόγος που κατά τη διάρκεια της ημέρας αναζητάτε το μαξιλάρι σας. Αν είστε από αυτούς που θεωρούν τον ύπνο χάσιμο χρόνου και μόλις που προλαβαίνετε να εξασφαλίσετε λίγες ώρες ξεκούρασης πριν ξημερώσει, τότε είναι λογικό το σώμα σας να σημάνει συναγερμό. Ο οργανισμός σας, μέσω του συμπτώματος της υπνηλίας, σας ψιθυρίζει ότι δεν διαθέτει αρκετή ενέργεια για να κρατηθεί ξύπνιος.