Σελίδες

Κουτσομπολεύτε ελεύθερα, κανει καλόΣας αρέσει το κουτσομπολιό; Θέλετε να τα ξέρετε όλα; Καλά κάνετε, ιδίως αν σας ενδιαφέρει να προστατέψετε την ψυχική σας υγεία. Σύμφωνα με τους καθηγητές Μάθιου Φέινμπεργκ και Ρομπ Γουίλερ, του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, το κουτσομπολιό μπορεί να μας σώσει τη ζωή. 


        Αν και συνήθως βλέπουμε το κουτσομπολιό ως κάτι αρνητικό, αυτό πληροί μια σημαντική λειτουργία, υποστηρίζουν οι ερευνητές. «Το κουτσομπολιό είναι ένα είδος ανταλλαγής πληροφοριών που μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε ακόμη και την επικινδυνότητα των άλλων. Είναι το θεμέλιο της συνύπαρξής μας» γράφουν οι δύο Αμερικανοί καθηγητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Personality and Social Psιchology».
             
       Το κουτσομπολιό μπορεί να ωφελεί όποιον το κάνει, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη. Όπως έδειξε, όσοι κουτσομπολεύουν αισθάνονται μεγαλύτερη στήριξη από τον κοινωνικό περίγυρό τους – και ενίοτε, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση!
Στη μελέτη, οι δρες Τζένιφερ Κόουλ και Χάνα Σκράιβενερ, από το Πανεπιστήμιο του Στάφορντσαϊρ, εξέτασαν τις απαντήσεις 160 εθελοντών, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για την τάση τους να κουτσομπολεύουν, την αυτοεκτίμησή τους, την κοινωνική στήριξη και την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους. Όπως διαπίστωσαν, όσο περισσότερο κουτσομπόλευαν οι εθελοντές, τόσο μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη αισθάνονταν. Ωστόσο, το κουτσομπολιό δεν φάνηκε να σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση από τη ζωή τους.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα, οι δύο ερευνήτριες ζήτησαν από 140 άτομα να μιλήσουν θετικά ή αρνητικά για ένα φανταστικό πρόσωπο. Όσοι μιλούσαν επιδοκιμαστικά ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση απ’ ό,τι όσοι μιλούσαν αρνητικά, αν και η βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους χανόταν γρήγορα μετά το τέλος του κουτσομπολιού.

       «Το κουτσομπολιό συνήθως θεωρείται ως κάτι κακό», είπε η δρ Κόουλ. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ορισμένες μορφές κουτσομπολιού, ιδίως αυτές που εμπεριέχουν επιδοκιμασία των άλλων, μπορεί να παρέχουν κάποια οφέλη στον κουτσομπόλη, παρά το γεγονός ότι συνήθως απορρίπτουμε τους κουτσομπόληδες».