Σελίδες

Τα 10 ΑΠΟΛΥΤΑ καλοκαιρινά cocktails: Μάθε ποια είναι η ιστορία τους!



Το καλοκαίρι ήρθε και σίγουρα αν βγεις θα θελήσεις να πιεις κάποιο κοκτέιλ. Όσο να’ναι είναι δροσιστικά και νόστιμα. Ξέρεις όμως την ιστορία τους;

10. Mojito
Καστανή ζάχαρη, ανθρακούχο νερό, lime, λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και, το πιο σημαντικό από όλα, λευκό ρούμι. Αυτά είναι στα συστατικά ενός από τα πιο αγαπημένα κοκτέιλ του κόσμου. Ίσως να πιστεύεις ότι το Μοχίτο είναι πρόσφατη ανακάλυψη ενός καλού bartender που χτυπούσε με ρυθμό το γουδοχέρι και έκανε όλο το κλαμπ να χορεύει στο ρυθμό του. Λάθος. Το Μοχίτο είναι παλιό. Τόσο παλιό που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι στην πραγματικότητα το πρώτο κοκτέιλ που δημιουργήθηκε στον κόσμο, καθώς οι ναυτικοί το απολάμβαναν από το 16ο αιώνα! Βέβαια, αν εφεύρεις μία χρονομηχανή και τυχαία προσγειωθείς σε ένα πλοίο κατά μεσής του πελάγους, αν δε σε ρίξουν στη θάλασσα, ζήτα ένα “ElDraque” για να ηρεμήσεις. Έτσι λεγόταν το αγαπημένο αυτό κοκτέιλ προς τιμήν του SirFrancisDrake (ήταν ο πρώτος Άγγλος που έκανε τον περίπλου της Γης και το ElDraque ήταν το ψευδώνυμό του), που προσπάθησε να καλύψει τη σκληρή γεύση της tafia (το παλιό ρούμι). Όσο για το πώς κατέληξε από «Δράκος» να γίνει «Μοχίτο», σε αυτό φταίνε οι Κουβανοί και η σως τους το “Mojo” (έχει σκόρδο, ελαιόλαδο και χυμό από εσπεριδοειδή) και εξαιτίας της προσθήκης lime, το ποτό το ονόμασαν «Μικρό Mojo» ή «Mojito». Στην υγεία του SirFrancisDrake λοιπόν!
9. Caipirinha
Το εθνικό ποτό των Βραζιλιάνων! Τώρα που πλησιάζει το Μουντιάλ και ετοιμάζονται να δείξουν μόνο την καλή πλευρά της Βραζιλίας, κρύβοντας από τις κάμερες τον κόσμο που υποφέρει (συγνώμη αν σε ξενέρωσα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια), ας μιλήσουμε για το κοκτέιλ αυτό. Παρασκευάζεται από cachaça (αλκοόλ από ζαχαροκάλαμο), lime και ζάχαρη, ενώ η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη “caipira”, που σημαίνει επαρχιώτης. Οι ρίζες του ποτού παραμένουν άγνωστες, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι προέρχεται από ένα πολύ διάσημο ιατρικό που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της Ισπανικής Γρίπης. Το γιατρικό αυτό είχε lime, σκόρδο, μέλι, ζάχαρη και πάγο. Λίγοι άρρωστοι, λίγο το τεπεραμέντο των Νότιων Αμερικανών και… ιδού το Caipirinha!
8. BloodyMary
Όχι, το ποτό αυτό δεν έχει σχέση με τον αστικό θρύλο των Αμερικανών. Το αντίθετο μάλιστα. Το 1950, ο κωμικός, τραγουδοποιός και παραγωγός ταινιών GeorgeJessel υποφέρει από ένα απαίσιο hangover. Έχοντας τρομερό πονοκέφαλο, τόσο μεγάλο που δεν έβλεπε μπροστά του (εικάζω), ανακάτεψε ίσα μέρη από χυμό τομάτας και βότκα, το ήπιε και ένιωσε καλύτερα, αυτό-προωθώντας τον εαυτό του σαν τον πρώτο παρασκευαστή του κοκτέιλ με την εμφάνισή του σε διαφήμιση γνωστής βότκας. Αυτό ήταν και το λάθος του. Εξαιτίας αυτής της κίνησής του, οι σκεπτικοί τηλεθεατές άρχισαν να ψάχνουν την αλήθεια και τη βρήκαν. Ο κύριος FernandPetiot δημιούργησε το κοκτέιλ όταν δούλευε σε ένα γνωστό μπαρ του Παρισιού, το Harry’sNewYorkBar (από τους γνωστότερους θαμώνες ο Χέμινγκγουεϊ) , το 1920. Ο Petiot όταν γύρισε πίσω στην πατρίδα το 1925 εξέλιξε το κόκκινο ποτό που βρήκε προσθέτοντας λεμόνι, ταμπάσκο, αλάτι, Σος Worcestershire και μαύρο πιπέρι και δημιουργώντας το διάσημο πλέον «Bloody Mary». Όσο για το όνομα; Ο ίδιος είπε: «Οι πρώτοι δύο πελάτες ήταν από το Σικάγο και είπαν ότι εκεί υπάρχει ένα μπαρ το BucketofBlood (κουβάς από αίμα). Και εκεί δουλεύει μία σερβιτόρα που όλοι τη φωνάζουν BloodyMary. Ένας από αυτούς είπε ότι το ποτό του θυμίζει τη BloodyMary, οπότε το όνομα έμεινε»
7. Martini
Αγαπημένο ποτό πολλών διάσημων, μεταξύ των οποίον ο Χέμινγκγουεϊ, ο Τσώρτσιλ και ο Φιτζέραλντ, το Martini ονομάστηκε έτσι από την πόλη “Martinez” στην Καλιφόρνια και δημιουργήθηκε από τον bartenderJulioRichelieu κάπου μεταξύ του 1862 και του 1871. Τα αρχικά συστατικά του ήταν γλυκό βερμούτ, τζιν, μπιτερς και είχε σαν γαρνιτούρα ένα κεράσι μαρασκίνο. Με την εξέλιξη του χρόνου, η πιο γλυκιά αυτή έκδοση αντικαταστάθηκε από την πιο στυφή (τζιν, βερμούτ, μπίτερς) που συνήθως σερβίρεται σήμερα. Να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, το τζιν ήταν από τα ποτά που έβρισκες εύκολα και έτσι το Martiniέγινε το αγαπημένο ποτό πολλών.
6. LongIslandIcedTea
Όσοι το έχετε πιει το ξέρετε ήδη. Δεν είναι τσάι, αλλά ούτε περιέχει τσάι! Στην πραγματικότητα, είναι ένα μίγμα από βότκα, τζιν, τεκίλα, ρούμι, triplesec, ένα ξινό μίγμα και κόλα και έχει υψηλή συγκέντρωση σε αλκοόλ (22%) σε σχέση με άλλα φημισμένα κοκτέιλ, εξαιτίας της ποσότητας αλκοολούχων που περιέχει. Δύο ιστορίες είναι οι πιο γνωστές για την προέλευση του ποτού. Η πρώτη είναι του κυρίου RobertButt, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αυτός το εφεύρε όταν δούλευε σε ένα μπαρ, το OakBeachInn, στο LongIsland της Νέας Υόρκης (φυσικά, οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι το δημιούργησε ο ChrisBendicksen, ο μπάρμαν του ίδιου μπαρ). Η άλλη ιστορία αναφέρει ότι ένας «Ηλικιωμένο Επίσκοπο» στο LongIsland, μία τοπική κοινότητα στο Τεννεσί , δημιούργησε μία παρόμοια έκδοση του γνωστού σήμερα κοκτέιλ στη δεκαετία του ’20 και ότι αυτός έδωσε τη συνταγή στο γιο του οποίος την εξέλιξε. Όπως και να ΄χει, πιες ένα αν δεν έχεις δοκιμάσει… θυμήσου όμως ότι δεν είναι τσάι!
5. BlackRussian
Να και ένα κοκτέιλ που ξέρουμε σίγουρα την ιστορία του. Αυτό το διάσημο και απλό ποτό δημιουργήθηκε από το Βέλγο bartenderGustaveTops, την εποχή που δούλευε στο HotelMetropole στις Βρυξέλλες το 1949 ή το 1950. Ανακάτεψε καλούα και βότκα και σέρβιρε τον πρώτο «Μαύρο Ρώσο» στον Αμερικανό πρέσβη στο Λουξεμβούργο, τον Perle Mesta. Έτσι, εξαιτίας της μαυρισμένης –από την Καλούα- βότκας πήρε το διάσημο αυτό κοκτέιλ το όνομά του.
4. Cosmopolitan
Το αγαπημένο και πιο συνηθισμένο κοκτέιλ των γυναικών. Αν πιστεύεις ότι η ιστορία όλων των παραπάνω είναι αμφισβητήσιμη, αναθεώρησε τις απόψεις σου! Πιστεύεται, ότι το ποτό αυτό δημιουργήθηκε ανεξάρτητα από πολλούς bartenders. Η CherylCook για παράδειγμα, από τη Φλόριντα δημιούργησε τη συνταγή για το “AbsolutCitron”, που αποτελείται από triplesec, lime και χυμό κράνμπερι «για να το κάνει τόσο χαριτωμένο και ροζ» και το προώθησε επίσημα το 1988 στο Μαϊάμι. Από την άλλη η MelissaHuffsmithανέπτυξε μία κάπως διαφορετική έκδοση από αυτήν της Cheryl προσθέτοντας Cointreuκαι φρεσκοστυμμένο lime, ισχυριζόμενη ότι το χρώμα του ποτού πρέπει να είναι αυτό της «ροζ λεμονάδας». Σε όλη αυτήν την ιστορία εμπλέκεται και ένας άντρας, ο TobyCecchini, ο οποίος ήταν αυτός που έκανε τη διεθνώς αναγνωρισμένη έκδοση του ποτού που βασίζεται στην AbsolutCitron. Καλύτερα να το πιεις παρά να σκεφτείς την ιστορία που κρύβει δηλαδή.
3. Piña Colada
Ένα γλυκό και δροσιστικό μείγμα από λευκό ρούμι, χυμό ανανά και κρέμα καρύδας αποτελεί το εθνικό ποτό του Πουέρτο Ρίκο. Αρκετές ιστορίες υπάρχουν για τη δημιουργία του (Ω, τι έκπληξη!), αλλά μία φαίνεται να είναι η πιο αξιόπιστη. Μεταφερόμαστε στο 1954 και στο ξενοδοχείο CaribeHiltonHotel. Ο διευθυντής τού ζήτησε από τον μπάρμαν, RamonMarrero, να δημιουργήσει ένα νέο ποτό για να εντυπωσιάσει τους πλούσιους και διάσημους πελάτες του ξενοδοχείου. Τρεις μήνες πειραματικών αναμείξεων και δοκιμών οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου κοκτέιλ που έγινε γνωστό ως PiñaColada και που το απολαμβάνεις όποτε θες και όπου θες. Γεια σου Ramon!
2. CubaLibre
Δύο ιστορίες από δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Το Bacardi ισχυρίζεται ότι το διάσημο ποτό δημιουργήθηκε από Αμερικανούς Στρατιώτες όταν ανέμειξαν Κόκα-Κόλα με τοπικό ρούμι και lime κατά τη διάρκεια του Πολέμου Ανεξαρτησίας της Κούβας το 1898. Από την άλλη, η εταιρεία που βγάζει το HavanaClub, πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν, αφού η πρώτη Κόκα-Κόλα έφτασε στην Κούβα το 1900. Έτσι θεωρεί ότι έγινε τη χρονιά που οι Κουβανοί δοκίμασαν την πρώτη Κόκα-Κόλα του νησιού. Φυσικά το όνομα σημαίνει «Ελευθερία στην Κούβα» και ήταν η κραυγή των πολεμιστών της Κούβας κατά την απελευθέρωσή της.
1. Margarita
Διάφορες θεωρίες και ιστορίες βρίσκονται πίσω από την ανακάλυψη του διάσημου κοκτέιλ που είναι μείγμα τεκίλας, triplesec, χυμού lime και πάγου. Από τη μία υπάρχει η MargaretSames, που ήθελε να φτιάξει κάτι καινούριο για τους καλεσμένους της, όταν δέχθηκε επισκέψεις στο εξοχικό της στο Μεξικό το 1948. Αν και προσπάθησε να δημιουργήσει κάτι από Ρούμι απέτυχε και έτσι στράφηκε στο αγαπημένο της ποτό, την τεκίλα. Τότε, όπως η ίδια αναφέρει, δεν υπήρχε κοκτέιλ με βάση την τεκίλα, και ο μόνος τρόπος να την απολαύσεις ήταν ο κλασσικός σε σφηνάκι με αλάτι και μία φέτα lime. Από την άλλη υπάρχει ο Μεξικανός ιδιοκτήτης μπαρ DannyNegrete που δημιούργησε το ποτό αυτό σαν γαμήλιο δώρο για την αδερφή του τη Μαργαρίτα το 1930. Η πιο αξιόπιστη όμως από όλες τις ιστορίες εμπλέκει τον bartenderDonCarlosOrozco. Ήταν ένα συνηθισμένο απόγευμα του 1941 και ο Carlos πειραματιζόταν με την ανάμειξη διαφορετικών ποτών. Για καλή του τύχη, εκείνη τη στιγμή μπαίνει στο μπαρ η κόρη του Γερμανού πρέσβη MargaritaHenkel. Ίσως ήταν όμορφη, ίσως ήταν απλά η έμπνευση της στιγμής, δεν ξέρω, αλλά ο Carlos ανέμειξε ίσα μέρη από τεκίλα, λικέρ πορτοκάλι, lime και τριμμένο πάγο και τα σέρβιρε σε ένα ποτήρι με αλάτι στο στόμιό του. Η Margarita ξετρελάθηκε με το ποτό και ο Carlos το ονόμασε Margaritaπρος τιμήν της, αφού ήταν ο πρώτος άνθρωπος που το δοκίμασε. Μεταξύ τους δεν ξέρω αν έγινε κάτι, πάντως το ποτό που δημιουργήθηκε είναι από τα πιο κλασικά και ωραία κοκτέιλ που κυκλοφορούν.
redmoon.gr