Σελίδες

Μια ταινία στο νησί της Αποκάλυψης




Στις 3 Απριλίου αρχίζουν στην Πάτμο τα γυρίσματα της ταινίας της διεθνούς φήμης Ελληνίδας Αντζελα Ισμαήλου
Τα ελληνικά νησιά έχουν εσχάτως την τιμητική τους στο σινεμά. Μετά την «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη που γυρίστηκε στην Ανδρο, σειρά έχει η ταινία «Ιντερλούδιο. Η πόλη μιας νεκρής γυναίκας», που θα γυριστεί στην Πάτμο. «Εναν χειμώνα πριν από δέκα χρόνια, επισκέφθηκα την Πάτμο.

Ηταν τέτοια η μαγεία και η μεταφυσική ενέργεια του νησιού, που είπα στον εαυτό μου "εδώ θα γυρίσω την πρώτη μου ταινία". Εκείνη την εποχή βίωνα μια προσωπική μεγάλη απώλεια. Το τοπίο μου θύμισε το σινεμά που αγαπώ, τις ταινίες του Μπέργκμαν» είπε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αντζελα Ισμαήλου, πλαισιωμένη από το πολύ αξιόλογο καστ της ταινίας της. Τα γυρίσματα ξεκινούν στις 3 Απριλίου-ήταν προγραμματισμένα για λίγο νωρίτερα αλλά προέκυψε η απεργία των πλοίων. Θα διαρκέσουν 35 ημέρες.

Ηχηρά ονόματα
Ο προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Όπως εξήγησε η σκηνοθέτις, το ποσό αυτό προέρχεται «από πολλές διαφορετικές πηγές και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της UNESCO. Ηθελα να έχω απόλυτη ελευθερία κινήσεων, να φτιάξω την ταινία όπως ακριβώς θέλω. Ο Κεν Λόουτς μου είχε πει κάποτε: "όσο περισσότερα χρήματα ζητάς από έναν παραγωγό, τόσο λιγότερη ελευθερία θα έχεις"».

Η ταινία έχει ως επίκεντρο το Μοναστήρι της Αποκάλυψης. Ανθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους, κάποιοι πιο κοντά και κάποιοι πιο μακριά από την θρησκεία ή έστω από οποιαδήποτε μορφή πίστης, θα έρθουν πιο κοντά, θα συγκρουστούν και θα ανακαλύψουν τη δική τους αλήθεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εκτός από την Αντζελα Ισμαήλου, η οποία υποδύεται την κεντρική ηρωίδα Δάφνη, πρωταγωνιστούν διεθνούς φήμης ηθοποιοί αλλά και πολύ αξιόλογοι Ελληνες.

Ο βρετανός Μπέρναρντ Χιλ έχει παίξει μεταξύ πολλών άλλων, σε ταινίες όπως «Τιτανικός» στον ρόλο του κυβερνήτη, «Ο Αρχοντας των δαχτυλιδιών» και «Γκάντι». Μακριά από τις υπερπαραγωγές, δήλωσε ενθουσιασμένος που θα είναι μέρος μιας ταινίας «που δεν ποντάρει στα ειδικά εφέ, αλλά στη δική της αλήθεια. Όλα είναι αγνά. Εγώ δηλώνω άθεος, αλλά με ενδιαφέρει πάρα πολύ ότι όλοι οι ήρωες της ταινίας προσπαθούν να πιστέψουν σε κάτι, είτε εντός, είτε εκτός θρησκείας. Σε τελική ανάλυση, είτε μεγάλη, είτε μικρή είναι η ταινία, η κάμερα είναι πάντα εκεί!».

