Σελίδες

Η vintage πλευρά της Αθήνας! Οι καλύτερες... ρετρό διευθύνσεις της πόλης!




Vintage: στα ελληνικά σημαίνει «κρασί εκλεκτής σοδειάς»! Τι είναι όμως τα vintage ρούχα, αξεσουάρ, βιβλία, έπιπλα; Είναι παλιομοδίτικα; Ναι. Είναι ξαναφορεμένα; Ναι. Είναι από δεύτερο χέρι; Ναι. Τότε γιατί είναι στη μόδα;

Μια ιστορία θα σας πω...
Πόσες φορές δεν ακούσατε ή χρησιμοποιήσατε τον όρο vintage σε συζητήσεις περί μόδας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζετε την ακριβή σημασία του; Πόσες φορές δεν ήρθατε σε δύσκολη θέση μην μπορώντας να προσδιορίσετε περί τίνος πρόκειται; Για να μην κοκκινίζετε από εδώ και πέρα -πλέον πρόκειται για τάση- και να είστε πλήρως ενημερωμένοι ανά πάσα στιγμή και in (& out of) fashion σε καθημερινή βάση μάθετε, λοιπόν, ότι ο όρος vintage αναφέρεται σε καινούρια ή μεταχειρισμένα αντικείμενα της περιόδου 1920-1975. Σχετικά με τα ενδύματα ακολουθεί ένας μικρός διαχωρισμός προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Όσα χρονολογούνται πριν από το 1920 κατατάσσονται στην κατηγορία antique, ενώ μετά από το 1975 -και μάλιστα για τα επόμενα 20 χρόνια- ονομάζονται ρετρό (δηλαδή είναι μεν σύγχρονα στην κατασκευή τους, ωστόσο, μιμούνται το ύφος άλλων εποχών). Επιστροφή στα vintage. Πρόκειται για είδη ένδυσης και αξεσουάρ, κυρίως, είτε second hand είτε dead stock (κομμάτια τα οποία δεν έχουν φορεθεί ποτέ) που αποτελούν, πλέον, τον διακαή πόθο κάθε δηλωμένης fashionista. Άλλα φθαρμένα αλλά μοναδικά, άλλα καλοδιατηρημένα και άλλα ακόμη με τις φιρμάτες ταμπελίτσες πάνω τους, αποτελούν «το μήλον της έριδος» για όσες γνωρίζουν... Και δεν είναι λίγες, καθώς τα vintage συνιστούν τη νέα τάση, εδώ και αρκετό καιρό. Όμως, γιατί είναι τόσο αγαπητά;


Η διαχρονικότητα, η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει είναι τα στοιχεία που αναζητά για να ξεχωρίσει κάθε γυναίκα η οποία σέβεται τον εαυτό της. Η αρχή αυτού του «φαινομένου» εντοπίζεται στη δεκαετία του '90, όταν στις μεγάλες ευρωπαϊκές, και μη, μητροπόλεις -Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες- υπόγεια καταστήματα με αμέτρητα ρούχα μετατρέπονταν σε... ναούς αγοραπωλησίας. Η εξάπλωσή του πήρε μορφή «πανδημίας», μιας και celebrities, όπως το μοντέλο Kate Moss, το μετέτρεψαν σε «φιλοσοφία ζωής». Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτό. Στη διάδοσή του συνέβαλε και η οικολογική ευαισθησία όσων προτιμούσαν να επαναχρησιμοποιούν ένα παλιό ρούχο με κάποιες επιδιορθώσεις -στην ουσία, δηλαδή, να ανακυκλώνουν τα ήδη υπάρχοντα- από το να αγοράσουν καινούρια και φυσικά η πολύ καλή τιμή τους συγκριτικά με αυτή που θα τα αποκτούσαν αν τα αγόραζαν στην εποχή τους. Σήμερα, λοιπόν, η ανάγκη διαφοροποίησης και άρνησης του ομογενοποιημένου στυλ είναι η κύρια αιτία που το vintage αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς!
Στη χώρα μας ήρθε περίπου πριν από 20 χρόνια και σιγά σιγά άρχισε να «αγκαλιάζεται» από το ελληνικό κοινό, κυρίως εκείνους που διέθεταν φαντασία και έντονη την αίσθηση της δημιουργικότητας. Όπως και να έχει, είτε είναι αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής ή μίμησης, είτε πρόκειται για νοσταλγούς μιας άλλης εποχής ή για άτομα-έρμαια της μόδας ένα είναι σίγουρο• το vintage έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.  Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους της τάσης στην πόλη και απλώς εντυπωσιαστήκαμε. Εσείς νομίζετε θα ξεφύγετε;

