Σελίδες

Ψυχογενής Ανορεξία και πως προκαλείται





Μια δύσκολη κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και συνήθως στα κορίτσια, όπου υπάρχει η έντονη πεποίθηση ότι το άτομο είναι υπέρβαρο, η μέτρηση βάρους γίνεται εμμονή και η εξαντλητική δίαιτα μπορεί να καταστεί επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή του ατόμου. 

Ενδείξεις της ψυχογενούς ανορεξίας αποτελούν ο έντονος φόβος για αύξηση του βάρους, η διαρκής ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα του σώματος, η εξαντλιτική δίαιτα σε συνδυασμό με την έντονη άσκηση, η κρυφή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, η αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν φαγητό (πχ κοινωνικά γεύματα),η υιοθέτηση ιδιόρρυθμων διατροφικών συνηθειών (πχ το άτομο κρύβει φαγητό σε διάφορα μέρη) και η συνεχής ενασχόληση με το φαγητό (πχ συλλογή συνταγών και μαγείρεμα πολύπλοκων φαγητών για τους άλλους).
Η ψυχογενής ανορεξία αποτελεί μια ασθένεια για την οποία δεν ευθύνεται ένας μεμονωμένος παράγοντας. Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα πρότυπα της Κοινωνίας και της συγκεκριμένης εποχής, για το πώς πρέπει ν είναι το σώμα για να είναι αρεστό.

Η έμφαση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην εξωτερική εμφάνιση και η παρουσίαση ενός πολύ αδύνατου σώματος, ως ιδανικό προκαλεί πιέσεις, ιδιαίτερα στις νεαρές και έφηβες κοπέλες να αποκτήσουν σώμα και εμφάνιση ανάλογα με τα προβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς και κομψότητας. Από την άλλη ,πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να επεξεργαστούν την πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων καταφεύγουν στο φαγητό ή στον αυστηρό έλεγχο της διατροφής ως ένα μέσο ανακούφισης. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια μπορεί να αποτελεί μια ακόμη πλευρά της ψυχογενούς ανορεξίας.
Η ψυχογενούς ανορεξία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερα στην εφηβεία και οι σωματικές μεταβολές που τη συνοδεύουν μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες, προκειμένου μια νέα ενήλικη κοπέλα να δημιουργήσει τη ταυτότητά της. 
Σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες αποτελούν αιτίες για την εκδήλωση της ψυχογενούς ανορεξίας, ωστόσο κάθε άτομο έχει τη δική του προσωπικότητα και προσωπική ιστορία και βασικό είναι να δίνεται έμφαση καταρχήν σε αυτά τα στοιχεία. 


Από τι προκαλείται: 
 Η ψυχογενής ανορεξία προκαλείται από μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων, όπως υπόταση, αρρυθμία, αφυδάτωση, αμηνόρροια στις γυναίκες, προβλήματα πέψης, τριχόπτωσης, κόπωση, ζαλάδες ή λιποθυμία, οστεοπόρωση, κατεστραμμένη οδοντοστοιχία και παγωμένα άκρα. Σε ψυχολογικό επίπεδο, το άτομο με ψυχογενή ανορεξία βιώνει φόβο και ανησυχία μήπως παχύνει και όταν τρώει, μπορεί να νιώθει ενοχές και στεναχώρια. Σε κοινωνικό επίπεδο, το άτομο αρχίζει να απομονώνεται, ενώ οι κοινωνικές του σχέσεις περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό. Μάλιστα, μπορεί να αποσύρεται από τις κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το φαγητό. Και τέλος μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
Η κατάσταση αυτή όπως διαπιστώνουμε μπορεί ν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη σωματική αλλά και στη ψυχολογική μας υγειά. Και συνήθως την αντιμετωπίζουν γυναίκες νεαρής ηλικίας, που δημιουργούν στο μυαλό τους λανθασμένα πρότυπα. Γι αυτό λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να φλερτάρουμε με τον θάνατο και να δούμε καθαρά τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου προβλήματος. Έτσι για την απώλεια βάρους μπορούμε να συμβουλευτούμε διατροφολόγους,  οι οποίοι σίγουρα θα μας οδηγήσουν σε ένα ευχάριστο και καθόλου επικίνδυνο αποτέλεσμα. 


Από την Ματίνα Παπαμάρκου