Σελίδες

«Thirty Meter Telescope» : Ένα τηλεσκόπιο με τεράστιες προοπτικές


Τον Απρίλιο του 2014, όπως φαίνεται, θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο. Οι επιστήμονες θα μπορούν με αυτό να παρατηρούν τόσο τους υπάρχοντες πλανήτες, όσο και τη γέννηση νέων, ενώ το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του τηλεσκοπίου είναι ότι θα μπορούν οι επιστήμονες με αυτό να διακρίνουν τους αρχαιότερους γαλαξίες του Σύμπαντος, σε απόσταση 13 δισ. ετών φωτός.

Η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο (Τηλεσκόπιο τριάντα μέτρων - Thirty Meter Telescope) αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά.
Το τηλεσκόπιο που θα κατασκευαστεί στη Χαβάη θα διαθέτει ένα πολύεδρο κάτοπτρο διαμέτρου 30 μέτρων, το οποίο θα προσφέρει δεκαπλάσια περίπου ανάλυση σε σχέση με τα υπάρχοντα τηλεσκόπια. 
Η κατασκευή για το τηλεσκόπιο και το παρατηρητήριο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1 δισ. δολάρια.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΤΜΤ για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου, απειλείται από κοινοπραξία ευρωπαϊκών ιδρυμάτων που σχεδιάζει το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο των 42 μέτρων, το οποίο αναμένεται να τελειοποιηθεί επίσης σε μία δεκαετία.