Σελίδες

Πως θα προστατευτούμε από τον ήλιο;

Συνηθισμένο λάθος μας είναι οτι θεωρούμε πως δεν έχει έρθει το καλοκαίρι. Πηγαίνουμε λοιπόν για μια "βουτιά στη θάλασσα" και γυρνάμε σαν αστακοί που αναπτύσσουν σχέσεις μίσους και αγάπης με το...γιαούρτι! Αν δεν είναι πολύ νωρίς για να πάμε θάλασσα σίγουρα δεν είναι πολύ νωρίς να προστατευτούμε από τον ήλιο! Μην το κάνετε για σας...για το φουκαργιάρικο το δέρμα σας κάντε το που αν είχε επιλογή κάθε καλοκαίρι θα έπαιρνε τις βαλίτσες του και θα σας άφηνε στα "κρύα του λουτρού".
"Τρόποι ηλιοπροστασίας"

1.Αντηλιακό
Δεν αρκεί να το βάλεις στην τσάντα θαλάσσης. Πρέπει να το βάλεις και στο σώμα σου γιατί το δέρμα σου χρειάζεται κάποιο χρόνο για να απορρφήσει. Μισή ώρα πριν είναι αρκετή και θα σου προσφέρει και αυτή τη γυαλάδα  που ας το παραδεχτούμε είναι σέξι! Κάποιες διευκρινήσεις είναι απαραίτητες. Τα λαδάκια δεν είναι...αντηλιακά και το αντηλιακό σώματος δεν είναι και  προσώπου παρά το γεγονός οτι το πρόσωπό σου  είναι μέρος του σώματος!

1α) Αντηλιακό προσώπου
Είναι πολυ λογικό να θέλεις να μαυρίσεις ομοιόμορφα αλλά το προσωπό σου έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα και είναι απλά σαν να το στέλνεις για σφαγή. Παντά ο δείκτης προστασίας του προσώπου πρέπει να είναι υψηλός και ναι! το SPF 50 είναι το καταλληλότερο.Μην ξεχνάς οτι ο ήλιος ανάμεσα στα χιλιάδες προβλήματα που προκαλεί, προκαλέι επίσης και γύρανση του δέρματος. Τέλος η μάρκα...ναι παίζει ρόλο. Γι'αυτό και πριν αγοράσουμε ένα αντηλιακό πρέπει να ελέγχουμε τα συστατικά του ή να συμβουλευόμαστε το δερματολόγο μας. Τα περισσότερα καλής ποιότητας (φαρμακευτικά και όχι εμπορικά) αντηλιακά είναι ευνοϊκά για την τσέπη μας και το δέρμα μας...

1β) Αντηλιακό σώματος
Ο δείκτης προστασίας ενός ανητλιακού σώματος είναι ανάλογος με το χρώμα της επιδερμίδας μας. Αν είμαστε πολύ άσπρες το λαδάκι με δείκτη προστασίας δε θα μας βοηθήσει. Αντίθετα θα μας δώσει ένα υπέροχο κατακόκκινο χρώμα για να το θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή. Και για του λόγου το αληθές, ορίστε μερικές συμβουλές για κάθε τύπου δέρματος.

Ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες:δείκτης προστασίας 50.
Μέτριες επιδερμίδες: δείκτης προστασίας 30
Σκουρόχρωμες επιδερμίδες: δείκτης προστασίας 20

Έπειτα από τα πρώτα μπάνια και εφόσον το σώμας μας έχει προσαρμοστεί και έχει συνηθίσει την έκθεσή του στον ήλιο ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού μπορεί να μειώνεται κατά 10-20 μονάδες αλλά σίγουρα να μην πέφτει από το SPF 15. Όσο και να έχουμε μαυρίσει πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τους μονοψήφιους αριθμούς γιατί η προστασία που προσφέρουν είναι σχεδόν μηδαμινή. Δεν ξεχνάμε πως όσο ακριβά και αν είναι τα αντηλιακά μας, προστατεύουν την υγεία του δέρματός μας άρα και την υγεία μας γενικότερα και πως τα αγοράζουμε μία φορά το χρόνο ή και τα δύο χρόνια αν και εφόσον έχουν ανάλογη διάρκεια ζωής και τα διατηρούμε σωστά (δροσερό μέρος, όχι απευθείας και πολυωρη έκθεση στον ήλιο).

