Σελίδες

"Ένας Άνδρας – Δύο Ρόλοι – Δύο Φύλα"




Ένας άντρας μπορεί να ενσαρκώσει έναν γυναικείο ρόλο με επιτυχία χωρίς ψηφιακή επεξεργασία? Μπορεί , σύμφωνα με τον JJ Levine ο οποίος δημιούργησε μία σειρά φωτογραφιών, στηριζόμενος στην άποψη περί διαχωρισμού των δύο φύλων .

Ο καλλιτέχνης μας ταξιδεύει σε ένα φανταστικό ταξίδι στις εκφάνσεις ζωής και των ανδρών και των γυναικών , χρησιμοποιώντας όμως για πρωταγωνιστές μόνο άντρες . Με την αντίστοιχη αμφίεση και αποκτώντας γυναικεία εμφανισιακά χαρακτηριστικά μεταμόρφωσης ένας άντρας αποκτά εύκολα την εικόνα της γυναίκας .

Για τα ελληνικά δεδομένα ίσως πρόκειται για μία αρκετά κραυγαλέα οπτική της διαφορετικότητας των δύο φύλων , ωστόσο για τον καλλιτέχνη στόχος του ήταν όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει :

"Η έλλειψη ψηφιακής επέμβασης στην εικόνα των πρωταγωνιστών , αποδεικνύει πως το σώμα και η παρουσία των δύο φύλων μπορεί να είναι τόσο εύπλαστη όσο και το να μετατραπεί εντελώς ριζοσπαστικά ΄΄

Όταν ερωτήθηκε για τον κεντρικό στόχο και προσανατολισμό του έργου του ο J J απάντησε:

"Προσπαθώ να αποσταθεροποιήσω την απόλυτη έννοια του φύλου , όπως αυτό προκαθορίζεται έως σήμερα απολύτως οργανικά κατά τη γέννηση του ανθρώπου".