Σελίδες

Ο Κώστας Τουρνάς ζει το σήμερα!




 Ένας τραγουδιστής που έρχεται από παλαιότερες δεκαετίες και γνώρισε μεγάλες επιτυχίες δεν σταματά να δημιουργεί στις μέρες μας ένταση και ενθουσιασμό στην νεολαία.  Με τις παλιές αλλά και τις νέες δημιουργίες του, το κοινό δεν τον ξεχνά καθώς ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο στυλ μουσικής που παραπέμπουν στην δεκαετία του 80΄. 

Ξεκίνησε την  προσωπική του καριέρα με το δίσκο «Απέραντα Χωράφια». Ακολουθούν τα άλμπουμ: «Αστρόνειρα», «Κυρίες & Κύριοι», «Λευκά Φτερά», «Επί Γης Ειρήνη», «Στο Σινεμά», «Τρωικός Πόλεμος», «Αγαπημένη», «Η Πρόβα», «Τώρα», «Λίγη Αμαρτία», «Υπερβολές», «Tora Tora Tora», «Κλισέ», «Παιχνίδι», «Αλητείες», «Κάτω απ' την Ακρόπολη», «Ντουέτα» με τη συμμετοχή 12 κλασικών τραγουδιστών, και «Κλέβει ο Καιρός».

1. Αρχικά θα ήθελα να μας μιλήσεις για τις μουσικές σου γνώσεις και τι είναι αυτό που σε τράβηξε στη μουσική;

Έχω κάνει μαθήματα κιθάρας, ενορχήστρωση και αρμονία. Η μουσική στην αρχή της ζωής μου ήταν κάτι σαν τροφή και ψυχαγωγία. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι ήταν και θεραπεία ψυχής. Δεν με τράβηξε κάτι προς την μουσική. Ήταν πάντα εκεί.


2. Ανήκεις σε παλαιότερη σχολή και όμως παραμένεις στη πρώτη γραμμή, ποιο είναι το μυστικό;
Ξέρω πως οι εποχές  οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής, μας περιβάλουν με τον ήχο τους…με την μουσική τους…. έτσι μάλλον υπάρχω και στο τώρα…δεν έχω κανένα μυστικό αν και πάντα πίστευα, πως ότι ζουν και αισθάνονται οι άνθρωποι, αν εκφραστεί αληθινά, δύσκολα γίνεται…"ντεμοντέ" .

3. Σε ποιο μουσικό είδος ανήκεις, είσαι μέσα σε όλα, είναι αυτό που επιθυμείς ή το επιβάλει η δισκογραφία στην Ελλάδα; 
Αλήθεια δεν ξέρω. Η δισκογραφία σήμερα δεν υπάρχει όπως δεν υπήρχε και παλαιότερα για εμένα…. γράφω και ηχογραφώ…τα άλλα ανήκουν στους αρχειοθέτες, μουσικολόγους κ.λ.π
4. Τελευταία βλέπουμε πολλούς καλλιτέχνες να βγαίνουν από ριάλιτι, τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό;
Αν κάποιος αγαπάει την μουσική και θέλει να την κάνει και επάγγελμα, σίγουρα ψάχνει κάθε ανοιχτή πόρτα που θα του το επέτρεπε.
5. Πόσο ανοιχτές σε νέες ιδέες είναι οι δισκογραφικές εταιρείες;
Ποιες δισκογραφικές εταιρίες;  Υπάρχουν; Παράγουν μουσική σήμερα στην Ελλάδα; Δεν ήταν ανοιχτές σε νέες ιδέες όμως ούτε όταν υπήρχαν «σε πλήρη δόξα».
6. Πως βλέπεις την λειτουργία των μουσικών σκηνών, έχει βελτιωθεί, αγγίζει τα ξένα πρότυπα; 
Οι μουσικές σκηνές επεβλήθησαν από την ανάγκη του κόσμου να απολαμβάνει από κοντά τους καλλιτέχνες που προτιμά, χωρίς πολλές φανφάρες και χαοτικές συνθήκες. Άλλες είναι με καλή υποδομή, άλλες έχουν ελλείψεις.
7. Ακούμε ότι μας πασάρουν τα ραδιόφωνα, πόσο υγιές για το τραγούδι είναι αυτό και ποιοι είναι αυτοί που το πλασάρουν; Πόσο αγαπάνε τη μουσική;

