Σελίδες

Mary Leakey: Η Google γιορτάζει τα 100α γενέθλια της διάσημης αρχαιολόγου

Και της αφιερώνει το σημερινό doodle της, προς τιμή του σπουδαίου έργου της.

Μπορεί το όνομά της να μην σας λέει πολλά, το έργο της όμως έχει αφήσει ιστορία στον χώρο της αρχαιολογίας και της επιστήμης της ανθρωπολογίας.

Γεννημένη στις 6 Φεβρουαρίου του 1913 στο Λονδίνο, η Mary Leakey κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε για το τι είναι ανθρώπινο, μέσα από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις τις.
Το 1934, σε μια ανασκαφή στο Swanscombe της Αγγλίας, ανακάλυψε το μεγαλύτερο δόντι ελέφαντα που είχε ανακαλυφθεί μέχρι τότε στην Μεγάλη Βρετανία.
Μετά τον θάνατο του άντρα της, η Mary συνέχισε με επιμονή τις ανασκαφές στις περιοχές Olduvai και Laetoli της Τανζανίας, όπου και ανακάλυψε 15 νέα είδη ζώων και πολλά εργαλεία από πέτρα που προέρχονταν από την Παλαιολιθική Εποχή, περίπου 100.000 με 2εκ. χρόνια πίσω.
Το 1978 στο Laetoli, όμως, η Leakey έκανε την σπουδαιότερη ανακάλυψή της: ένα πρωτοφανές προϊστορικό πεδίο, στο οποίο υπήρχαν σε σκληρυμένη ηφαιστειακή τέφρα τα αποτυπώματα ανθρωπίδας που περπατούσε όρθια πριν από 3,6εκ. χρόνια.
Αυτό το σπουδαίο έργο της Mary Leakey τιμά σήμερα η Google αφιερώνοντάς της το logo της στην αρχαιολόγο, στο οποίο μπορούμε να δούμε την ίδια στη θέση του δεύτερου «ο», εν μέσω μιας ανασκαφής, μαζί με τα αγαπημένα της σκυλιά Δαλματίας που δεν αποχωριζόταν ποτέ να έχουν πάρει τη θέση του δεύτερου «g».
Η παλαιοανθρωπολόγος Mary Leakey, πέθανε το 1996 σε ηλικία 83 ετών στην Κένυα.