Σελίδες

«Η χορεύτρια του διαβόλου»: Ο πνιγηρός καθρέφτης του Ναζισμού



Τον Στέφανο Δάνδολο, τον παρακολουθώ από τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα και θαυμάζω την τόλμη του να δοκιμάζει πολλές μυθιστορηματικές φόρμες. 
Παρέχω τις ταπεινές απόψεις μου για το τρέχον βιβλίο, όχι τόσο για να παραθέσω τα ιστορικά στοιχεία και τις πληροφορίες που το καθιστούν ένα μυθιστόρημα, πλοκής και δράσης, αλλά για να τονίσω τα στοιχεία τα οποία κάνουν τη «Χορεύτρια του διαβόλου» (εκδόσεις Ψυχογιός), μια σπουδαία καταγραφή στην Ελληνική Λογοτεχνία. Ο Στέφανος Δάνδολος, με πρόσχημα την ερωτική ιστορία μιας χορεύτριας του Μουλέν Ρούζ και ενός Αμερικανού διανοουμένου, αναπτύσσει ένα ιστορικό όσο και πολιτικό θρίλερ κατασκοπείας και έναν κύκλο ζωής που ενώ φαίνεται να εξυφαίνεται στα σκοτάδια της ιστορίας από αδίστακτους αργυραμοιβούς και διεφθαρμένους πολιτικούς, εν τέλει εκείνο που έχει πραγματική αξία είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Τηρουμένων των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη την αλματώδη τεχνική πρόοδο, η ιστορία κάνει τους κύκλους της ξεκινώντας πάντα από την ίδια αφετηρία.
Την κερδοσκοπία των ανόμων εις βάρος των αδυνάτων. Από εκεί οι πόλεμοι, οι πτωχεύσεις των άμοιρων κρατών, από εκεί ο φασισμός. Το βιβλίο του Δάνδολου περιέχει όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και την προσπάθεια επιβολής της θεωρίας του Εθνικοσοσιαλισμού σε όλο τον κόσμο. Όλα συντελέστηκαν σε μια εφησυχασμένη Ευρώπη και μια Μεγάλη Βρετανία που συναλλάσσεται εμπορικά με το ζοφερό καθεστώς. Επίσης με μια αριστοκρατία στην οποία το πρόσωπο του Αδόλφου Χίτλερ ασκεί έως και γοητεία. Όλα τούτα συντάσσονται μέσα σε άρτια μυθιστορηματική πλοκή, με καλά συντονισμένα τα γεγονότα και τις περιηγήσεις από τις αρχές του αιώνα, σε Λονδίνο, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Νέα Υόρκη, Βερολίνο. Τα πλούσια, αλλά περιεκτικά αφηγηματικά μέσα και ο ευγενής λόγος, καθιστούν το πολυσέλιδο βιβλίο μια αναγνωστική απόλαυση.

Πηγή: www.lifo.gr
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ Πηγή: www.lifo.gr