Σελίδες

Οδηγίες για κατασκηνωτές





Αν λοιπόν το τολμήσετε, σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για τους αρχάριους campers. Καλό είναι το μέρος που θα επιλέξετε να έχει πρόσβαση στον πολιτισμό, αλλά και να διασφαλίζει την απομόνωση, να έχει σκιά και φυσικά να πιάνει το κινητό. Η σκηνή να είναι άνετη και αν είναι δυνατόν, να σας χωράει όρθιους, το στρώμα φουσκωτό ή αφρολέξ δίνει τη δυνατότητα να κοιμηθείτε οπουδήποτε. Απαραίτητα αξεσουάρ είναι ο φακός, το kit πρώτων βοηθειών, ένα σφυρί, γατζάκια, σκοινί, παγούρι νερού, αντικουνουπικά και για τους πιο οργανωμένους πλιάν τραπέζι, πολυθρόνες, κατσαρόλα και τηγάνι, σετ με τα πιάτα και μαχαιροπίρουνα, φως γκαζιού, καθώς και ένα cooler για παγωμένες μπίρες, κρασιά ή φρούτα, για φοβερές μάσες κάτω από τη μεσημεριανή παχιά σκιά ή τ’ αστέρια.

1. Αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε κάμπινγκ προτιμήστε να πάτε σε ένα οργανωμένο. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά, με καλές εγκαταστάσεις και παροχές.
2. Κάντε τη δική σας έρευνα πριν πάτε! Ρωτήστε φίλους κατασκηνωτές, βρείτε πληροφορίες και γνώμες για το κάμπινγκ που σας ενδιαφέρει. Τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξετε είναι η καθαριότητα, η ησυχία (τουλάχιστον τις ώρες κοινής ησυχίας), η σκιά (έχει δέντρα ή στέγαστρα για να μην είναι η σκηνή σας κάτω από τον ήλιο;), το μέγεθος του χώρου που σας διαθέτουν (από αυτό θα εξαρτηθεί και το πόσο μεγάλη σκηνή μπορείτε να βάλετε) κ.ά.
3. Αν δεν έχετε διάθεση να μαγειρεύετε, ρωτήστε αν το κάμπινγκ ή η γύρω περιοχή έχει ταβέρνες. Αν πάλι θέλετε να κάνετε μπάρμπεκιου, ρωτήστε αν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε δική σας ψησταριά.
4. Μην κουβαλήσετε όλη σας την ντουλάπα! Αφενός στην άμμο δεν θα σας χρειαστούν τα ψηλοτάκουνα, αφετέρου με... 10 βαλίτσες μέσα στη σκηνή δεν θα έχετε πού να... στρίψετε!
5. Κέφι και διάθεση για περιπέτεια είναι τα απαραίτητα στοιχεία για να περάσετε καλά. Για ακόμα καλύτερα, ξεχάστε τις έγνοιες και ζήστε ανεπανάληπτες διακοπές κοντά στη φύση!

Ξεκινώντας το camping
Αν δεν το έχετε ζήσει, τολμήστε το, είναι από τις ωραιότερες διακοπές που μπορείτε να φανταστείτε. Δεν είναι της απόλυτης ξεκούρασης, θέλει όρεξη και κέφι, αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει, όχι μόνο αισθητικά αλλά, στους ζόρικους καιρούς που ζούμε, και οικονομικά. Και μιλάμε κυρίως για το ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά για αρχή ή αν θέλετε και κάποιες ανέσεις, άντε και το οργανωμένο. Στο ελεύθερο κάμπινγκ μπορείτε, μακριά από το αγριεμένο πλήθος, να χαίρεστε τη φύση, τη μοναχικότητα, που τα οργανωμένα κάμπινγκ δεν είναι εύκολο να τα προσφέρουν. Αυτή η επαφή με το χώμα, με το πράσινο, με την αμεσότητα, με τη θάλασσα είναι πραγματικά μοναδική.
Προμηθειών συνέχεια
Μην ξεχνάτε, γιατί θα το χρειαστείτε, ένα θερμός, ψάθα ή ειδική τέντα για σκιά, το κλασικό πολυσουγιά, σπίρτα και αναπτήρα. Απορρυπαντικά, χαρτί υγείας και φαρμακείο. Στο ελεύθερο κάμπινγκ θα πρέπει να φροντίσετε για την ντουζιέρα. Αυτό σημαίνει μαύρους νερόσακους, που μένοντας στον ήλιο ζεσταίνουν το νερό και φυσικά αφρόλουτρο και σαμπουάν για την υγιεινή σας. Δεν θα απαρνηθείτε τα ξυριστικά και τα καλλυντικά που συνοδεύονται από ένα καθρεφτάκι. Τέλος, η υγιεινή και η προστασία του περιβάλλοντος επιβάλλουν σκουπιδοσακούλες, για να μεταφέρετε τα σκουπίδια στο πλησιέστερο σημείο του πολιτισμού.
Τα καλύτερα μέρη για κάμπινγκ
Οι περιοχές που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε έχουν το καλό ότι οι τοπικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια και δεν διώκουν κανέναν - πέραν του ότι πρόκειται για σημεία μαγευτικά. Ανάμεσά τους η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το Γαϊδουρονήσι, το άλλο νησί νότια της Κρήτης απέναντι από την Ιεράπετρα, η Σούγια Κρήτης, με φανταστική παραλία, το Αγκίστρι, το κατάφυτο νησί που βρίσκεται μόλις μία ώρα από την Αθήνα. Εξαιρετικό μέρος είναι και η Ανάληψη στο Πήλιο, η παραλία της Χιλιαδούς στην Εύβοια, το Κάτω Κουφονήσι, η Ηρακλειά, το άλλο νησί των Μικρών Κυκλάδων, η Τήλος, αν ξεπεράσετε το φόβο σας για τους σκορπιούς, και το Μαράθι, ένα πολύ μικρό νησάκι που βρίσκεται δίπλα στους Λειψούς.