Σελίδες

Τι φταίει για τη βραδινή λαιμαργία και πώς να τη νικήσετε



Τι συμβαίνει και τα βράδια μάς πιάνει μια μανία να τρέξουμε στο ψυγείο και να φάμε ό,τι πιο παχυντικό υπάρχει στα ράφια του;

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών στο Όρεγκον πιστεύουν πως βρήκαν την απάντηση.

Σύμφωνα με αυτούς, ο οργανισμός έχει ένα εσωτερικό ρολόι (που ονομάζεται «κιρκαδιανό σύστημα»), που το βράδυ αυξάνει την πείνα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρώπου χρειάζονταν περισσότερα αποθέματα ενέργειας για να επιβιώσουν κατά τις περιόδους που θα υπήρχε έλλειψη φαγητού, κάτι όμως τέτοιο δεν ισχύει πλέον σαν συνθήκη, και καταναλώνουν περισσότερο φαγητό απ' όσο πραγματικά χρειάζονται.
Κοιμόμαστε πιο αργά απ' ότι παλαιότερα, τρώμε περισσότερο, αποθηκεύουμε ενέργεια την οποία δε χρησιμοποιούμε, και κάπως έτσι παχαίνουμε
«Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του βάρους και κυρίως η διατροφή και η άσκηση. Όμως, οι ώρες που καταναλώνονται τα γεύματα παίζουν επίσης ρόλο», αναφέρει στην έκθεση ο Δρ Steven Shea. «Ανακαλύψαμε ότι το εσωτερικό κιρκαδιανό σύστημα παίζει ρόλο στη σύγχρονη επιδημία της παχυσαρκίας, επειδή εντείνει την πείνα το βράδυ».
«Αν ο στόχος του ανθρώπου είναι να χάσει βάρος, θα είναι καλύτερα να τρώει τα μεγαλύτερα γεύματά του αρκετά νωρίτερα. Όταν γνωρίζει κανείς πώς λειτουργεί ο οργανισμός του, μπορεί να κάνει καλύτερες επιλογές, όπως να πηγαίνει για ύπνο νωρίτερα, να κοιμάται περισσότερο και το βράδυ να επιλέγει τροφές με λιγότερες θερμίδες».