Σελίδες

Πώς το... Ιnstagram μας κόβει την όρεξη!Πώς το... Ιnstagram μας κόβει την όρεξη!


Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν βλέπουμε πολλές φωτογραφίες με φαγητά μπορεί να μην απολαύσουμε εξίσου το επόμενο γεύμα μας.


Διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Instagram επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται άμεσα ψηφιακό υλικό όπου κι αν βρίσκονται. Έτσι, μπορεί οι φίλοι να ανταλλάσσουν συνεχώς φωτογραφίες όταν βρίσκονται σε ένα εστιατόριο ή κάνουν ένα τραπέζι στο σπίτι τους.

Βλέποντας όμως τις φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει οι φίλοι μας, μπορεί να μας χαλάσει η όρεξη, καθώς αισθανόμαστε ότι έχουμε βιώσει οι ίδιοι την εμπειρία του φαγητού. Η διαπίστωση αυτή έγινε από ερευνητές στο Brigham Young University.

«Είναι σαν να έχουμε ήδη βαρεθεί τη γεύση του φαγητού που βλέπουμε χωρίς καν να το έχουμε δοκιμάσει», αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας Ryan Elder.

«Πρόκειται για μια… αισθητηριακή βαρεμάρα. Είναι σαν να έχουμε πάει παρακάτω και δε θέλουμε πλέον αυτή τη γευστική εμπειρία.»

Το συμπέρασμα των ερευνητών έπειτα από μελέτη ήταν ότι η υπερβολική έκθεση στις εικόνες φαγητού αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού. Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη όσο περισσότερες ήταν οι εικόνες.