TROC
Προτιμήστε το με κλειστά τα μάτια, καθώς η ιδιοκτήτριά του, κα Βασιλική Ζη, είναι αυθεντία στο χώρο. Το κατάστημα λειτουργεί από το 1979 -πρόκειται για το πρώτο μαγαζί με vintage χαρακτήρα στην Αθήνα- και αποτελεί επίγειο παράδεισο για τους λάτρεις της τάσης. Εδώ θα ανακαλύψετε φορέματα, φούστες, πουκάμισα και τουαλέτες από τις δεκαετίες 1920-1970, κάποια βικτωριανά του 18ου αι., μια μεγάλη ποικιλία από κοσμήματα και πληθώρα τσαντών (υπάρχουν κάποιες από φίδι και κροκόδειλο!) παπουτσιών και καπέλων. Επώνυμα ή μη, θα σας ξετρελάνουν με την ομορφιά τους. Οι τιμές τους; Καθ' όλα λογικές. Σκεφτείτε ότι οι μπλούζες κυμαίνονται στα €25-30, τα φορέματα και οι τσάντες στα €15-150. Μην χάνετε χρόνο, τρέξτε να προλάβετε, γιατί οι κυρίες σχηματίζουν «ουρές», ώστε να κατοχυρώσουν τα καλά κομμάτια! Αν πάλι έχετε μεγάλο απόθεμα στην ντουλάπα σας, μπορείτε να το πουλήσετε στην κα Βασιλική, καθώς οι βασικοί «προμηθευτές» της είναι ιδιώτες! (Δημ. Σούτσου 39, Πλ. Μαβίλη, τηλ. 210 6442520)


YESTERDAY'S BREAD
Μην σας ξεγελάει η επωνυμία του (χθεσινό ψωμί). Στο Yesterday's Bread, θα βρείτε ό,τι πιο «φρέσκο» κυκλοφορεί σε vintage και second hand. Ο Στράτος, ιδιοκτήτης του καταστήματος επί της οδού Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, εισάγει από την Ολλανδία ό,τι βάλει ο νους σας: σακάκια και δερμάτινα, φορέματα, μπλούζες, τσάντες και αξεσουάρ, jeans και παπούτσια -η τεράστια συλλογή second hand All Star (από €17) απλώς θα σας βάλει σε πειρασμό. Αφιερώνει αρκετό χρόνο στο ψάξιμο όσων θα αγοράσει, αλλά, όπως μας εκμυστηρεύεται, αξίζει τον κόπο, καθώς ανακαλύπτει «θησαυρούς». Το target group του ποικίλλει, μιας και από εδώ ψωνίζουν πιτσιρικάδες και νεαροί/ές της περιοχής, και όχι μόνο, μέχρι ηλικιωμένοι που αναζητούν αυτό το κάτι που θα τους θυμίσει τον παλιό καλό καιρό! Όποιο προϊόν δεν πουληθεί εγκαίρως, βγαίνει σε προσφορά. Pas mal! (Καλλιδρομίου 87-89, Εξάρχεια, τηλ. 210 8811233)


KILO SHOP
Μία ιδέα που ξεκίνησε πρίν μερικούς μήνες στο Παρίσι και βρήκε τέτοια ανταπόκριση και ενθουσιασμό από τον κόσμο, που σήμερα εχουν ανοίξει κι άλλα μαγαζιά και στην υπόλοιπη Γαλλία. Το μαγαζί της Αθήνας είναι το πρώτο εκτός Γαλλίας. Σύντομα ανοίγουν KILO-SHOP στην Νεα Υόρκη, Μόσχα και Τόκυο και θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πόλεις. Στο KILO SHOP θα βρείτε μεγάλη ποικιλία τέτοιων vintage και επιλεγμένων πιό σύγχρονων ενδυμάτων, ανδρικών και γυναικείων, για όλες τις ηλικίες. Από παντελόνια, φούστες, πουκάμισα, t-shirt, φορέματα, jean, πουκάμισα και τζάκετ denim, δερμάτινα τζάκετ, sheepskin, γούνες, παπούτσια, τσάντες, φουλάρια, καπέλα, lingerie, κοσμήματα, περούκες ακόμη και νυφικά...Όλα καινούργια η μεταχειρισμένα αρίστης κατάστασης. (Ερμού 120, Μοναστηράκι)