Με αυτόν τον στόχο  κάθε σκοπιμότητα είναι θεμιτή για έναν επιχειρηματία και αυτό είναι άσχετο με την αγάπη του για την μουσική. Δεν είναι απαραίτητο ένας επιχειρηματίας να αγαπάει την μουσική, αγαπάει πιο πολύ την επιχείρηση του και ότι την κάνει επικερδή . 

8 . Στη ροκ μουσική το κοινό δείχνει ευάλωτο σε ναρκωτικές ουσίες γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό και τι έχεις να συμβουλέψεις;

Οι μουσικοί όπως και πολλοί καλλιτέχνες, κατά κάποια επιστημονική θεώρηση (Ψυχιάτρων/Ψυχολόγων), είναι ευαίσθητα έως «παθημενα» άτομα που θεραπεύονται μόνο με την άσκηση της τέχνης τους. Αν αυτή εμποδιστεί, τότε μάλλον γίνονται ευάλωτοι σε υποκατάστατα όπως ηρεμιστικά, διεγερτικά, ψυχοτρόπα κ.α.
9. Ο κόσμος σβήνει το τσιγάρο και του παίρνουν τα χρήματα με φόρους, στείλε το μήνυμα σου;
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρο…. είναι η ανίατη ασθένεια κάθε εξουσίας, που στις μέρες μας έχουν αγριέψει. Και μιας και μιλάμε όμως για ανθρώπους….το να πω « κρίμα» είναι λίγο…Αν και πιστεύω πως τίποτα άρρωστο δεν αντέχει …. εξαιτίας της νομοτέλειας (θέλημα Θεού). 
10. Πως είναι ο Κώστας στη καθημερινότητα του;
Καθημερινά όπως ο καθένας μας… άλλοτε με δυσκολίες ή αναποδιές, άλλοτε με μικρές χαρές…. αλλά ακόμα και κάτω από έντονες πιέσεις μένω ψύχραιμος και υπομονετικός  Με έχει επηρεάσει η ψυχραιμία της Γιαγιάς…το «ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ» της…και μας δίνει πάντα, όσο κι’αν δοκιμαζόμαστε.
11. Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς που δεν έχεις συνεργαστεί;
Με αρκετούς που καταφέρνουν να με συγκινούν με τα « δώρα» τους…. 
12.Τι ετοιμάζεις δισκογραφικά;
Προσπαθώ πολύ καιρό να τελειώσω ένα δίσκο αλλά δεν τα’ χω καταφέρει ακόμα. Ελπίζω να γίνει σύντομα.
13. Που μπορούμε να σε απολαύσουμε την νέα σαιζόν;
Παίζω όπου αυτό είναι εύκολο και όπου με θέλουν. Δεν έχω στέκια ούτε και εργάζομαι με την « σαιζόν»….μια εδώ, μια εκεί… χωρίς πλάνο.
14. Έχεις ξεχωρίσει κάποιον νέο καλλιτέχνη που να σου αρέσει;
Υπάρχουν πολλοί…η νέα γενιά έχει απίστευτα ταλέντα….δεν συγκρατώ ονόματα δυστυχώς….
15. Τι συμβουλή δίνεις στους νέους καλλιτέχνες;
Το μόνο που πιστεύω ότι θα τους έβαζε στις καρδιές μας, θα ήταν  να είναι « ελεύθεροι» στην ψυχή τους, αντλώντας απ’ αυτήν… άφοβοι να καταθέσουν με την τέχνη τους κάθε αίσθημα τους.


συνέντευξη:Τασίνας Αλέξανδρος