Σελίδες

Μπες κι εσύ σε αυτό το “Newsroom”






Ο σεναριογράφος του “Social Network” γράφει για το ΗΒΟ μια σειρά για το πώς θα έπρεπε να είναι οι ειδήσεις στην τηλεόραση, και διχάζει.

Στην Αμερική οι κριτικοί το μίσησαν, σε βαθμό που το κανιβάλιζαν μεταξύ τους χαβαλεδιάζοντας στο twitter, στον υπόλοιπο κόσμο άρεσε, τώρα το πού βρίσκεται η αλήθεια είναι δύσκολο να το εντοπίσει κανείς. Αλλά σίγουρα αξίζει να δεις τη σειρά για να διαπιστώσεις μόνος σου αν σου αρέσει.
Έχει ως εξής. Ένας παρουσιαστής ειδησεογραφικής εκπομπής παθαίνει κάτι σαν κρίση συνείδησης, εγκαταλείπει την ουδέτερη στάση που είχε (εξ ου κι ήταν δημοφιλής) και αρχίζει να πιστεύει σε μεγάλες ιδέες, σε μια καλύτερη τηλεόραση, στις ειδήσεις όπως πρέπει να είναι κι όχι σαν σόου στο κυνήγι των αριθμών κλπ κλπ.

Φυσικά όπως καταλαβαίνεις από μια τέτοια αρχική ιδέα, η σειρά περιλαμβάνει ένα κάποιο βαθμό φαντασίωσης μέσα, διότι προφανώς τόσο γλυκείς ιδεολόγοι δε θα είχαν θέση στην τηλεοπτική δημοσιογραφία. Αλλά δεν πειράζει, γιατί καλό είναι μία στο τόσο κάποιος να γράφει κάτι από τη σκοπιά της ελπίδας και της αισιοδοξίας κι όχι του στυγνού ρεαλισμού.



Ο παρουσιαστής και η παραγωγός της εκπομπής του (που είναι πρώην, σε ένα κομμάτι της σειράς που είναι καλύτερο να αγνοήσουμε γιατί είναι πολύ άβολο) αποφασίζουν πως αν μεταδώσουν τις ειδήσεις με σωστό τρόπο, κι όχι σαν τηλεοπτικό show, ο κόσμος θα τους εμπιστευθεί. Πιστεύουν στο σωστό, και αποφασίζουν να το επιδιώξουν. Σκότωσε για λίγο τον κυνικό μέσα σου και ακολούθα αυτή την ιδέα. Εξάλλου και στη "Δυτική Πτέρυγα" του Sorkin, πάλι τι είχαμε; Έναν Πρόεδρο αντι-Bush, βγαλμένο κατευθείαν από τα φιλελεύθερα όνειρα της προοδευτικής Δύσης. Δεν μοιάζει με καμία άλλη σειρά της καλωδιακής.


Είναι τέλειο που στα διάφορα ΗΒΟ, FX κλπ μπορούμε να βλέπουμε σειρές που τραβάνε τα όρια του τι είναι αποδεκτό να βλέπουμε στην τηλεόραση, αλλά δε χρειάζεται κάθε σειρά να είναι ακραία, προκλητικό, ενήλικη. Το "Newsroom" δεν έχει πρωταγωνιστές αντιήρωες ή μαφιόζους ή πολεμιστές, δεν είναι γεμάτο βρισιές ή γυμνό, δεν είναι κυνικό, δεν κοιτάζει στο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής ή στα γρανάζια του τέρατος της γραφειοκρατίας και των σάπιων κοινωνικών θεσμών. Ωραία είναι όλα αυτά δηλαδή, αλλά ας υπάρχει και κάτι με διαφορετικές ευαισθησίες και άλλους ρυθμούς, έτσι για πλουραλισμό. Το "Newsroom" μοιάζει περισσότερο με σκρούμπολ δραμεντί, με χαρακτήρες που μιλάνε γρήγορα και χαριτωμένα και μπερδεύονται και μετά ξεμπλέκονται, υπάρχει αρκετή physical comedy, είναι αρκετά παλιομοδίτικο, απλώς με μπόλικη ιδεολογία από πάνω.

Βάζει την Olivia Munn να μιλάει για τον ΓΑΠ



Πιστεύω ένα ξεκάθαρο high point για τον Έλληνα πρωθυπουργό, το ότι (μιας και η σειρά διαδραματίζεται ελαφρώς στο παρελθόν) η αφήγηση συνέπεσε με την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, οπότε είδαμε τα σέξι χείλια της Olivia Munn να μεταδίδει την είδηση στο σύμπαν του "Newsroom".




 

oneman.gr