Σελίδες

Η ιστορία του polo shirt, από τους Πέρσες ευγενείς, στον Rene Lacoste και τον σημερινό... κάγκουρα με τον σηκωμένο γιακά!


Τα μπλουζάκια polo, ή polo shirts, είναι από τα πιο βασικά ρούχα της άνοιξης. Πολύχρωμα, δροσερά, smart casual, φοριούνται τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Παραδόξως, ξεκίνησαν πριν έναν αιώνα σαν αθλητικές στολές.

Μια φορά κι έναν καιρό, 2.500 χρόνια πριν από σήμερα, οι Πέρσες ευγενείς ξεκίνησαν να καβαλούν τα άλογά τους και να κτυπούν με μακρουλά μπαστούνια μια ξύλινη μπάλα που οι Θιβετιανοί την έλεγαν "πούλου". Με τα χρόνια, το σπορ διατηρήθηκε μόνο στις ινδικές περιοχές της παλιάς περσικής αυτοκρατορίας και όταν οι Βρετανοί αποικιοκράτες βρέθηκαν εκεί, τούς άρεσε κι άρχισαν να το παίζουν κι αυτοί. Αλλά, μη εξοικειωμένοι με την ζέστη όπως ήταν, γρήγορα συνειδητοποίησαν πως ήταν αδύνατον ν' αντέξουν με τις στρατιωτικές τους στολές.
Πολλές τάσεις της μόδας ξεκίνησαν από την Βικτωριανή εποχή και την τεράστια Βρετανική Αυτοκρατορία. Τα φανελένια και μάλλινα πουκάμισα έδωσαν σιγά σιγά την θέση τους σε πιο ανάλαφρα βαμβακερά και τα σκούρα χρώματα αντικαταστάθηκαν από πιο ανοικτά, που δεν τραβούν τόσο τον ήλιο, σε περιοχές όπου η ζέστη ήταν αφόρητη. Ακόμη κι έτσι, η "εύκολη" στολή ενός βαμβακερού πουκαμίσου με ένα πουλοβεράκι από πάνω, ήταν πολύ ζεστή για ένα παιχνίδι σαν το πόλο. Σύντομα, άφησαν στην άκρη κάθε επισημότητα κι έπαιζαν μόνο με λευκά πουκάμισα με γιακάδες, για να μην καίγεται ο σβέρκος τους. Κάποια χρόνια αργότερα, στους γιακάδες αυτούς ο θρυλικός αμερικανικός οίκος Brooks Brothers πρόσθεσε κουμπιά, δημιουργώντας έτσι το πρώτο button down πουκάμισο της ιστορίας. Η ιδέα ήταν ότι οι εμπρός γωνίες των γιακάδων έπρεπε να μένουν σταθερές και να μην ενοχλούν τα πρόσωπα των παικτών κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτή όμως είναι η ιστορία ενός άλλου ρούχου. Εμάς εδώ μάς νοιάζει η ιστορία της μπλούζας που πήρε το όνομά της από το πόλο με τα άλογα. Πάμε λοιπόν...
Όταν μπήκε ο 20ος αιώνας, οι κανονισμοί ενός άλλου "ευγενούς" σπορ, του τένις, επέβαλαν τις ολόλευκες στολές στους παίκτες (κάτι που τηρείται ως και σήμερα στο βρετανικό τουρνουά grand slam του Wimbledon). Oι περισσότεροι Βρετανοί παίκτες της εποχής υιοθέτησαν την στολή του πόλο (προσθέτοντας μια γραβατούλα, για να σπάει το πολύ λευκό) και σύντομα τούς ακολούθησαν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Οι Αμερικανοί ήταν λίγο πιο χαλαροί, αφήνοντας στη άκρη την γραβάτα. Ο σπουδαίος Γάλλος τενίστας Ρενέ Λακόστ προβληματιζόταν έντονα από την χρήση της "στολής" αυτής. Επηρεασμένος και από τους αντιπάλους