Σελίδες

Άντε! Σιδερένιος! Ή αλλιώς πώς να την βγάλεις καθαρή σιδερώνοντας ένα πουκάμισο!




Η εποχή που έδινες τα πουκάμισα στη μητέρα σου για να τα σιδερώσει έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Στο παρελθόν ανήκει ακόμα η εποχή που μπορούσες να κυκλοφορείς μόνο με T- shirt και ξεχειλωμένα πουλόβερ. Τα μεγάλα αγόρια οφείλουν να έχουν προσεγμένη εμφάνιση σε όλες τις περιπτώσεις είτε αυτό σημαίνει ένα εταιρικό meeting είτε σημαίνει ένα προσωπικό ραντεβού που θέλεις να αποσπάσεις θετικά σχόλια.
Και μη ξενερώνεις. Προσεγμένη εμφάνιση είπαμε, όχι επιτηδευμένη. Στρώσου, λοιπόν, και μάθε να σιδερώνεις κανένα πουκάμισο!
σιδέρωμα αντρικά πουκάμισα
παλιές καλές εποχές
Των φρονίμων τα παιδιά πριν σιδερώσουν, τεντώνουν
Για να μη ταλαιπωρηθείς στο σιδέρωμα, πρέπει να έχεις φροντίσει το πουκάμισο σου και στο πλύσιμο και στο στέγνωμα. Για να το καταφέρεις αυτό, χρησιμοποιείς απορρυπαντικά υψηλής ποιότητας και μαλακτικό ρούχων για να βγει το πουκάμισο αλώβητο από την πλύση. Θα σε συμβουλεύαμε να επιλέξεις το πρόγραμμα του πλυντηρίου «χωρίς στύψιμο» αλλά αν είσαι βιαστικός ή δε τα βγάζεις πέρα με την υπερπληροφόρηση, πλύνε τα πουκαμισάκια σου με τον τρόπο που το κάνεις πάντα.
σιδέρωμα αντρικό πουκάμισο
η σημασία του σωστού απλώματος
Πριν κρεμάσεις το πουκάμισο στην απλώστρα τίναξε το καλά. Τοποθέτησέ το στο σκοινί προσεχτικά και τέντωσε το απαλά έτσι ώστε να φύγουν τα μεγάλα τσαλακώματα. Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις μανταλάκια γιατί αφήνουν σημάδια που πολλές φορές δεν φεύγουν με το σιδέρωμα. Άσε το πουκάμισο σου να στεγνώσει και ξεκρέμασε το λίγο πριν κοκαλώσει και όταν ακόμα είναι ελάχιστα νωπό. Αν δεν πρόκειται να το σιδερώσεις άμεσα, κρέμασε το στην, κατάλληλη για πουκάμισα, κρεμάστρα (η κρεμάστρα αυτή έχει φαρδύ ξύλο και πολλές φορές ανακουφιστικό σφουγγαράκι) και μη το βάλεις κουβάρι στον κάδο με τα ασιδέρωτα γιατί μετά θα θέλεις επαγγελματική πρέσα για το φέρεις στα ίσια του.
σιδέρωμα αντρικό πουκάμισο
η σωστή κρεμάστρα για πουκάμισα και κουστούμια
Εσύ και η σιδερώστρα
Είναι άκομψη, αντιαισθητική και βαρετή. Ταυτόχρονα είναι και απαραίτητη γιατί όσο και αν θέλεις να σιδερώνεις τα ρούχα σου στο κρεβάτι, στη περίπτωση του πουκάμισου η σιδερώστρα είναι η μόνη που μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις τέλειο αποτέλεσμα.
Στη πράξη
Ξεκινάς πάντα με το κολάρο. Το απλώνεις προσεχτικά στη σιδερώστρα και κρατώντας τη μία άκρη του με το δάχτυλο σου ξεκινάς το σιδέρωμα από την άλλη γωνία δημιουργώντας έντονο ατμό. Κάνεις την ίδια διαδικασία και αντίστροφα προσπαθώντας να εξαφανίσεις όλα τα μικρά τσαλακώματα.
Συνεχίζεις με τις μανσέτες. Αν είναι κουμπωμένες, τις ανοίγεις, τις απλώνεις στη σιδερώστρα και τις σιδερώνεις από τη μία άκρη έως την άλλη και τούμπαλιν. Με τη μύτη του σίδερου,  σιδερώνεις καλά και τις περιοχές γύρω από τα κουμπιά.
Συνεχίζεις με τα μανίκια που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του σιδερώματος. Γι αυτό άλλωστε υπάρχει και η έκφραση «μανίκι η κατάσταση» που υποψιαζόμαστε ότι προήλθε από αγανακτισμένες νοικοκυρές του προηγούμενου αιώνα. Στρώνεις το μανίκι διπλωμένο στη σιδερώστρα φροντίζοντας να έχεις κεντράρει τους ώμους. Με τα χέρια σου τεντώνεις το ύφασμα καλά έτσι ώστε να σιγουρευτείς ότι το έχεις στοιχίσει τέλεια.
σιδέρωμα αντρικό πουκάμισο
τεντώνεις καλά το ύφασμα σε κάθε στιγμή του σιδερώματος
Ξεκινάς από το πάνω μέρος με σίγουρες κινήσεις. Πρόσεχε! Ο δρόμος αυτός δεν έχει επιστροφή. Έτσι και δημιουργηθεί μια τσάκιση στα πλάγια, το ύφασμα δε πρέπει να κουνηθεί γιατί θα έχεις το δυσάρεστο αποτέλεσμα της διπλής τσάκισης το οποίο είναι αιτία πολλών χλευασμών, ιδίως από τις γυναίκες που το παίζουν ειδήμονες του είδους. Συνεχίζεις το σιδέρωμα σε όλο το μήκος του μανικιού τεντώνοντας το μανίκι απαλά έτσι ώστε να μην πατήσεις τις πιέτες που θα συναντήσεις στην άκρη της μανσέτας. Μόλις τελειώσεις, παίρνεις ανάσα και συνεχίζεις το δεύτερο.
Μετά τα μανίκια σειρά έχει το υπόλοιπο πουκάμισο που είναι σχετικά εύκολη υπόθεση γιατί το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι την περιοχή γύρω από το γιακά και τα σημεία περιμετρικά των κουμπιών.
Μόλις ολοκληρώσεις το έργο σου, κρεμάς το πουκάμισο και κουμπώνεις τα κουμπιά του. Δεν το βάζεις αμέσως στη ντουλάπα γιατί πρέπει το ύφασμα να στεγνώσει για λίγο στον αέρα. Ο ατμός του σίδερου το έχει κάνει εξαιρετικά ευαίσθητο στο τσαλάκωμα και πίστεψε μας το μόνο που δε θες είναι να ανακαλύψεις πως το πουκάμισο σου χρειάζεται και πάλι σίδερο τη στιγμή που θέλεις να το φορέσεις.
σιδέρωμα αντρικό πουκάμισο
κουμπώνεις όλα τα κουμπιά του πουκαμίσου μετά το σιδέρωμα
Μετά από αυτή την επίπονη διαδικασία, επιβράβευσε τον εαυτό σου με ένα ποτό, μια ώρα χαλάρωσης στον καναπέ ή ένα ζεστό μπάνιο. Δεν είναι και λίγο πράγμα αυτό που κατάφερες.
Συνεχίζοντας έτσι θα κατακτήσεις σίγουρα τον τίτλο «Αγόρι για σπίτι»