Σελίδες

Οικογένεια Χωρίς Σύνορα




Aν συναντούσε κανείς την Anna και τον Thomas στο δρόμο θα έλεγε ότι μάλλον πρόκειται για ένα τυπικό ζευγάρι νεαρών Ευρωπαίων. Εκείνη Πολωνή δημοσιογράφος, εκείνος Γερμανός φωτογράφος, οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν σε ένα συνέδριο για νέους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.


Εκείνο όμως που καθιστά αυτό το ζευγάρι διαφορετικό από τα άλλα είναι το μάντρα που έχουν επιλέξει για τους εαυτούς αλλά και για την οικογένειά τους: «Θέλω σημαίνει μπορώ».
Όταν οι περισσότερες Ελληνίδες μάνες δεν παίρνουν μαζί τους το παιδί στην κυριακάτικη εκδρομή για να μην κρυώσει, η Anna κι o Thomas με τις δύο κόρες τους ταξιδεύουν επί μήνες εξερευνώντας τον κόσμο.

image
Όταν η πρώτη τους κόρη Hanna γεννήθηκε, αποφάσισαν ότι θα ζούσαν τη ζωή που πάντα ονειρευόντουσαν. Και θα το έκαναν μαζί της. Μόλις λοιπόν η μικρή έγινε έξι μηνών το 2010, η οικογένεια πραγματοποίησε το πρώτο της ταξίδι γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα που διήρκεσε μισό χρόνο.

Με όχημα το παλιό τους Renault Espace διήνυσαν 20.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Τουρκία και τέλος τη Σερβία, όπου το Renault παρέδωσε μηχανή.

image

Το 2011-2012 ξεκίνησαν για το δεύτερο ταξίδι τους στην Κεντρική Αμερική. Αυτή τη φορά είχαν μαζί τους και τη δεύτερη κόρη τους, τη Mila, η οποία ήταν μόλις έξι μηνών. Το σχέδιό τους ήταν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο από το Μεξικό μέχρι τον Παναμά. Ύστερα από τέσσερις μήνες στο δρόμο κι έχοντας διασχίσει το Μεξικό, την Ονδούρα, την Μπελίζ και τη Γουατεμάλα τα πλάνα τους ανατράπηκαν όταν έμαθαν ότι ο πατέρας της Άννας έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα. Μέσα σε τρεις μέρες και ύστερα από πολύ κόπο κατάφεραν να πουλήσουν το αυτοκίνητο που είχαν αγοράσει και να ταξιδέψουν στη Βαρσοβία για την κηδεία.
Παρ’ όλα αυτά, η «Οικογένεια Χωρίς Σύνορα», όπως αυτοαποκαλούνται δεν το έβαλε κάτω. Με έδρα τους το Βερολίνο συνέχισαν να οργανώνουν τα επόμενα ταξίδια τους ανά τον κόσμο. Επόμενος σταθμός τους ήταν η Βοσνία το καλοκαρί του 2013.

image

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η οικογένεια βρίσκεται στην άλλη άρκη της γης, στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου ξεκινώντας από τη Νέα Ζηλανδία θα εξερευνήσουν τη Γαλλική Πολυνησία, τους νήσους Κουκ, Σαμόα, Τόγκα, Φίτζι, Βανουάτου, Νέα Καληδονία και τα νησιά του Σολομώντα.
Κι αν αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτή η οικογένεια να αφήνει τη ζωή της στο Βερολίνο και να εκδράμει στα πέρατα της γης, η απάντηση είναι απλή: Το θέλουν πολύ!

image

Οι γονείς έχουν δημιουργήσει το blog «The family without borders», όπου καταγράφουν τις περιπέτειές τους και αναρτούν φωτογραφίες από τα ταξίδια τους. Μάλιστα το blog βραβεύτηκε από το National Geographic ως το καλύτερο για το 2011. Ταυτόχρονα έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη χορηγία εταιριών που ειδικεύονται σε ταξιδιωτικά είδη κι όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους συνεργάζονται με διάφορα έντυπα και μέσα όπου δημοσιοποιούν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες.

H Anna και ο Thomas ισχυρίζονται πως τα παιδιά, όπως και τα ταξίδια, εμπλουτίζουν τον κόσμο τους. Και το αποδεικνύουν εμπράκτως.

athensvoice.gr