του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου ταξίδευε συχνά για τις μυθικές μάχες των Γάλλων "4 σωματοφυλάκων" (Λακόστ, Μποροτρά, Κοσέ, Μπρινιόν) με τους Αμερικανούς σούπερ σταρ της εποχής, αποφάσισε να κόψει τα μανίκια από το πουκάμισο των παικτών του πόλο, να πετάξει μακριά την γραβάτα και να περιορίσει τα κουμπιά στα επάνω μόνο, κάνοντάς το πολύ πιο άνετο. Το πρωτοφόρεσε το 1926 στο Αμερικανικό Όπεν όπου οι κανονισμοί για τα ρούχα των αθλητών ήταν πιο ανεκτικοί. Το 1927 πρόσθεσε στο σημείο της καρδιάς κι ένα ραφτό, μεγάλο κροκόδειλο -ήταν μια αναφορά στο παρατσούκλι του, αφού τον φώναζαν "Κροκόδειλο" λόγω του μεγάλου στόματός του και της ογκώδους μύτης του. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Το μπλουζάκι του Λακόστ έγινε σύντομα το αγαπημένο όλων των παικτών του τένις. Γιατί, κατ' αρχάς, ήταν "πικέ", κατασκευασμένο δηλαδή από βαμβάκι, πλεγμένο έτσι ώστε να αφήνει τρυπούλες για να αναπνέει το δέρμα. Γιατί ο γιακάς του σηκωνόταν εύκολα προς τα πάνω, μπλοκάροντας τον ήλιο που τούς έκαιγε το σβέρκο (σήμερα αυτό είναι μια αγαπημένη συνήθεια μιας άλλης κατηγορίας ανθρώπων, όχι των τενιστών, αλλά των καγκουροειδών, που τον σηκώνουν ανεξαρτήτως ύπαρξης ήλιου ή όχι...). Και γιατί ο καθένας μπορούσε να το φοράει όσο χαλαρά ή σφικτά ήθελε χάρη στα τρία κουμπιά του γιακά του.
Όταν ο Λακόστ εγκατέλειψε την ενεργό δράση, ίδρυσε μαζί με τον έμπορο υφασμάτων Αντρέ Ζιλιέ την Chemise Lacoste κι άρχισε να παράγει μπλουζάκια με κροκοδειλάκια μαζικά. Σιγά σιγά τα υιοθέτησαν και στο πόλο, που ήταν η αρχική έμπνευση, αλλά και σε άλλα σπορ, όπως το γκλοφ και η ιστιοπλοΐα. Όλα τους ήταν ευγενή αθλήματα κι έτσι το polo shist συνδέθηκε με το preppy look (όπως άλλωστε και το boat shoe, το άλλο πολύ βασικό αξεσουάρ της άνοιξης, του οποίου την ιστορία σας περιγράψαμε προσφάτως)( όσο αφορα τα boat παππούτσια διαβάστε.... http://koyrelia.blogspot.com/2012/04/havaianas-80.html ). Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Ralph Lauren, ένας πανέξυπνος Αμερικανός σχεδιαστής, εμπορευματοποιούσε όλο το preppy ντύσιμο που άρεσε τόσο στους σπουδαστές των πανεπιστημίων της Iby League, διαλέγοντας μάλιστα για την πιο οικονομική του σειρά ρούχων το όνομα "Polo". Τα polo μπλουζάκια με τον παίκτη του Polo ραμμένο στο σημείο της καρδιάς, έκαναν πολλούς όιψμους λάτρεις τους την δεκαετία του '70 και του '80 να νομίζουν ότι το όνομα ήταν επινόηση του Ralph Lauren. Όχι όμως. Ήταν επινόηση κάποιων θιβετιανών χιλιάδες χρόνια πριν και θα έμενε απλά ένα παιχνίδι για λίγους, αν δεν το μαζικοποιούσε στην μορφή μιας καθημερινής μπλούζας ο σπουδαίος Ρενέ Λακόστ!