2. Ας γδυθούμε μια ώρα αργότερα
Το οτι πηγαίνουμε για μπάνιο δε σημαίνει οτι πρέπει να φορέσουμε ρούχα που έιναι μικρότερα ή ίσα με το μαγιό. Θα βγαλουμε τα ρούχα μας στην παραλία. Μέχρι εκεί όμως, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε μέσα συγκοινωνίας ή παρκάρουμε μακριά, ας μην δίνουμε στον ήλιο "ένα μεζαδάκι" για να του ανοίξει η όρεξη για το μεγάλο "τσιμπούσι" στην παραλία.Ένα άσπρο καφτάνι με μακριά μανίκια και άντε ας είναι λίγο κοντό είναι κατάλληλο ώστε και να μην καούμε στην πλάτη και να μαυρίσουμε ομοιόμορφα.

3. Παραλίες με ρίσκο!
Πολύ βασικό ειδικά για τα πρώτα μας μπάνιο είναι  παραλίες με δυνατότητα εύρεσης σκιάς. Μην ανησυχείτε οτι δε θα σας βρει ο ήλιος. Θα σας βρει! Στη θάλασσα την ώρα που κολυμπάτε αλλά και κάτω από τη σκιά γιατί η άμμος αντανακλά το 20% του ήλιου και το δέντρο απορροφά μόνο το 5%. Αν σε καμία από τις παραλίες που έχετε τη δυνατότητα να πάτε δεν υπάρχουν δέντρα, υπάρχει πάντα η ομπρέλα, όμως μεγάλου μεγέθους που να μπορεί να προστατέψει το σώμα σας και όχι μόνο το πρόσωπο! Όταν τα μπάνια που έχετε κάνει είναι αρκετά τότε μπορείτε να κάνετε και λίγη ηλιοθεραπεία δε χάλασε και ο κόσμος. Όμως σίγουρα δεν πρέπει να ξεπερνάτε τη μία ώρα απευθείας έκθεσης στον ήλιο.

4. Αντηλιακό ξανά και ξανά και ξανά
Τι πάει να πει "είναι αδιάβροχο δεν έχει ανάγκη". Μην ξεχνάς οτι και η μάσκαρα σου ήταν αδιάβροχη αλλά στην έκανε την κουτσουκέλα της τις σπροάλλες και έγινες και ρεζίλι και στο "πρόσωπο". Και όπως δε βουτάς το πανάκριβο ρολόι σου στη θάλασσα για να το τεστάρεις, μην το κάνεις με το αντηλιακό σου γιατί διακυβεύονται πολλά περισσότερα από μια απλή συσκευή. Κάθε βουτιά και αντηλιακό.

5."Μέτρον άριστον"
Είναι απαραίτητα να φροντίζουμε τον εαυτό μας αλλά δε χρειάζεται να φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Το να βάζουμε ένα τόνο αντηλιακό είναι απλά υπερβολικό και αντιαισθητικό. Βέβαια η ποσότητα του είναι καλό  να είναι όσο ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ για το σώμα και ίση με ένα δίευρω για το σώμα. Τέλος, ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού από κάποιο σημείο και μετά αλλάζει την τιμή του αντηλιακού και λιγότερο την ποιότητα του αφού είναι γενικά αποδεκτό πως από SPF 50 και πάνω οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο πράγμα για έναν άνθρωπο γιατί να δεν την έχει πολύ απλά δεν υπάρχει. Η θεωρία "σιγά...σε μένα θα συμβεί;" Είναι αλαζονική και τελείως λάθος γιατί να είσαι σίγουρη πως τα προβλήματα δεν απευθύνονται μόνο "στους εκατό πρώτους που ια τηλεφωνήσουν" αλλά σε όλους ανεξαιρέτως. Πρόσεχε τον εαυτό σου για να τον έχεις όσα περισσότερα χρόνια μπορείς.


Πηγή: tsixlofoyska.gr