Σελίδες

Δέκα επιθέσεις μέσα σε μια εβδομάδα σε τζαμιά της Βρετανίας!





Ο απόηχος της βάναυσης δολοφονίας του Βρετανού στρατιώτη, Λι Ρίγκμπι, έχει επαναφέρει τα ρατσιστικά σύννεφα στο «νησί», αφού μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, έχει καταγραφεί πλήθος ρατσιστικών επιθέσεων, σε πολλές πόλεις της Βρετανίας.


 Όπως αναφέρει η αντιρατσιστική οργάνωση «Faith Matters», τις τελευταίες έξι ημέρες, από όταν δηλαδή δολοφονήθηκε ο Ρίγκμπι κι έπειτα, έχουν καταγραφεί συνολικά 193 περιστατικά ρατσιστική βίας, κυρίως εναντίον μουσουλμάνων, στα οποία περιλαμβάνονται και δέκα επιθέσεις σε τζαμιά, ανά τη βρετανική επικράτεια. Ο αριθμός αυτό είναι δεκαπενταπλάσιος του συνηθισμένου. Στις επιθέσεις περιλαμβάνονται, επίσης, 47 απειλές για χρήση βίας αυτοπροσώπως ή στο διαδίκτυο, 35 επιθέσεις μικρής κλίμακας με μπογιές, αυγά κτλπ…
Έχουν σημειωθεί, ακόμα, επιθέσεις σε μετανάστες στον δρόμο, ενώ το χειρότερο περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ, όταν ρίφθηκαν τρεις βόμβες μολότοφ σε τέμενος, στο Γκρίσμπι της βόρειας Αγγλίας, την ώρα που μέσα του βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολλοί πιστοί, προκαλώντας μικροπυρκαγιές.
Ευτυχώς η επίθεση δεν οδήγησε στον τραυματισμό κανενός, αφού οι παρευρισκόμενοι έσβησαν εγκαίρως τη φωτιά με πυροσβεστήρες, ενώ το κτίριο υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Για την απόπειρα εμπρησμού συνελήφθησαν δύο νεαροί άνδρες, και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, έως ότου δικαστούν.
«Υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων βίας εναντίον των μουσουλμάνων και είναι σημαντικό να την επισημάνουμε. Επίσης τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι το ένα τρίτο των επιθέσεων μέσα στο 2012 συνδέονταν με υποστηρικτές της ακροδεξιάς», σημειώνει ο Φιγιάζ Μουγκάλ, διευθυντής του «Faith Matters», ο οποίος μάλιστα έχει αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Twitter τη διεύθυνση του σπιτιού του, προ(σ)καλώντας τους θερμοκέφαλους ρατσιστές: «ελάτε να με πυροβολήσετε! ».