Σελίδες

Συνέντευξη του Φάνη Μουρατίδη στα koyrelia: "Όταν αγαπάς κάτι: δεν υπάρχουν θυσίες"





Ανοίγοντας η πόρτα, βλέπουμε έναν άνθρωπο, αρκετά  χαμογελαστό και άνετο να κατευθύνεται προς το μέρος μας. Αμέσως όλες οι εκφράσεις του προσώπου του Φάνη Μουρατίδη, ενεργοποιήθηκαν και μας έκαναν να νιώσουμε οικειότητα. Ξεκινώντας έτσι τις ερωτήσεις μας…

-          Θέλατε από μικρός να γίνεται ηθοποιός;
Εγώ ηθοποιούς θεωρούσα τους κλόουν. Όχι, δεν το ήθελα από μικρός, έγινε τυχαία. Αρχικά, στη Τρίτη λυκείου, έπαιξα σε μια παράσταση που διοργάνωσαν από το φροντιστήριο. Και μετά από αυτό "γλυκάθηκα", διότι είδα όλους τους καθηγητές και μαθητές να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά.


-          Τι θυσίες πρέπει να κάνει ένας ηθοποιός σήμερα για να ακολουθήσει τα όνειρα του;
Όταν  αγαπάς κάτι, δεν υπάρχουν θυσίες και κενοί χρόνοι. Σίγουρα είναι δύσκολος ο χρόνος του ηθοποιού. Αλλά, όλο αυτό που ζούμε είναι σαν την κοκαΐνη , αν δεν το ρυθμίσεις σωστά, γυρίζει σε σένα και σε τρελαίνει.


-          Η οικονομική κρίση έχει ‘’ χτυπήσει την πόρτα σας’’ ;
Δύσκολο κομμάτι η ανεργία.. Αλλά ο καλλιτέχνης, έχει μάθει να ζει με την οικονομική κρίση. Όμως, τώρα δυστυχώς αυτό που μας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, είναι ότι τα έξοδα έγιναν περισσότερα από τα έσοδα.

-          Έχετε ξεχωρίσει κάποιο μέσο;
Μου αρέσουν όλα τα μέσα, γιατί αγαπώ τη δουλειά μου. Με ενδιαφέρει με ποιους συνεργάζομαι. Και το κάθε μέσο είναι διαφορετικό. Είναι σαν να έχεις  τρία παιδιά και να θες να τα ξεχωρίσεις, δεν γίνεται. Αλλά, σίγουρα το θέατρο είναι πάντα ‘’ η μανούλα’’.

-          Ποια η γνώμη σας για τον Σάκη Ρουβά, που από τραγουδιστής, έγινε ηθοποιός και γενικά για όλους εκείνους που δεν έχουν τελειώσει κάποια δραματική σχολή;
Να αρχίσουμε να αποκτάμε σωματική συνείδηση. Οι ηθοποιοί του παλιού καλού κινηματογράφου, οι περισσότεροι, δεν έχουν βγάλει δραματική σχολή. Και εκτός από το ταλέντο, κάτι άλλο σημαντικό είναι και το ‘’ star quality ‘’ . Συνήθως αυτός που φοβάται δεν θέλει καινούργια πρόσωπα..

-          Πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί κάποιος την αναγνωρισιμότητα;
Δεν ήξερα αν είμαι έτοιμος να διαχειριστώ την αναγνωρισιμότητα.. Γι΄ αυτό βλέπεις και πολλά παιδιά, που τους συμβαίνει σε μικρή ηλικία π.χ. ( Μελισανίδης ), είναι δύσκολο να μπορείς να τα καταφέρεις με αυτή την έκρηξη που σου συμβαίνει. Απλά, προσπαθείς να βάλεις τα όρια σου.

-          Ποια η γνώμη σας για τα Τούρκικα σίριαλ;
Υπάρχουν, γιατί ο κόσμος τα βλέπει και επίσης είναι και εξαιρετικά. Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να παράγεις – εισάγεις. Με τους Τούρκους είμαστε ίδιος λαός, είναι ‘’ τραγικό ‘’ που δεν μιλιόμαστε.

-          Σε ποια ηλικία ήρθατε στην Αθήνα; Σας λείπει η πατρίδα σας η Θεσσαλονίκη και ποιες οι διαφορές της, στο τρόπο ζωής;
Στα 28 ήρθα στην Αθήνα. Αν γύριζα στη Θεσσαλονίκη δεν θα το ήθελα, διότι η δική μου οικογένεια είναι εδώ. Μου λείπει περισσότερο το κομμάτι των φίλων και της οικογένειας, αλλά τελικά μου αρέσει που δεν ανήκω και πουθενά.

-          Παντρευτήκατε την Άννα -  Μαρία Παπαχαραλάμπους, που είναι και εκείνη μια πετυχημένη ηθοποιός. Πόση δύσκολη είναι η συμβίωση και η σχέση με έναν άνθρωπο που είναι του ίδιου επαγγέλματος. Υπάρχει ανταγωνισμός; Χρόνο βρίσκεται;
Είναι αρκετά δύσκολη η συμβίωση, ειδικά από το θέμα του χρόνου. Αλλά προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις και να μπορεί να μένεις και κάποιος στο σπίτι. Τα έχει αυτά η δουλειά μας. Ανταγωνισμός, δεν θεωρώ ότι υπάρχει, δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύεις την γυναίκα σου.

Τέλος, ευχαριστούμε τον Φάνη Μουρατίδη για το χρόνο που μας χάρισε και του ευχόμαστε τα καλύτερα και στην προσωπική, αλλά και στην επαγγελματική του ζωή…!







Συνέντευξη από την  Ματίνα Παπαμάρκου...