Κινηματογραφική σύζυγος του Μπέρναρντ Χιλ, είναι η πολύ αξιόλογη βρετανίδα ηθοποιός Σάρα Μάιλς. Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η ζωή της άλλαξε δραματικά, όταν χρειάστηκε να φροντίσει τον πρώην σύζυγό της, βραβευμένο με όσκαρ σεναριογράφο Ρόμπερτ Μπολτ, όταν εκείνος έμεινε ανήμπορος λόγω εγκεφαλικού: «ως τότε δήλωνα άθεη, ύστερα από όλα αυτά όμως, μου ήρθε η επιφοίτηση. Όχι ότι ξαφνικά έγινα Αγια, κάθε άλλο. Αλλά όσα θεωρούσα σημαντικά, η δόξα και το χρήμα, εξαφανίστηκαν από τον χάρτη μου. Από τη φιλοδοξία πέρασα στην ανιδιοτέλεια».

Ο Καναδός Σον Μπένσον θα υποδυθεί έναν ιερέα, η πίστη του οποίου δοκιμάζεται όταν στην καρδιά και στο μυαλό του εισχωρούν επίγειες ανησυχίες και επιθυμίες: «επισκέφθηκα την Ελλάδα ως τουρίστας πριν από είκοσι χρόνια με ένα σακίδιο στον ώμο κι από τότε έγινε ο αγαπημένος μου προορισμός σε όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ ενδιαφέρον που τώρα επιστρέφω φορώντας ρούχα ιερέα και παλεύω με το μέσα μου κενό, με το κενό που έχουμε όλοι».

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά
Ενδιαφέρον είχαν και τα λόγια του Γιάννη Βόγλη, ο οποίος θα ενσαρκώσει τον Ηγούμενο Ιγνάτιο: «έχουμε συνηθίσει να έρχονται στην Ελλάδα ξένοι σκηνοθέτες και να προβάλλουν κυρίως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, τη θάλασσα, τον ήλιο, το γλέντι, κτλ. Εδώ έχουμε να κάνουμε όμως με ένα πιο εσωστρεφές φιλμ, που αναζητά την ψυχή της χώρας μας, τις πιο σκοτεινές κι απόκρυφες πτυχές της. Η Πάτμος έχει απίστευτη ενέργεια. Στην καριέρα μου έχω υποδυθεί πολλές φορές τον παπά, έχω φορέσει πολλές φορές ράσα, όμως αυτό το σχήμα του καλόγερου που θα υποδυθώ, επειδή ακριβώς ο ήρωας έχει ζήσει στο εξωτερικό κι έχει πιο ανοιχτούς ορίζοντες, δίνει μία άλλη διάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με την πίστη και τη θρησκεία. Η ταινία έχει μια ιδιαίτερη ποιητικότητα. Δεν απευθύνεται στα εμπορικά κυκλώματα, θα μπορούσε όμως να συντελεστεί ένα θαύμα. Εχω κουραστεί να βλέπω βία. Στο σινεμά, στην τηλεόραση, παντού. Εχω μπουχτίσει».

Θα δούμε επίσης τη Ρούλα Πατεράκη σε ρόλο αυστηρής Ηγουμένης και τον Δημήτρη Λιγνάδη να υποδύεται τον βιβλιοθηκάριο. Όπως τόνισε η σκηνοθέτις: «είναι μια ξένη ταινία, καμωμένη από μία ελληνίδα δημιουργό που ζει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Η γνώση των Αμερικανων για το ελληνικό σινεμά σταμάτησε πάνω κάτω όταν σταμάτησαν να γυρίζουν ταινίες ο Κακογιάννης και ο Ντασέν. Τώρα όμως, υπάρχει μια στροφή κι ένα ενδιαφέρον για το νέο κύμα του ελληνικού σινεμά, χάρη στον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου που έφτασε στο σημείο να προταθεί για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Αλλά και ο Αλέξανδρος Αβρανάς τα πήγε περίφημα στο Φεστιβάλ Βενετίας με το Miss Violence».

Για 35 ημέρες λοιπόν, η Πάτμος θα βιώσει μια διεθνή κινηματογραφική εμπειρία, καλούμενη να αποδείξει πόσο καλά γράφει στον φακό.
tovima.gr