Σελίδες

Βιβλιοπροτάσεις αεροπλάνου



Οι ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο και οι ώρες της πτήσης μπορούν να είναι απ’ τις πιο κουραστικές ώρες ενός ταξιδιού, αν όμως τοποθετήσεις στην συνάρτηση το κατάλληλο βιβλίο, μπορούν να γίνουν απ’ τις πιο ευχάριστες και αναγνωστικά παραγωγικές.
Καλοκαίρι, διακοπές, ταξίδια. Να μερικά βιβλία (ή τύποι βιβλίων) που θα σε κάνουν να νομίζεις πως ο χρόνος φεύγει σαν νερό:

Mr. Penumbra’s 24-hour Bookstore

penumbra-cover-659
Για τον Penumbra και το 24ωρο βιβλιοπωλείο του τα είπαμε κι εδώ. Διαβάζοντας το όμως σε τρένα, μετρό και αεροπλάνα συνειδητοποίησα πόσο ευχάριστα μπορεί να περάσει η ώρα όταν έχεις ένα συγγραφέα που ζει τόσο πολύ στην εποχή σου, χωρίς να αποποιείται το παλιό. Λίγο το μυστήριο, με τον Clay να προσπαθεί να λύσει το αίνιγμα του περίεργου βιβλιοπωλείου και των ιδιόρρυθμων πελατών του, λίγο η προσωπική ιστορία του Clay στο υπόβαθρο, λίγο το μικρό μέγεθος του βιβλίου, κι ορίστε, να ο πρώτος υποψήφιος.

Random Young Adult

divergent2
Στα ταξίδια και κυρίως στα αεροδρόμια υπάρχουν τόσα πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή, οπότε δεν είναι ο κατάλληλος χώρος να διαβάσεις Joyce. Αν μπορείς να συγκεντρωθείς τόσο καλά, τότε η λίστα αυτή δεν σε αφορά, είσαι σπουδαίος και θαυμάζω την συγκέντρωση σου. Αν όμως είσαι σαν κι εμένα, που ειδικά όταν ταξιδεύω για διακοπές το μυαλό μου είναι εντελώς διασκορπισμένο, τότε τα Young Adult είναι μια πολύ καλή επιλογή. Είτε μιλάμε για το The Fault in our Stars, είτε μιλάμε για το Divergent. Ειδικά οι δυστοπικές ιστορίες με λίγο από teen romance, λες και φτιάχτηκαν γι’ αυτό τον σκοπό.

Bossypants

053
Μερικά πράγματα είναι αδιαμφισβήτητα, κι η γαματοσύνη της Tina Fey είναι ένα απ’ αυτά. Το να διαβάζεις το Bossypants είναι σαν να βλέπεις bloopers της ζωής της και unaired σκηνές του 30 Rock σ’ ένα. Αρκεί να μην φοβάσαι μην σε περάσουν οι συνεπιβάτες για χαζό, επειδή θα χαχανίζεις ασταμάτητα.

Τι ωραίο Πλιάτσικο!

f23b47c3a68da068b5d322dbfd075a79
Προτείνω Jonathan Coe όπου σταθώ κι όπου βρεθώ. Μπορώ να γράψω κατεβατά για τον αγαπημένο μου Jonathan απ’ το Birmingham. Το “Τι Ωραίο Πλιάτσικο!” όμως είναι πραγματικά ένα βιβλίο που δεν θα βοηθήσει απλά τις ώρες να περάσουν, μιας κι ακολουθεί περίπου τη δομή ενός μυστήριου, αλλά θα σου μάθει και δυο πράγματα για την Αγγλία της Θάτσερ, με τον καυστικό τρόπο που την περιγράφει ο Coe. Έχει γράψει και καλύτερα, όμως αυτό είναι που σου χρειάζεται στο ταξίδι σου, πίστεψε με.

Harry Potter

harrypotterseries
Τελευταία όσες διαδρομές έχει χρειαστεί να κάνω, τις έκανα ακούγοντας το Harry Potter σε audiobook. Είμαι άνθρωπος που του αρέσει να ξαναδιαβάζει αγαπημένα βιβλία, αλλά ακόμα κι αν δεν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία, η συγκεκριμένη σειρά αξίζει να την ξαναεπισκεφθείς, μόνο για τα χαμόγελα νοσταλγίας και ‘εκ-των-υστέρων’ γνώσης.

Random αστυνομικό

scandi comp
Μπορείς να το παίξεις εκ του ασφαλούς και να πάρεις μαζί σου μια Αγκάθα Κρίστι, ή μπορείς να διαλέξεις κάτι πιο σκοτεινό (βλ. Gillian Flynn) ή κάτι Σκανδιναβικό. Μια Crime Week μετά μπορώ να πω με σιγουριά πως έχουμε ρίξει αρκετές προτάσεις στο τραπέζι.

Juliet Naked

debutart_oscar-wilson_8504
Ο Hornby είναι ακόμα ένας Άγγλος, στον οποίο έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Η αμεσότητα του λόγου του, η ροή της σκέψης του, το χιούμορ του κι η τάση του να δημιουργεί περίεργους αλλά όχι εξωπραγματικούς χαρακτήρες κάνουν τα βιβλία του την κατάλληλη συντροφιά για τα πάντα. Αλλά ας κρατήσουμε το High Fidelity για την παραλία και το Juliet Naked για το αεροπλάνο. Κυρίως γιατί το Juliet Naked, με την ελαφριά μελαγχολία του και τους μεγαλύτερους χαρακτήρες, δεν είναι για την παραλία.