Σελίδες

Αυτές είναι οι σπουδαιότερες γνώσεις που κερδίζεις στο Πανεπιστήμιο!





Κατά γενική ομολογία, τα φοιτητικά χρόνια είναι η καλύτερη εμπειρία που περνάει κανείς στη ζωή του. Μαθαίνεις ένα σωρό πράγματα, αντιμετωπίζεις πολλές ενδιαφέρουσες καταστάσεις ενώ προσαρμόζεις τις εμπειρικές σου γνώσεις στις σχολικές. Συναντάς ανθρώπους κάθε επιπέδου οι οποίοι θα σου προσφέρουν πολλά ερεθίσματα για να θεωρήσεις μέρος των απόψεών σου. Το μεγάλο στοίχημα είναι να εκμεταλλευτείς στο έπακρο αυτά τα 4 (το λιγότερο) χρόνια στο Πανεπιστήμιο.

Ας δούμε τα 7 σπουδαιότερα μαθήματα που σε διδάσκει το Πανεπιστήμιο:

1. Οι σχέσεις γίνονται διαφορετικές.

Είτε είχες σχέση στο Λύκειο είτε όχι, στο Πανεπιστήμιο τα πράγματα γίνονται εντελώς διαφορετικά. Οι ερωτικές περιπτύξεις αποτελούν τμήμα της καθημερινότητάς σου ενώ όταν τα πράγματα σοβαρεύουν γίνονται όντως σοβαρά… Αν είστε στην ίδια σχολή, κάνετε τα πάντα για να παρακολουθείτε τα ίδια μαθήματα, διαβάζετε μαζί στη βιβλιοθήκη, αποκτάτε κοινές παρέες, διασκεδάζετε μαζί ενώ ο ένας κοιμάται στο σπίτι του άλλου πολύ συχνά. Όλη αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για τους πρωτοετείς και αποτελεί εμπειρία ζωής.

2. Αναπτύσσεις την αρετή της επικοινωνίας.

Όταν στη Σχολή σου φοιτούν χιλιάδες άτομα της ηλικίας σου και καλείσαι να συνεργαστείς μαζί τους για πολλά θέματα τότε σίγουρα αναπτύσσεις τους τρόπους που επικοινωνείς με τους ανθρώπους. Αυτό ειδικά, είναι ένα μάθημα το οποίο θα σου χρειαστεί ιδιαίτερα στο μέλλον και κυρίως στον χώρο εργασίας που θα επιλέξεις.

3. Το «σερί» δεν αξίζει.

Κλασσικά τα αφήνεις όλα για την τελευταία στιγμή. Έτσι, πρέπει να παραδώσεις εργασία τη Δευτέρα το πρωί και την Κυριακή το απόγευμα δεν την έχεις ξεκινήσει καν. «Έλα μωρέ, έχω χρόνο ακόμα». Έτσι καταλήγεις να διαβάζεις και να γράφεις μέχρι τις 6 και 7 το πρωί και πηγαίνεις στη Σχολή χωρίς να κοιμηθείς ούτε λεπτό. Ο καφές ή το RedBull ίσως να προσφέρουν μία στιγμιαία ανακούφιση αλλά όχι τίποτα το τρομερό. Ο πονοκέφαλος και η κακή διάθεση σε μαθαίνουν να μην το ξανακάνεις ποτέ. Είναι προτιμότερο να διαβάζεις μία και δύο ώρες την ημέρα από την αρχή του εξαμήνου παρά να τα αφήνεις όλα για το τέλος.

4. Μαθαίνεις τι εστί Hangover.

«Αλκοόλ». Η λέξη κλειδί για όλους τους φοιτητές του κόσμου. Κανείς δεν σε επιβλέπει πια, δεν έχεις τους γονείς σου να σου πουν δε βγαίνεις σήμερα γιατί αύριο έχεις μάθημα. Πλέον κάθε μέρα είναι ίδια με την Παρασκευή και το Σάββατο. Βγαίνεις, πίνεις, ξεφαντώνεις …και το πρωί έχεις όντως μάθημα. Και είναι και εργαστήριο και πρέπει να πας. Μαθαίνεις λοιπόν, με τον πλέον σκληρό τρόπο, τι σημαίνει το Hangover. Πώς καταφέρνεις να λειτουργείς παρόλο που το προηγούμενο βράδυ ήπιες τα κέρατά σου. Επίσης ένα μάθημα που θα σου φανεί χρήσιμο στο μέλλον όταν θα έχεις μία κοινωνική υποχρέωση με πολύ ποτό και την άλλη μέρα θα πρέπει να είσαι στο γραφείο για δουλειά.

5. Οι «φιλίες ζωής» δεν είναι πραγματικά φιλίες ζωής.

Πηγαίνοντας να σπουδάσεις ανταλλάζεις υποσχέσεις με τους φίλους από τα σχολικά σου χρόνια ότι δε θα χαθείτε με τίποτα. Ότι θα βρίσκεστε τουλάχιστον μία φορά το μήνα και σε 4 χρόνια δε θα έχει αλλάξει τίποτα. Στην αρχή τα πράγματα είναι κάπως έτσι. Βρίσκεστε 2 και 3 φορές το μήνα, μιλάτε σε καθημερινή βάση στο Skype και νιώθετε ότι η φιλία σας θα αντέξει στον χρόνο. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι τις περισσότερες φορές. Διαφορετικές πόλεις, διαφορετικές σπουδές, διαφορετικές παρέες και ενδιαφέροντα. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να απομακρυνθείτε σιγά σιγά και αναπολείτε πόσο ωραία περνούσατε στη δευτέρα Λυκείου. Φυσικά υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

6. Η διαφορά ανάμεσα στον κουλ γνωστό και τον πραγματικό φίλο.

Από κουλ γνωστούς άλλο τίποτα. Ο ωραίος PR και η όμορφη της χ,ψ παράταξης είναι σίγουρο ότι θα σε πλησιάσουν. Θα σου δείξουν ότι ενδιαφέρονται για σένα και θα ήθελαν πολύ να κάνετε παρέα. Γρήγορα θα μάθεις ότι δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Θα αποδειχτεί ότι κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους και τίποτα περισσότερο. Αντίθετα, στα φοιτητικά σου χρόνια κάνεις και πραγματικές φιλίες. Φιλίες οι οποίες συνήθως διαρκούν για πάντα και είναι οι πιο ισχυρές που είχες μέχρι εκείνη τη στιγμή.

7. Ο βαθμός των Πανελληνίων δεν είναι το σημαντικότερο «στατιστικό» σου.

Κάποια στιγμή, έρχεται η ώρα που λες «Έλα μωρέ, βαθμοί τετραμήνου. Αυτά είναι βλακείες. Βαθμολογούμαστε σε Γυμναστική και Καλλιτεχνικά. Το σημαντικό είναι οι Πανελλήνιες». Έτσι, έρχεται και η στιγμή που λες ότι οι Πανελλήνιες είναι άχρηστες. Πλέον άλλοι «βαθμοί» είναι αυτοί που παίζουν ρόλο. Ίσως ο βαθμός του πτυχίου σου ή ο αριθμός των εταιρειών που έχεις εργαστεί ή τα πρότζεκτ με τα οποία έχεις ασχοληθεί. Όπως και να έχει οι Πανελλήνιες είναι ένα παρελθόν που φαντάζει τόσο μακρινό όσο και η πρώτη δημοτικού…