Σελίδες

15+1 ερωτήσεις για την αποτρίχωση με laser- Απαντά ειδικός



Ποιες είναι οι φήμες γύρω από το laser, τι πρέπει να προσέξουμε και πόσο ακριβά κοστίζει; Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Ειρήνη Σταύρακα, μας λύνει όλες τις απορίες.

Πως διαλέγω που θα κάνω λέιζερ; Τι πρέπει να προσέξω σε σχέση με το μηχάνημα και τον γιατρό;
Τα λέιζερ είναι ιατρικά μηχανήματα που θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και αποκλειστικά σε ιατρικούς χώρους. Πρέπει πάντα να ρωτάμε τον τύπο του μηχανήματος, αν είναι όντως λέιζερ, αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής του χώρου και βέβαια αν ο εφαρμοστής του μηχανήματος είναι δερματολόγος ή πλαστικός χειρουργός.
Μπορεί να μου το κάνει αισθητικός κι όχι δερματολόγος;
Το λέιζερ είναι ένα ιατρικό μηχάνημα και άδεια για να το χρησιμοποιούν έχουν μόνο οι δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί. Επίσης μόνο ο ιατρός που γνωρίζει την φυσιολογία και την ανατομία του δέρματος μπορεί να ρυθμίσει τις παραμέτρους του μηχανήματος για σωστή εφαρμογή και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ,όπως και σε κάθε ιατρική πράξη.
Βλέπω συχνά στο ίντερνετ αρκετά ελκυστικές προσφορές για λέιζερ. Υπάρχει κάποιο κόλπο πίσω από αυτό;
Δυστυχώς το φαινόμενο έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό οπότε πρέπει πάντα να ρωτάμε αν το μηχάνημα είναι λέιζερ, τι τύπος και πόσες συνεδρίες περιέχονται στην προσφορά. Ένα συχνό κόλπο που εφαρμόζεται συνήθως σε αυτές τις προσφορές είναι ότι οι εντάσεις του μηχανήματος μπαίνουν πολύ χαμηλά ώστε να τελειώσουν οι συνεδρίες της προσφοράς, χωρίς να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα κι ο πελάτης να αγοράσει καινούριες συνεδρίες στην κανονική τιμή, σαφώς υψηλότερη από την προσφορά.
Πόσο κοστίζει μία συνεδρία;
Εξαρτάται από την περιοχή και την τριχοφυΐα. Στις πρώτες επισκέψεις οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ για μια μικρή περιοχή και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 250 για τις μεγάλες.
Πόσο συχνά πρέπει να το κάνω;
Εξαρτάται από την περιοχή. Συνήθως προτείνεται τα μεσοδιαστήματα των θεραπειών να μην ξεπερνούν τις 30-40 ημέρες.
Πόσο καιρό θα μου πάρει να απαλλαγώ από την τριχοφυΐα;
Οριστική απαλλαγή δεν υπάρχει. Θα υπάρξει μείωση της τριχοφυΐας 75-85% , αναλόγως της περιοχής και θα χρειάζεται μια ετήσια επαναληπτική συνεδρία.
Έχω ακούσει ότι υπάρχουν ορμονοεξαρτώμενες περιοχές όπως το πρόσωπο, που δεν φαίνεται το αποτέλεσμα του laser. Αξίζει να δοκιμάσω;
Ναι ,σε όλες τις περιοχές δρα το λέιζερ αλλά αν υπάρχει ορμονική διαταραχή θα πρέπει να γίνει ρύθμιση των ορμονών για καλύτερα αποτελέσματα.
Έχω κάποιες άσπρες τρίχες και θέλω να τις αφαιρέσω. Γίνεται;
Όχι .Δυστυχώς η τεχνολογία του του λείζερ είναι τέτοια ώστε να «διαβάζει « την μελανίνη που βρίσκεται στην ρίζα της τρίχας και να την καταστρέφει.
Μπορώ να κάνω λέιζερ όλους τους μήνες του χρόνου;
Αποφεύγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και γενικά το μαυρισμένο δέρμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Παρόλα αυτά με καλή συμμόρφωση του ασθενούς, δηλαδή όχι έκθεση στον ήλιο, μπορούμε να κάνουμε όλους τους μήνες του χρόνου. Βέβαια τις περισσότερες φορές μπορεί να εφαρμόζεται μια συνεδρία στην αρχή του καλοκαιριού και έτσι να μην χρειάζεται άλλη θεραπεία πριν το φθινόπωρο.
Τι πρέπει να προσέξω πριν και μετά τη συνεδρία;
Δεν πρέπει να υπάρξει έκθεση στον ήλιο ή στις λάμπες τεχνικού μαυρίσματος και ερεθιστικές ή επεμβατικές θεραπείες στο δέρμα.
Είναι αλήθεια ότι πονάει;
Τα σύγχρονης γενιάς λέιζερ κάνουν τις θεραπείες ανώδυνες. Ένα μικρό αίσθημα πόνου ίσως υπάρχει σε κάποιες περιοχές που αντιμετωπίζεται εφαρμόζοντας αναισθητική κρέμα 30-40 λεπτά πριν την θεραπεία.
Υπάρχει περίπτωση να με κάψει ή να μου αφήσει σημάδια ή διχρωμίες;
Όχι, στα χέρια ενός έμπειρου δερματολόγου. Αλλά πάντα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμόρφωση του θεραπευόμενου στις οδηγίες που θα του δοθούν.
Τι διαφορά έχει από τη φωτόλυση. Και πως θα καταλάβω αν το μηχάνημα είναι λέιζερ ή φωτόλυσης;
Η φωτόλυση αναφέρεται σε μηχανήματα που λέγονται πηγές έντονου παλμικού φωτός (IPL). Το φώς αυτό διαφέρει από το λέιζερ γιατί η εκπομπή του από το μηχάνημα δεν γίνεται με το σταθερό και μοναδικό χρώμα του λέιζερ, οπότε τα μηχανήματα αυτά έχουν λιγότερο επιλεκτική δράση και άρα μικρότερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Ο μόνος τρόπος να ξέρει κανείς με τι μηχάνημα γίνετε η εφαρμογή είναι να ζητήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος.
Υπάρχουν περιπτώσεις που να καλύπτουν τα έξοδα τα Ταμεία;
Όχι.
Είμαι ξανθιά μπορώ να κάνω λέιζερ;
Το laser στοχεύει στην μελανίνη της τρίχας οπότε έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε σκουρόχρωμες και χοντρές τρίχες οι οποίες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα της χρωστικής. Οι ξανθιές τρίχες που περιέχουν λιγότερη χρωστική θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες για να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Έχω μία έφηβη κόρη και σκέφτομαι να την πάω για λέιζερ. Επιτρέπεται; Θα έχει αποτελέσματα;
Πριν τα 15 συνήθως δεν ενδείκνυται γιατί δεν έχει σταθεροποιηθεί το ορμονικό σύστημα, άρα και οι ορμόνες που επηρεάζουν την τριχοφυΐα.

Ειρήνη Σταύρακα ειδικ. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ- ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ «ΓΝΑ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Πηγή: joytv.gr