Σελίδες

Πέθανε το ιδρυτικό μέλος των Doors, Ray Manzarek


Ο Ray Manzarek, το ιδρυτικό μέλος και κιμπορντίστας των Doors, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, χτες Δευτέρα 20 Μαϊου, μετά από μακριά μάχη με τον καρκίνο.

Ο γεννημένος στο Chicago, Manzarek, συνάντησε τον Jim Morisson όταν οι δυο τους σπούσαζαν Κινηματογράφο στο UCLA το 1965. Και οι δυο τους είχαν πάθος για blues, rock'n'roll, ποίηση και μυστικισμό. Αυτά τα στοιχεία, φιλτραρισμένα μέσα από χαρισματικά 'ξόρκια' του Morrison και την διερευνητική δουλειά του Manzarek στα πλήκτρα, έδωσε στους Doors -μαζί με την κιθάρα του Robbie Krieger και τα ντραμς του John Densmore- ένα μοναδικά διαστημικό ήχο, αποτελούμενο εξίσου από δυνατό ροκ και συνεχούς ροής αυτοσχεδιασμών. Ένα τρανό παράδειγμα αποτελεί το νούμερο ένα hit, 'Light My Fire'.
Παρ' όλο που η μπάντα χρησιμοποιούσε μπασίστες στις studio ηχογραφήσεις, ο Manzarek χρησιμοποίησε ένα keyboard χαμηλών τόνων για να αναπληρώσει τον ήχο στα live.
Ακόμα και σήμερα, όταν σκέφτεσαι τους Doors, σκέφτεσαι τον Jim Morrison. Όταν όμως σκέφτεσαι πως ακουγόντουσαν, σκέφτεσαι τα μυστηριώδη πλήκτρα του Manzarek.
 Δείτε τον στο παρακάτω video να εξηγεί τη γνωριμία του με τον Morrison και τις latin ρίζες του 'Light My Fire':





E-Radio.gr