Σελίδες

Έφυγε σήμερα ο μεγάλος συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης

 
    
        Πέθανε σήμερα το πρωί (Τετάρτη 24 Ιουλίου) ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης σε ηλικία 84 ετών. Έπασχε από καρκίνο και τις τελευταίες οκτώ ημέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».



       Ένας συνθέτης διεθνούς ακτινοβολίας, ακούραστος εργάτης της μουσικής, ευφυής και πολυγραφότατος, μία μεγάλη μορφή της ελληνικής, έντεχνης, λαϊκής και σοβαρής, μουσικής, μα πάνω απ’ όλα λάτρης της Κρήτης, και του ποιητικού της λόγου, ήταν ο Νίκος Μαμαγκάκης. Είχε τις δυνατότητες να κάνει όχι μία, αλλά πολλαπλές καριέρες στη μουσική, και,  ασχέτως από τι έφτασε στα αυτιά του mainstream κοινού και τι όχι, τις έκανε, και μάλιστα με επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Μαμαγκάκης είχε επιδοθεί σε ένα μεγάλο, τιτάνιο έργο. Να ηχογραφήσει εκ νέου και να επανακυκλοφορήσει το σύνολο του έργου του, αναλαμβάνοντας προσωπικά σχεδόν κάθε πτυχή της διαδικασίας, από τις ενορχηστρώσεις μέχρι την ηχοληψία και τον σχεδιασμό των εξωφύλλων. Κάποιου είδους ταξινόμηση και αποτίμηση του έργου του ήταν πάντως αναγκαία, είτε από τον ίδιο είτε από τον ιστορικό/ μουσικολόγο του μέλλοντος. Ξεκινώντας από τις υψηλού επιπέδου σπουδές του, αρχικά στο Ελληνικό Ωδείο και στη συνέχεια στη Γερμανία, στο πλευρό του Καρλ Ορφ, ο Μαμαγκάκης από το Ρέθυμνο της Κρήτης, εξελίχτηκε σε μεγάλη μορφή της μουσικής, δημιουργώντας έργο πληθωρικό και πολυμορφικό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε δρόμους λαϊκούς και σοβαρούς, μέχρι και πρώιμους ηλεκτρονικούς, μελοποιώντας μεγάλη λαϊκή ποίηση, αλλά και στίχους για δημοφιλή τραγούδια, γράφοντας για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, αλλά και δημιουργώντας δικές του, πρωτότυπες όπερες, και δεκάδες «μικρότερα» μουσικά κομμάτια, ανάμεσά τους ο δικός του «Κύκλος Αριθμών».

        Δεν είχε πρόβλημα ο Νίκος Μαμαγκάκης να γράφει (ωραία, ωραιότατα!) λαϊκά για τη φωνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και της Τζένης Βάνου, να ενορχηστρώνει δίσκους της Σωτηρίας Μπέλλου, και την άλλη στιγμή να συνθέτει 20 ώρες μουσικής (!) για την επιτυχημένη σειρά «Heimat» του Έντγκαρ Ράις, η οποία ακούστηκε ολόκληρη στην όπερα του Μονάχου το 1992. To 1982 μελοποίησε αυθεντικά τους ερωτικούς και λαϊκούς στίχους του Γιώργου Ιωάννου στο «Κέντρο Διερχομένων», με τη φωνή, μεταξύ άλλων, της νεότατης Ελευθερίας Αρβανιτάκη, ενώ δέκα χρόνια πριν είχε συνθέσει τον «Κυκεώνα», έργο-παραγγελία των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου. Είχε γράψει όπερες βασισμένες στον «Ερωτόκριτο» και την «Ερωφίλη» (λάτρης ων της κρητικής διαλέκτου), ενώ η ενασχόλησή του με την «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη ήταν ένα πάθος «εφ’ όρου ζωής» - την είχε κυκλοφορήσει και αποσύρει τρεις φορές. Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με τον Νίκο Περάκη, αλλά συνέθεσε και τη μουσική για δύο ταινίες του Τάκη Κανελλόπουλου, ανάμεσά τους και τη θρυλική «Εκδρομή». Η ζωή του Νίκου Μαμαγκάκη ήταν μια ζωή αφιερωμένη στη μουσική, κι απομένει σε όλους εμάς να ανακαλύψουμε και να εκτιμήσουμε τους καρπούς της πολυετούς ενασχόλησής του μαζί της.