Σελίδες

Οι άντρες δεν κρατούν cocktail στα χέρια




Δεν είναι θέμα απενοχοποίησης. Είναι θέμα σεβασμού στις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων να σερβίρουν κάτι υπέροχο στο ποτήρι σου.
Έχεις βρεθεί σίγουρα κι εσύ κάποια στιγμή στην άβολη θέση να παραγγέλνεις ένα cocktail και όταν έρχεται με τους κομμένους ανανάδες, τα γλειφιτζούρια και τα maraschino να μην θες και πολύ να σε δουν να κυκλοφορείς με αυτό στο χέρι.
Κι αυτός ο μικρός σου δισταγμός είναι επειδή υπάρχει η πεποίθηση ότι οι άνδρες πρέπει να έχουν old fashioned ποτήρια στο χέρι με σκέτα ποτά χωρίς πάγο. Ξέχνα όσα ήξερες και αφέσου στα cocktail σαν να μην υπάρχει αύριο.
Οι άντρες πίνουν cocktail και μάλιστα από πολύ παλιά. Ο ορισμός του cocktail που εμφανίζεται το 1806, φωτογραφίζει σχεδόν το Old Fashioned, ένα από τα πλέον ανδρικά cocktail στην ιστορία των ποτών.

 
Για να ακολουθήσουν τα Blue Blazer του Προέδρου Grant το 1830, τα White Russians που έπιναν οι μπολσεβίκοι στις αρχές του 20ου αιώνα, τα Daiquiri του Hemingway και τα Vesper του James Bond.
Θα έλεγε άραγε κανείς στον James ότι δεν μοιάζει αρκετά ανδροπρεπής επειδή κρατάει ένα martini glass;
 
  Η ιστορία του άνδρα και των cocktail είναι λοιπόν παλαιά. Φεύγοντας όμως από τα κλασικά cocktail, αυτά που σερβίρονταν σε κλασικά ποτήρια, ήρθε πάλι η προκατάληψη για τον άνδρα και το ποτό που πίνει.
Και ναι, είμαι από τους φανατικούς των straight ποτών. Της υπέροχης διαδικασίας του να ανακαλύπτεις τη γεύση του ποτού μέσα στο ποτήρι σου. Του σεβασμού στην πολύχρονη διαδικασία της παλαίωσης, στον κόπο κάτι Μεξικανών που μαζεύουν και ψήνουν την αγαύη, στο "μερίδιο των Αγγέλων" που χάνεται από κάθε βαρέλι whisky.
Αλλά μ' αρέσει και να μαθαίνω. Να δοκιμάζω και να εξερευνώ γεύσεις, συνδυασμούς και εκείνες τις πολύ λεπτές ισορροπίες της γεύσης.

Όχι τόσο από βίτσιο για το ποτό. Όσο από θέληση να ανακαλύψω για ποιο λόγο ξενυχτάνε εδώ και πολλά χρόνια δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) bartenders στην αναζήτηση του ιδανικού cocktail.
  Γιατί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια γνώση στο θέμα του ποτού. Και ακόμα μεγαλύτερη δίψα και θέληση από τους bartenders να μάθουν την πρώτη ύλη, το ποτό, ώστε με τη δική τους φαντασία να το αναπτύξουν σε ένα ποτήρι του cocktail.

 
Πολλοί μπορούν να πουν ότι φτιάχνουν cocktail. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που πραγματικά πονάνε αυτό που φτιάχνουν. Που το δοκιμάζουν πριν το δώσουν στον πελάτη, που αναζητούν σε κάθε συνδυασμό εκείνα τα γευστικά χαρακτηριστικά, εκείνη την ισορροπία, εκείνο τον συνδυασμό γλυκύτητας και οξύτητας που θα αποζημιώσει τις αισθήσεις.
Θα μπορούσα να πω πολλά ονόματα Ελλήνων mixologist που άλλαξαν τα δεδομένα. Που έφεραν στην Ελλάδα την τάση του cocktail μαζί με τις εταιρείες ποτού. Που έκαναν τον κόσμο να μπαίνει στα μαγαζιά και να ψάχνει κατευθείαν τον κατάλογο με τα cocktail.

 
Και οι Έλληνες διακρίνονται τα τελευταία χρόνια στους διεθνείς διαγωνισμούς. Γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν. Γιατί έχουν όρεξη να μάθουν ξανά από την αρχή την τέχνη του ποτού. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστείς και να το τιμήσεις με ένα cocktail στο χέρι.
Εντάξει. Δεν σου λέμε να παραγγείλεις ένα Cosmopolitan και να κυκλοφορείς τσουγκρίζοντας από παρέα σε παρέα. Τα πάντα είναι θέμα συμπεριφοράς και το ξέρεις.
 
Το πώς φαίνεσαι με το ποτό σου στο χέρι είναι καθαρά θέμα δικό σου. Οπότε δεν είναι ανάγκη να κολλάς σε δεισιδαιμονίες του παρελθόντος. Ειδικά όταν υπάρχουν τόσα σπουδαία cocktail στα bar εκεί έξω.
Ξέχνα όσα ήξερες. Οι άντρες κρατούν cocktail στα χέρια. Για να δοκιμάσουν και να μυηθούν στον κόσμο τους.

oneman.gr