Σελίδες

H σωστή στάση του σώματος

Τον περισσότερο χρόνο σου τον περνάς κσθισμένη, όρθια ή ξαπλωμένη; Γνωρίζεις οτι η πολύωρη παραμονή σε αυτές τις θέσεις δρα σωρευτικά, με αποτέλεσμα να  οδηγεί σε παρατεταμένη βλάβη τόσο στους μυς όσο και στα οστά.  

Για να διατηρήσεις το σώμα σου υγιές και πλήρως λειτουεγικό, είναι σημαντική η εκτέλεση διορθωτικών ασκήσεων με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Μπορείς επιπλέον να υιοθετήσεις τις παρακάτω καθημερινές ασκήσεις ώστε να μειώσεις τα προβλήματα.

Καθιστή στάση

Το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί να είναι σε όρθια θέση και να φέρει το βάρους του στα δύο πόδια, με τα κάτω άκρα σε ευθυγράμμιση με την σπονδυλική στήλη, για την σωστή υποστήριξη του κορμιού και του κεφαλιού. Στο σημερινό κόσμο, όμως, οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε καθιστή θέση. Χρησιμοποιήσε αυτές τις προτάσεις για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων από την πολύωρη καθιστή θέση:

-Σήκω από την καρέκλα σου αρκετές φορές τη ημέρα, για να λειτουργήσουν οι αρθρώσεις των ισχίων/γονάτων και να εκτείνετε την σπονδυλική στήλη.

-Χρησιμοποίησε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ για να βελτιώσεις την κινητικότητα των αρθρόσεων και την λειτουργία των μυών.

-Εάν έχεις τη δυνατότητα, για κάποιες ώρες τις ημέρας, απαλλάξου από την καρέκλα σου και κάθισε πάνω σε μια μπάλα ισορροπίας,  ώστε να δυναμώσεις τους μύες σου μέσω της προσπάθειας να ισορροπήσεις.

Όρθια στάση

Η όρθια θέση σε σωστή στάση σώματος, είναι ο,τι χειρότερο για την υγεία του σκελετού σου. Λάβε υπόψη σου αυτές τις συμβουλές για να ελαχιστοποιήσεις τα προβλήματα:

-Προσπάθησε να μη καμπουριάζεις και να κρατάς τον αυχένα σου μακρύ έχοντας τους ώμους σου πίσω και κάτω μακριά από τα αυτιά σου.

-Κράτησε τη λεκάνη σου σε ουδέτερη θέση χωρίς να αυξάνεις τη φυσική λορδωσει της μέσης σου.

-Όταν είσαι σε ορθοστασία μη μεταφέρεις το βάρος σου από το ένα πόδι στο άλλο, αντ'αυτού μοίρασέ το και στα δύο πόδια.

-Όταν γνωρίζεις ότι θα περπατήσεις αρκετά μια μέρα, φρόντισε να φορέσεις το κατάλληλο παπούτσι, αποφεύγοντας τα πολύ ψηλά παπούτσια.

-Όταν μεταφέρεις τσάντες, φρόντισε να μοιράζεις το βάρος τους  και στα δύο χέρια.

Ξαπλωτή στάση

Η παρατεταμένη καθιστή θέση και η κακή στάση του σώματος, δημιουργούν μυϊκές ανισορροπίες και μπορεί να κάνει τον ύπνο ανήσυχο. Ενσωμάτωσε αυτές τις προτάσεις για έναν ποιοτικότερο υπνο:

-Να κοιμάσαι ανάσκελα σε κραβάτι με ανατομικό στρώμα, ώστε η θορακική μοίρα (το μεσαίο πάνω μέρος της πλάτης) και η οσφυική μοίρα (η μέση) να μη βυθίζονται μέσα στο στρώμα. Αν αισθάνεσαι άβολα σε αυτή τη θέση, δοκίμασε να τοποθετήσεις ένα μεξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Ξεκίνησε στη θέση αυτή για λίγα λεπτά κάθε βράδυ και σταδιακά αύξησε τον χρόνο που μένεις σε αυτή την θέση. Δεδομένου ότι οι δομές της ασφυικής μοίρας της σπονδυλικής σου στήλης αρχίζουν να προσαρμόζονται, το ύψος του μαξιλαριού κάτω από τα γόνατα μπορεί να μειωθεί και σταδιακά να αφαιρεθεί.

-Επέλεξε ένα μαξιλάρι για την υποστήριξη του κεφαλιού σου, που τοποθετεί τα μάτια σε μια θέση όπου είνα κάθετα προς το ταβάνι. Βεβαιωθείτε ότι το πάχος του μαξιλαριού δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να σπρώχνει το κεφάλι πολύ μπροστά.

-Εάν κοιμάσαι στο πλευρό σου, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα. Αυτό θα κρατήσει το πόδι πάνω, στην σωστή θέση σύμφωνα με την υποδοχή του ισχνίου. Όταν κοιμάσαι στο πλευρό σου, το μαξιλάρι που χρησιμοποιείς για το κεφάλι πρέπει να είναι αρκετά παχύ για να το κρατήσει σε μια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη.

-Απόφευγε να κοιμάσαι πάνω στο στομάχι, γιατί μπορεί να υπερεκτείνει το κάτω μέρος της πλάτης υπερβολικά και να στρέψει το λαιμό.

Πηγή: tsixlofoyska.gr