Σελίδες

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:Βράβευση του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου για το έργο του (φωτογραφίες + βίντεο)


Σήμερα 17/2/2014 λίγο μετά την 1 το μεσημέρι στο μουσείο της Ακρόπολης στο κέντρο της Αθήνας η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έκανε την καθιερωμένη κοπή της πίτας κλείνοντας 40 χρόνια πορείας και συνάμα βράβευσε τον μεγάλο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο για το πολυετές έργο του στον κινηματογράφο. 


Στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός πολιτισμού Κος Π. Παναγιωτόπουλος, η παρουσιάστρια Αγγελική Νικολούλη, πολλοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες και αρκετοί καλοί φίλοι του Ν. Κούνδουρου από τον χώρο του θεάματος και του πολιτισμού. Ήταν μια σεμνή και απλή τελετή στο χώρο του μουσείο και σε συνδυασμό με την απίστευτη θεά του Παρθενώνα η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με  επιτυχία.


Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1926. Είναι γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησε το 1948. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στην Μακρόνησο. Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη Μαγική Πόλη (1954), όπου συνδύασε τις επιρροές του από τον νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά. Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο Ο Δράκος (1956), ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται. Ακολούθησαν "Οι παράνομοι" (1958), "Το ποτάμι" (1959), "Μικρές Αφροδίτες" (1963), "Το πρόσωπο της Μέδουσας" (1967), "Τα τραγούδια της φωτιάς" (1974), "1922" (1978) κ.ά.
Ο Ν. Κούνδουρος έχει επίσης αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1953 και 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967. Έχει επίσης τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για τη ταινία "Μικρές Αφροδίτες" καθώς και για τη ταινία του "Το ποτάμι" στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959. Ειδικότερα για τη ταινία "Μικρές Αφροδίτες" τιμήθηκε και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Η δε ταινία του "Ο Δράκος" χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950-1960. Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική και αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει κατ΄ επανάληψη ταινίες του Κούνδουρου. Σημειώνεται επίσης πως αντίγραφα (κόπιες) πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Μητροπολιτικό (Μητροπόλιταν) Μουσείο της Νέας Υόρκης.AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:ΙΑΣΩΝΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

ΡΕΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΥΡΩ ΜΑΝΕ
 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ
 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ:


ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ: