Σελίδες

Οκτώ πράγματα που θες να ξέρεις για τα Gay Pride







Σήμερα η Αθήνα γιορτάζει για 10η χρονιά το δικό της Pride. Ποια είναι, όμως, η ιστορία αυτής της πολύχρωμης γιορτής;



1. Το πρώτο Pride Parade, τον Ιούνιο του 1970, έγινε στη Νέα Υόρκη για να γιορταστεί η επέτειος ενός χρόνου από τις ταραχές του Στόουνγουολ με την ονομασία «Christopher Street Gay Liberation Day March». Επρόκειτο περισσότερο για διαμαρτυρία παρά για μια γιορτή. Τα γεγονότα του Στόουνγουολ έφεραν το θέμα των δικαιωμάτων των γκέι μπροστά σε εθνικό επίπεδο, μετά από μια επιδρομή που συνέβη στο γκέι μπαρ της οδού Κρίστοφερ, στο Γουέστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης – το μαγαζί το «έτρεχε» η Μαφία και απαιτούσε κωδικό για να περάσεις.
2. Με την ανάπτυξη του κινήματος «gay rights», στα τέλη της δεκαετίας του '80 με αρχές του '90, αναπτύχθηκε αντίδραση από «συντηρητικά» κινήματα.
3. Την πρώτη σημαία-ουράνιο τόξο του κινήματος έφτιαξε στο Σαν Φρανσίσκο το 1978 ο Γκίλμπερτ Μπέικερ. Οι οκτώ λωρίδες της είχαν το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το βιολετί και το λουλακί χρώμα που αντιπροσώπευαν τη σεξουαλικότητα, τη ζωή, την επούλωση, τον ήλιο, τη φύση, την τέχνη, την αρμονία και το πνεύμα. Σήμερα η σημαία συνήθως έχει έξι λωρίδες – λείπουν το καυτό ροζ και το τιρκουάζ.
4. Ένα ακόμα κοινό σύμβολο των LGBT είναι το ροζ τρίγωνο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Ναζί, για να ξεχωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων.
5. Το μεγαλύτερο Pride Parade γίνεται στο Σάο Πάολο, όπου συγκεντρώνονται περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι για να γιορτάσουν.
6. Η Νότια Αφρική ήταν η μόνη χώρα στην αφρικανική ήπειρο που φιλοξενούσε το Pride Parade. Από το 2006 όμως στο «χορό» συμμετέχουν το Cape Verde και από το 2013 και ο Μαυρίκιος.
7. Πολλές πρωτιές στα δικαιώματα των LGBT δεν προέρχονται από τη Νέα Υόρκη αλλά από τις μεσοδυτικές πολιτείες, όπως το Γουισκόνσιν όπου το 1982 ήταν η πρώτη αμερικανική πολιτεία που απαγόρευσε τις διακρίσεις που βασίζονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό.
8. Pride και στο Πεντάγωνο! Τον Ιούνιο του 2012 στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου στεγάζεται το υπουργείο Αμυνας και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, διοργανώθηκε η πρώτη Gay Pride εκδήλωση.
Το Athens Pride
Μάρτιος 2005: μiα μικρή ομάδα αποφασισμένων κατά κύριο λόγο λεσβιών δίνουν το έναυσμα για τη διοργάνωση του πρώτου Athens Pride τον Ιούνιο. Οι αμφιβολίες κι οι δυσκολίες στο δρόμο φαντάζουν τεράστιες. Τις ξεπερνά μόνον η ψυχή και το πείσμα των διοργανωτ(ρι)ών. Η συμμετοχή στην παρέλαση αναμένεται αναιμική, περί τα 30 με 50 άτομα. Ανήμερα της διοργάνωσης και η πρώτη επιτυχία: η πλατεία Κλαυθμώνος στα χέρια της LGBT κοινότητας. Περίπτερα, στολισμοί, προσδοκία, αγωνία.
Ωρα 18.30. Η παρέλαση ξεκινάει την πορεία της στην οδό Σταδίου. Αναπάντεχα, ένα ποτάμι 500 LGBT ατόμων και φίλων δηλώνουν την περηφάνια τους, και την απόφασή τους να διεκδικήσουν τη θέση τους ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επτά ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, διαδικτυακά ΜΜΕ και κάποια τηλεοπτικά κανάλια καλύπτουν ευρύτατα και θετικότατα τα LGBT αιτήματα, το Pride και όλη την LGBT κοινότητα.
Η Αθήνα άρχισε να βγαίνει από το καβούκι της. Ηταν 25 Ιουνίου 2005. Το 2013 το 9o Athens Pride μέτρησε στην παρέλαση 15.000 άτομα. Δέκα χρόνια μετά το Athens Pride είναι θεσμός.

thetoc.gr