Σελίδες

Πρώτη ημέρα του καλοκαιριού 2013 και η Google αφιερώνει!

Και ενώ ένα πολιτικός χειμώνας φαίνεται να επικρατεί στη χώρα, σήμερα 21 Ιουνίου 2013. η Google τιμά με το σημερινό θαλασσινό της doodle, την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού 2013!

Η Google αποφάσισε απλά να σηματοδοτήσει θερινό ηλιοστάσιο και να μας ευχηθεί με τον τρόπο της ένα καλό και ξένοιαστο - δεν το βλέπυμε καθόλου στην Ελλάδα- καλοκαίρι!
Δύο φορές το χρόνο η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με τη διάρκεια της νύχτας, σε όλη τη Γη.
Πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο που συμβαίνει για όλες τις περιοχές του πλανήτη μας. Τις ημερομηνίες που συμβαίνει τις ονομάζουμε ισημερίες και τις διακρίνουμε σε χειμερινή και εαρινή ισημερία.
Το θερινό ηλιοστάσιο αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός για το ανθρώπινο γένος μέχρι σχετικά πρόσφατα.  Σήμερα λοιπόν γιορτάζουμε το θερινό Ηλιοστάσιο  και με την λέξη ηλιοστάσιο ονομάζουμε η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.
Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» ... επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
Στη θαλασσα λοιπόν μας προτρέπει να πάμε και η google με το σημερινό της doodle...  Πάμε για βουτιές, παιχνίδια, με μπάλες, μάσκες ή χωρίς!
Δύσκολα τα πράγματα στη χώρα αλλά οι θάλασσες μας είναι υπέροχες και το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε!
Καλό καλοκαίρι λοιπόν σε όλους και καλές πραγματικές βουτιές ...