ΣΟΦΙΤΑ VINTAGE SHOP
Γύρω από τους τρεις άξονες του vintage, αντικείμενο/έπιπλο/ύφασμα, η Σοφίτα προτείνει επιλεγμένα αντικείμενα προηγούμενων δεκαετιών, έπιπλα που επιστρέφουν δυναμικά στο σήμερα με εφαρμογή διαφόρων τεχνικών αναπαλαίωσης και μια μικρή συλλογή από χειροποίητα quilts. (Ηρακλειδών 35, Θησείο)

FORMIKA
Οι μικρές λεπτομέρειες πάντα κάνουν τη διαφορά. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα τετριμμένα και πολυφορεμένα, δεν έχετε παρά να προσθέσετε στο σπίτι σας κάποιες vintage πινελιές, όπως τηλεοράσεις ή mini τουαλέτες μακιγιάζ. Ο Κώστας Ανδρέου με τις επιλεγμένες εισαγωγές του από Γερμανία και Γαλλία, σας βάζει για τα καλά στο... τριπάκι. Εκτός από τα έξυπνα, λειτουργικά design αντικείμενα, στα ράφια του καταστήματος υπάρχουν αρκετά vintage items -ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή και τα ταξίδια του ιδιοκτήτη- που ανανεώνονται τακτικά. Το Formika, όπως μας αποκάλυψε ο Κώστας, παντρεύει με μεγάλη επιτυχία το σήμερα με το χτες, κάτι που έχει ιδιαίτερη απήχηση στο ελληνικό κοινό. Στους χώρους του θα ανακαλύψετε από πρωτότυπα είδη δώρων μέχρι και ντιζαϊνάτα χρηστικά είδη από €3 έως €2.000. (Παλλάδος 9, Ψυρρή, τηλ. 210 3234636, www.formika-designstore.com)

MOFU
Μια διαφορετική boutique που θα σας λύσει τα χέρια σε ό,τι αφορά το decor του σπιτιού σας με vintage και μοντέρνα έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά, ιδιαίτερα wallpapers και ρετρό ηλεκτρικά είδη. Ο Δημήτρης και ο Ανδρέας, Κύπριοι στην καταγωγή, ήρθαν στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια -αφού είχαν ζήσει για αρκετό καιρό στη Νέα Υόρκη- προκειμένου να κάνουν το πάθος τους επάγγελμα. Και, ομολογουμένως, το πέτυχαν! Σπάνιοι θησαυροί των 50s, 60s και 70s, επιλεγμένα ένα προς ένα από Αμερική, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ελβετία θα μετατρέψουν τον προσωπικό σας χώρο σε... ευρωπαϊκό φιλμ της δεκαετίας του '60. Οι πρώτοι πελάτες του καταστήματος ήταν άτομα από τον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ σιγά σιγά το αγοραστικό κοινό άρχισε να διευρύνεται, αναζητώντας στις αγορές του τη διαχρονικότητα. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ €20-4.000. Στα plus η δυνατότητα ενοικίασης των αντικειμένων του σε εταιρείες παραγωγής διαφημίσεων, θεατρικών έργων κ.α.! (Σαρρή 28, Ψυρρή, τηλ. 210 3311922, www.mofu.gr)


RETROSEXUAL VINTAGE SHOP
Το Retrosexual Vintage Shop είναι μία συλλογή vintage αντικειμένων από όλο τον κόσμο.Μπορεί κανείς να βρεί αυθεντικά design αντικείμενα από τη δεκαετία του '20 έως και τη δεκαετία του '90 σε άψογη λειτουργική κατάσταση. Τα προϊόντα του διατίθενται προς πώληση, αλλά και προς ενοικίαση, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί για να «ντύσουν» αισθητικά γυρίσματα, vintage φωτογραφήσεις κ.ά. (Ταξιαρχών 133, Κορυδαλλός, τηλ. 2105451553)

 

athensmagazine.gr