Σελίδες

Οι Αυστριακοί αποθεώνουν τη Χίο!



Είναι από τις ειδήσεις που διαβάζεις και χαίρεσε. 

Χαίρεσε όχι γιατί κάτι φαίνεται να αλλάζει, αλλά γιατί αυτός ο ευλογημένος τόπος, όσο και να τον πληγώνουμε, όσο και να του γυρνάμε την πλάτη, πάντα θα παραμένει μυροβόλος, και μαγευτικός για τον κάθε επισκέπτη.


Σύμφωνα λοιπόν με αναφορά που γίνεται στην ηλεκτρονική εφημερίδαiefimerida.gr, o έρωτας της Αυστρίας για την Ελλάδα και τις ομορφιές της φουντώνει. Σε ένα καλοκαίρι όπου η Βιέννη αναμένεται να μετακομίσει στην χώρα μας για διακοπές, ο αυστριακός Τύπος συνεχίζει  τα αφιερώματα στην Ελλάδα. 

«Τα φώτα πέφτουν πάνω στο νησί του ούζου», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, των 3 εκατ. αναγνωστών, «Χίος, η μεγάλη άγνωστη», σεκοντάρει η Kurier Zeitung. Διακεκριμένοι ταξιδιωτικοί συντάκτες βρέθηκαν στη Χίο αλλά και στην Καβάλα, με αφορμή την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Βιέννη, και κατέγραψαν γλαφυρά την εμπειρία τους. Εκτοτε, τα τηλέφωνα στα ταξιδιωτικά γραφεία της Βιέννης δεν σταματούν να χτυπούν, «θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτούς τους κρυμμένους παραδείσους».
«Το πέμπτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας γοητεύει με το άρωμα των λεμονιών του, την εγκαρδιότητα των κατοίκων του και την απουσία τουριστών. Μια μυστική επιλογή, ακόμα!», προλογίζει το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ ο συντάκτης της ΟÖNachrichten. «Η Χίος μπορεί να αναπτύξει τον ποιοτικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό», επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Kurier, κ. Claudius Rajchl, «μην κάνετε το λάθος να αντιγράψετε το τουριστικό μοντέλο της Τουρκίας, που άλλωστε δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική νοοτροπία». 
Δυνατό «χαρτί» της Χίου θεωρεί τη γαστρονομία και φυσικά τη μαστίχα. «Είχα δοκιμάσει ελαιόλαδο με μαστίχα σε σπίτι φίλων μου στη Βιέννη και είχα ενθουσιαστεί».
Παράλληλα, ο Αυστριακός δημοσιογράφος Martin Swoboda, φιλέλληνας που γνωρίζει τη χώρα εκ των έσω, διακρίνει έναν αέρα «αλλαγής» στο νησί. «Συνάντησα πολλούς νέους Χιώτες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους ύστερα από χρόνια», διηγείται, «αυτοί είναι κομιστές μιας νέας νοοτροπίας, μπορούν να αποστασιοποιηθούν και να κρίνουν τα κακώς κείμενα του τόπου τους αλλά και να καταθέσουν νέες ιδέες».