Σελίδες

Ένα animation για την αγάπη και τον άδικο χαμό της σε 6 λεπτά

Ο έρωτας νικάει τα πάντα; Η αγάπη είναι αρκετή για να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια; Όχι, δεν είναι. Στην animation ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Requiem for romance” παρακολουθούμε τον κρυφό έρωτα ενός ζευγαριού που λήγει άδοξα με ένα γλυκόπικρο τρόπο μέσω ενός τηλεφωνήματος.
Ο λόγος του χωρισμού είναι η πίεση που ασκείται στην κοπέλα από τους γονείς της, οι οποίοι δε συμπαθούν το αγόρι που είναι καλλιτέχνης και αποφασίζουν πως η κόρη τους πρέπει να έχει σχέση με ένα γιατρό.
n

Οι παραδοσιακές οικογενειακές και πολιτισμικές αξίες έρχονται σε σύγκρουση με την αξία του έρωτα. Τα οπτικά εφέ της ταινίας μάς μεταφέρουν στην φεουδαρχική Κίνα όπου κυριαρχούν η επιρροή της οικογένειας και οι πολιτιστικές πιέσεις. Το αποτέλεσμα; Πόλεμος και έρωτας, τέχνη και kung fu, δυο ραγισμένες καρδιές, μια αγάπη που χάνεται σε 6 λεπτά.
Στις καλές ταινίες τα καλοφτιαγμένα οπτικά εφέ είναι πάντα συμπληρωματικά και ο Καναδός σκηνοθέτης Jonathan Ng καταφέρνει μέσα από την άψογη αισθητική της νερομπογιάς να δώσει ακόμα περισσότερη αξία στην ίδια την ιστορία και τη σχέση των πρωταγωνιστών.

n

Ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Η ταινία μιλάει για έναν χωρισμό μέσω τηλεφώνου συνυφασμένο με την τέχνη, τον πολιτισμό και τις πολεμικές τέχνες και όλα αυτά τονισμένα με τα θέματα της παράδοσης, την απόσταση και την οικειότητα. Ελπίζω, επίσης, ότι η ταινία μπορεί να έχει απήχηση και με άλλους τρόπους, παρόμοια με αυτή ενός τραγουδιού, του οποίου ο στίχος έρχεται σε αντίθεση με δραματικά ορχηστρικά μέρη ή ως μια χορογραφία πάλης που εκφράζει ένα ερωτικό τάνγκο. Μια κωδικοποιημένη χρωματική ακολουθία διαθέσεων πάνω στα διάφορα στάδια της αποδοχής. Στο τέλος, ελπίζω ότι το κοινό θα νιώσει το συναίσθημα και ότι θα μπορεί να σχετιστεί με αυτό με κάποιο τρόπο».
-Είμαστε δυο άνθρωποι που είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Θα έπρεπε να είναι απλό. Θα έπρεπε να είναι ένα happy ending. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είναι τόσο δύσκολο.
-Η ζωή δεν έχει πάντα happy ending. 

n
Η ταινία κέρδισε πρόσφατα το βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Σκηνοθεσίας στο Anima Mundi 2013 και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο San Jose 2013. Επίσης έχει λάβει το βραβείο Κοινού στο Athens Animation Festival NY 2012 και έχει πολλές ακόμα διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ.

n

Δείτε την ταινία “Requiem for romance”  εδώ:


athensvoice.gr