Σελίδες

Κάνε την ζωή σου εύκολη (και) στην κουζίνα: 10 tips για καλύτερες μαγειρικές


Ιδού μερικά επαγγελματικά μυστικά που θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες.
 Ποιος είπε ότι στην κουζίνα δε θέλει οργάνωση; Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας διευκολύνουν την ώρα της μαγειρικής.

1. Συγκεντρώστε κοντά σας όλα τα υλικά: Ετοιμάστε πάντα από πριν όλα τα απαιτούμενα υλικά που επιβάλλει η συνταγή, κομμένα και προετοιμασμένα όπως απαιτούν οι οδηγίες. Αυτό διευκολύνει την όλη διαδικασία και αποφεύγονται «ατυχήματα», όπως για παράδειγμα να μην προλάβετε να έχετε ένα υλικό έτοιμο για το τηγάνι αλλά το λάδι έχει ήδη κάψει!

2. Χρησιμοποιήστε τα καλύτερα δυνατά υλικά: Μια καλή παλαιωμένη ελληνική γραβιέρα δεν έχει αντικαταστάτη! Μια καλής ποιότητας κουβερτούρα κάνει τη διαφορά σε ένα σοκολατένιο επιδόρπιο. Ο ελληνικός ανθός αλατιού είναι παγκόσμια προτίμηση των σεφ, κι ένα κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό δίνει τελείως άλλη γεύση στο φαγητό.

3. Η κουζίνα χρειάζεται ένα καλό, επαγγελματικό μαχαίρι…: Ένα μεγάλο, καλής ποιότητας μαχαίρι των σεφ (μακρύ, με καλή και φαρδιά λάμα και σχετικά βαρύ) είναι άκρως απαραίτητο. Όταν το συνηθίσετε, θα κόβετε και θα ψιλοκόβετε τα πάντα με αφάνταστη ευκολία και αποτελεσματικότητα.



4. Προσέχετε πάντα στη μέτρηση των υλικών: Ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική, η ακριβής τήρηση των ml και των γραμμαρίων εξασφαλίζει την απόλυτη επιτυχία. Επίσης «1 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο» έχει τεράστια διαφορά από «1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι».

5. …και μάθετε να κόβετε όπως οι σεφ: Για απόλυτο έλεγχο, πιάστε τη λαβή με την παλάμη, μέχρι το σημείο που η λαβή ενώνεται με τη λάμα. Το κάτω μέρος της λαβής κάνει όλη τη δουλειά. Ο αντίχειρας πιάνει γερά τη λάμα και ο δείκτης την ακινητοποιεί από την πίσω πλευρά.

6. Ακονίζετε συχνά τα μαχαίρια της κουζίνας: Το καλό και τακτικό ακόνισμα των μαχαιριών διατηρεί τις λάμες κοφτερές και αποτελεσματικές , κάνει εύκολο και γρήγορο το κόψιμο των υλικών, χωρίς να καταστρέφει τα ευαίσθητα από αυτά, ενώ κάνει το ψιλοκόψιμο πανεύκολη υπόθεση. Προμηθευτείτε λοιπόν ένα καλό μασάτι (εργαλείο ακονίσματος) από τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας και δείτε τη διαφορά.

7. Το κρεμμύδι μαγειρεύεται πολύ, το σκόρδο λίγο: Δώστε χρόνο στο ξερό κρεμμύδι να σοταριστεί αργά για να μαλακώσει ή να ροδίσει σωστά. Έτσι, θα δώσει όλη την γλυκιά και μαζί πικάντικη γεύση του. Αντίθετα, το σκόρδο πικρίζει γρήγορα γι αυτό μπαίνει πάντα στο τέλος του σοταρίσματος, για ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν το αφήνετε να ροδίσει.


  8. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες μιας συνταγής αλλά χρησιμοποιήστε και τις αισθήσεις σας: Η απόλυτη προσήλωση στις οδηγίες της συνταγής μπορεί καμιά φορά να οδηγήσει και σε λάθη. Χρησιμοποιήστε τις πέντε αισθήσεις σας και την όποια πείρα και φαντασία σας για το τέλειο αποτέλεσμα.

9. Πετάξτε το περιττό λίπος από σούπες, ζωμούς και μαγειρευτά: Χρειάζεται λίγη υπομονή, αλλά η αφαίρεση του λίπους επιτρέπει στην αυθεντική γεύση του φαγητού να αναδειχτεί. Επιπλέον, κάνει πιο εύπεπτο το φαγητό.

10. Αφήστε το ψητό να «ξεκουραστεί» πριν το κόψετε: Αυτή η «ξεκούραση» επιτρέπει στα υγρά του να ξανασκορπιστούν στις ίνες τους, μετά την ταλαιπωρία του ψησίματος. Αν δεν αφήσετε για 10 - 15 λεπτά χρόνο πριν το κόψετε, θα είναι στεγνό.

cosmo.gr