Σελίδες

Πώς να “επιβιώσετε” σε μια ξένη χώρα, χωρίς δουλειά!

Πώς να

Άλλοι μεταναστεύουν στη Σουηδία, άλλοι στην Αυστραλία και την Αμερική... για να κυνηγήσουν την επαγγελματική τύχη τους. Ακόμα και χωρίς να έχει κλείσει κάποια συνέντευξη από την Ελλάδα, ένα τεράστιο ποσοστό Ελλήνων προσπαθεί να "επιβιώσει" σε ξένες χώρες της Ευρώπης, κυρίως την τελευταία διετία, για ένα καλύτερο μέλλον. 

Όμως, για να στηριχτείτε στα πόδια σας στα "ξένα", πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, που θα σας οδηγήσουν σε ένα αληθινό "success story"!

Υπολογίστε νοίκι, ψώνια, λογαριασμούς
Πρέπει να έχετε κατά νου ότι χωρίς οικονομικό σχέδιο... θα αντέξετε μόνο ένα ή δυο μήνες μετά την εγκατάστασή σας στη νέα πόλη. Οι λογαριασμοί τρέχουν από την πρώτη ημέρα, το ενοίκιο πρέπει να πληρωθεί και το ψυγείο είναι άδειο. Γι’ αυτό, πρέπει να έχετε μαζέψει χρήματα για τουλάχιστον τρεις μήνες, πριν πάτε π.χ. στη Γαλλία, ώστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον. Παράλληλα, σταματήστε τις άσκοπες δαπάνες, μαγειρέψτε στο σπίτι και χρησιμοποιήστε τα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις σας.
Πείτε "ναι" στις νέες γνωριμίες από την πρώτη ημέρα
Εάν έχετε παλιούς φίλους που ζουν στην περιοχή, τότε έχετε ένα επιπλέον "ατού", αλλά εάν είστε μόνοι, μη διστάσετε να δικτυωθείτε στη γειτονιά γύρω από το διαμέρισμά σας, και όχι μόνο! Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε απευθείας με διευθυντές... αλλά που ξέρετε, ίσως κάποιος ντόπιος να γνωρίζει κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος. Παράλληλα, διαβάστε τις τοπικές εφημερίδες και πείτε "ναι" στις δωρεάν τοπικές εκδηλώσεις, ώστε να έρθετε σε επαφή με αρκετό κόσμο. Να θυμάστε, οι επαγγελματικές ευκαιρίες προκύπτουν εντελώς ξαφνικά.
Αρπάξτε κάθε ευκαιρία για δουλειά, ακόμα και part time
Σίγουρα θα κληθείτε να δουλέψετε σε part time θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα "θέλω" σας. Όμως, ένας μισθός είναι καλύτερος από το τίποτα, ειδικά όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν. Μέχρι να βρεθεί η ιδανική δουλειά, θα χρειαστεί να περάσετε από διαφορετικά είδη εργασιών, είτε αυτό είναι babysitting, είτε βόλτες σκυλιών και bartending. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να πάρετε μια οικονομική "ανάσα" και να ψάξετε χωρίς άγχος για τη δουλειά των ονείρων σας.
Κάντε "καλή" έρευνα για τη νέα περιοχή
Πριν φύγετε για το εξωτερικό, πρέπει να έχετε μάθει το μέσο κόστος ζωής στην περιοχή και τις τιμές που "παίζουν" όσον αφορά στα ενοίκια, την αγορά και τους λογαριασμούς. Παράλληλα, ψάξτε για την εγκληματικότητα του μέρους και για ένα σπίτι σε κεντρική τοποθεσία, ώστε να βρίσκεται κοντά σε παντοπωλείο, φαρμακείο και μετρό. Μακροπρόθεσμα, έτσι θα γλιτώσετε, όχι μόνο χρήματα, αλλά και χρόνο. Επιπλέον, ένας κτηματομεσίτης θα μπορούσε να σας συμβουλέψει για τις συνήθειες των ντόπιων και τις "καλύτερες" περιοχές διαμονής ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Μοιράστε βιογραφικά και ενημερωθείτε για τις εταιρείες
Οι αγγελίες στις εφημερίδες-sites και τα γραφεία ευρέσεως εργασίας θα σας οδηγήσουν στην πρώτη συνέντευξη για δουλειά. Καλό είναι, αντί να στέλνετε τα βιογραφικά, να τα δίνετε χέρι-χέρι στις επιχειρήσεις, ώστε να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να «κλέψετε» το ενδιαφέρον. Πρέπει να ξεπεράσετε τους φόβους σας, ώστε να "ανοίξουν" οι πόρτες της εργασίας. Μαζί με το βιογραφικό, γράψτε μια συνοδευτική επιστολή με τις δεξιότητές σας και ένα κείμενο για τα κενά που θέλετε να καλύψετε στην κάθε επιχείρηση.
Προσεγγίστε επαγγελματίες μέσω Facebook ή δωρεάν σεμιναρίων
Η κοινωνική δικτύωση κάνει θαύματα σήμερα, αφού προσφέρει δωρεάν και άμεση επικοινωνία με εταιρείες ή επαγγελματίες. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να προσεγγίσετε διευθυντές ή να γνωρίσετε ανθρώπους του χώρου. Αυτοί με τη σειρά τους, ίσως να σας καλέσουν σε μια συνέντευξη ή σε ένα συνέδριο για να εξερευνήσουν τα ταλέντα σας. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι η αυτοπεποίθηση και το θάρρος για να κυνηγήσετε τα όνειρα σας.
Κρατήστε "ανοιχτά" τα μάτια σας απέναντι στην εξοικονόμηση
Τα προϊόντα με έκπτωση, τα κουπόνια και η ενοικίαση σε χαμηλότερη τιμή μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή σας. Εναλλακτικά, ψάξτε για ένα συγκάτοικο, ώστε να μοιραστείτε το νοίκι. Βέβαια, τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα, καλό είναι να μην μετακομίσετε όλα τα έπιπλα από την Ελλάδα, ώστε μην χαλάσετε έξτρα χρήματα, χωρίς να γνωρίζετε πρώτα τις πιθανότητες εργασίας στη χώρα. Εάν δεν κρατάτε "ανοιχτά" τα μάτια σας απέναντι στην εξοικονόμηση, σύντομα θα κινδυνεύσετε να μείνετε χωρίς ευρώ στην τσέπη σας.
Κρατήστε στο πίσω μέρος ένα Plan B
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το γνωστό και ως Plan B, μπορεί να σας σώσει στην περίπτωση που τα πράγματα παίρνουν την κατηφόρα. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι ίσως δεν καταφέρετε να βρείτε δουλειά στο εξωτερικό, οπότε καλό είναι να έχετε ένα μέρος για να μείνετε στην πατρίδα π.χ. σε φίλους ή συγγενείς. Παράλληλα, φερθείτε έξυπνα και κρατήστε επαφή με το παλιό αφεντικό σας. Ίσως χρειαστεί να γυρίσετε πίσω στη δουλειά της Ελλάδας!

Πηγή: flowmagazine.gr