Σελίδες

Τα light αναψυκτικά παχαίνουν;





Συχνή και σχεδόν καθημερινή ερώτηση παχαίνουν τα light αναψυκτικά ή είναι ίδια με τα κανονικά αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά έχουν μπει στις διατροφικές μας συνήθειες δυναμικά, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αγνοεί την…

κατανάλωση νερού και πίνει μόνο αναψυκτικά αγνοώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν με αυτή τη συνήθεια στην μελλοντική εξέλιξη της υγείας τους. Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι εταιρίες μη θέλοντας να χάσουν μερίδιο από το δυναμικό αγοραστικό κοινό και καθώς αρχίζει να γίνεται πιο συνειδητοποιημένο σε θέματα διατροφής αποφάσισαν με τις επιστημονικές τους ομάδες την δημιουργία των light αναψυκτικών.
Με βάση την πρώτη ανάγνωση και με θεωρεία η οποία ισχύει βγάζοντας την ζάχαρη από τα αναψυκτικά, η οποία αποτελεί το κύριο συστατικό των περισσοτέρων δίνει την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και με την αίσθηση του ανθρακικού γίνεται ακόμη πιο ευχάριστη, χρησιμοποίησαν τεχνητές γλυκαντικές ύλες για να έχουν την ίδια γεύση και ο καταναλωτής να απολαμβάνει το αναψυκτικό χωρίς κανένα αίσθημα ενοχής.
Με την κίνηση αυτή διερευνήθηκε το αγοραστικό κοινό, άτομα που ακολουθούν δίαιτα, που νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη, αθλητές που προσέχουν το βάρος τους και συνειδητά καταναλωτές που αποφεύγουν την ζάχαρη βρήκαν το ΄΄μαγικό΄΄ τους αναψυκτικό.
Με βάση αυτό το δεδομένο τα αναψυκτικά είναι πραγματικά χαμηλοθερμιδικά και δεν παχαίνουν μόνο ως αναφορά το θέμα της ζάχαρης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την μελλοντική εξέλιξη της υγείας. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα γλυκαντικών ουσιών, καφεΐνη, νάτριο, φωσφορικό οξύ.

Πιο αναλυτικά, μελέτες αποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση γλυκαντικών ουσιών επηρεάζουν την λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, αυξάνουν τα επίπεδα της τυραμίνης που οδηγεί σε καφαλαλγίες-ημικρανίες καθως μαζί με το φωσφορικό οξύ και την καφεΐνη μειώνουν την οστική πυκνότητα καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι εμφανίζουν υπασβεστιαιμία και μεγάλη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα από την υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών. Τέλος είναι γνωστό ότι η περίσσεια νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, καρδιαγγειακές νόσους και νεφροπάθειες. Συνεχής έρευνες γίνονται πάνω σε αυτό το μείζον θέμα της σχέσης των γλυκαντικών ουσιών με την αύξηση βάρους.

Πρόσφατη μελέτη που έγινε σε άτομα ηλικίας 25-64 ετών έφερε στο φως της δημοσιότητας σημαντικά αποτελέσματα. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα τα οποία κατανάλωναν κατά βάση αναψυκτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Επίσης η μελέτη έδειξε ότι κατά μέσο όρο για κάθε κουτάκιαναψυκτικού ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας σε αυτό το άτομο αυξάνονταν κατά 41% !!! Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν μια έμμεση επίδραση των τεχνιτών γλυκαντικών ουσιών με τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας ικανοποιεί το αίσθημα λήψης ζάχαρης, συνάμα θα πρέπει να επισημανθεί ότι καθώς ο εγκέφαλος δέχεται σήμα λήψης ζάχαρης από τις τεχνητές γλυκαντικές ύλες και δεν ικανοποιείται ο οργανισμός μας στέφεται και αυξάνεται το αίσθημα λήψης ζάχαρης από άλλες τροφές.

Μπορεί να αποτελεί πραγματικότητα ότι τα light αναψυκτικά είναι χαμηλοθερμιδικά αλλά… παραμένει ο κίνδυνος από την κατανάλωση αυτών για την υγεία και για την αύξηση του βάρους.