Σελίδες

Γιατί ροχαλίζουμε;


Σε ποιον δεν έχει τύχει να ροχαλίσει ή να ακούσει το ροχαλητό αυτού που κοιμάται δίπλα του;



Ή σε ποίον δεν έχει τύχει να του πουν -"Χθες ροχάλιζες!" - "Εγώ; Εγώ δεν ροχαλίζω πότε.!"
Και όμως, σύμφωνα με έρευνα περίπου το 40% των ανδρών και το 25% των γυναικών ροχαλίζουν σε καθημερινή βάση. Οι άνδρες ροχαλίζουν διότι έχουν πιο περιορισμένη δίοδο του αέρα από ότι οι γυναίκες και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ροχαλίζουν σπάνια κάποιες νύχτες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους κυρίως όταν είναι πολύ κουρασμένοι. Το 30% περίπου του γενικού πληθυσμού ροχαλίζει κάθε φορά πού κοιμάται, ενώ το 80% ροχαλίζει μόνο περιστασιακά.

Αιτίες του ροχαλητού :

Η ηλικία: Κυρίως στη μέση ηλικία όπου παρατηρείται στένωση του λαιμού μας.

Προβλήματα της μύτης και των κόλπων: Αποκλεισμένοι αεραγωγοί (π.χ. από βλέννα) κάνουν δύσκολη την εισπνοή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό στον λαιμό, που μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό.

Παχυσαρκία: Η εναπόθεση λίπους και ο κακός μυϊκός τόνος συμβάλλουν στο ροχαλητό.

Αλκοόλ, κάπνισμα και τα φάρμακα: Η πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή χαλάρωση που θα οδηγήσει σε ροχαλητό.

Η στάση του ύπνου: Αν κοιμηθείτε ανάσκελα, έτσι δημιουργείται χαλάρωση του μυϊκού τόνου του λαιμού σας, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται ο αεραγωγός και να προκαλείται ροχαλητό.

Μπορείτε να μειώσετε το ροχαλητό σας ακόμα και να το σταματήσετε  εάν :

Χάσετε βάρος: Χάνοντας βάρος μπορείτε να μειώσετε τον λιπώδη ιστό στο πίσω μέρος του λαιμού σας και να μειώσετε ή ακόμα και να εξαφανίσετε το ροχαλητό.

Ασκηθείτε: Η άσκηση οδηγεί στην τόνωση των μυών του λαιμού σας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ροχαλητό.

Σταματήστε το κάπνισμα: Καπνίζοντας οι πιθανότητές να ροχαλίζετε είναι υψηλές.

Αποφύγετε το αλκοόλ, τα υπνωτικά χάπια και τα ηρεμιστικά: Ιδιαίτερα πριν από τον ύπνο, επειδή χαλαρώνουν τους μυς στον λαιμό.

Διατηρήστε «καθαρή» τη μύτης σας από εκκρίσεις: Η βουλωμένη μύτη έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην εισπνοή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ροχαλητό.

Να διατηρείτε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας υγρό: Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τις μεμβράνες στη μύτη και το λαιμό.

Αποφύγετε την καφεΐνη και τα βαριά γεύματα.