Σελίδες

Ποιος αγαπάει την ελληνική καλτ τηλεόραση;






 Η λέξη «Μακαρένια» δεν υπάρχει πουθενά στο λεξικό. Παρ' όλα αυτά, όσοι αγαπάνε τις κάλτ στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης, ή τις ξεκαρδιστικές ατάκες από τα ελληνικά σήριαλ, σίγουρα θα έχουν δει μια από τις viral φωτογραφίες αυτού του blog. Το «Μακαρένια» (πήρε το όνομα του από εδώ) είναι ένα blog αφιερωμένο στην ελληνική τηλεόραση σε όλες τις πτυχές της, ενώ πρόσφατα έκλεισε 1 χρόνο ζωής. Μιλήσαμε με τον Mr. Μακαρένια, τον άνθρωπο που έδωσε πνοή στην ιδέα αυτή.



Ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του «Μακαρένια»; Η εκατοστή προβολή του Ντόλτσε Βίτα. Είχα μάθει όλες τις ατάκες και τόσες μικρές λεπτομέρειες από τη σειρά που κάπου έπρεπε να τις αξιοποιήσω και να τις διοχετεύσω, αλλιώς θα έσκαγα. Με έναν φίλο μου είχαμε σκεφτεί να φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο με θέμα τις κλασικές ελληνικές σειρές – δεν «έκατσε» αυτή η ιδέα (προς το παρόν), αλλά γεννήθηκε το Μακαρένια. Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργήσω ένα blog όπου όλες οι αναρτήσεις θα ήταν «γραμμένες» από την Νινέτα - τη γνωστή και μη εξαιρετέα Νινέτα. Και θα λεγόταν «Nineta's Diary» ή κάπως έτσι. Αλλά εκείνη την περίοδο έτυχε να (ξανα)βλέπω Ντόλτσε Βίτα και μου είχε κολλήσει στο μυαλό το μουρμούρισμα της Ασπασίας που έπλενε πιάτα τραγουδώντας «μακαρένια». Αυτές τις σκηνές τις θεωρώ και από τις πιο «προχωρημένες» - πώς για παράδειγμα ο Ρήγας κι ο Παπαπέτρου απλώς έγραψαν στο σενάριο «η Ασπασία ξεσκονίζει και τραγουδάει "Άι σαρβάι"», και η κάμερα τραβούσε επί 3 λεπτά την Μαρία Καβογιάννη απλώς να ξεσκονίζει και να καταφέρνει να είναι ξεκαρδιστική. Τη σκηνή του «μακαρένια» την αγαπώ εξίσου πολύ, παραπέμπει μάλιστα και σε ένα κατ' εξοχήν ρετρό 90s ύμνο, οπότε έδεσε το γλυκό. 


Τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι περήφανος για τη δημιουργία του; Τα μηνύματα που παίρνω στο inbox της σελίδας καθημερινά. Μου δείχνουν ότι υπάρχουν κι άλλοι «καμένοι» με παλιά κουλή tv που νόμιζαν ότι είναι οι μόνοι, και βρήκαν τελικά μια ομάδα με κοινών προδιαγραφών χιούμορ. Έστω κι ένα χαμόγελο τη μέρα να προκαλείται εξαιτίας μου, μου μοιάζει λόγος αρκετός για να είμαι περήφανος.

  



Ένας χρόνος "Μακαρένια" λοιπόν. Μπορείς να θυμηθείς 3 "μεγάλες" στιγμές του; Μούμπλε μουμπλε... Θα έλεγα σίγουρα την δημιουργία του δικού μας νομίσματος , την συμμετοχή του blog στα φετινά Blogoscars, στα οποία πάντρεψα τις καλτ σειρές με τις φετινές οσκαρικές ταινίες και το υπερδιασκέδασα, και το μεγάλο TOP 50 τηλεοπτικών σάουντρακ για το οποία έπεσαν πολλά στοιχήματα. FYI, κέρδισε στο τσακ η «Αίθουσα του Θρόνου» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα το «Λαβ σόρρυ» του Θάνου Καλλίρη. Με την ευκαιρία, να πω ότι ετοιμάζεται πρωτοποριακό εγχείρημα στο Youtube και μια κουιζάρα για το Ντόλτσε Βίτα. 




Μια πρόσφατη δημοσίευση για το Κωνσταντίνου & Ελένης στο blog έμελλε να γίνει πρωτοσέλιδο, παρότι ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο. Το περίμενες; Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα σε τέτοιο βαθμό. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί χρήστες του internet που πιστεύουν εύκολα οποιοδήποτε δημοσίευμα (και είναι και κρυφή μου απόλαυση να διαβάζω τα σχόλιά τους στο «Κουλούρι»), αλλά αυτό που έγινε με τη συγκεκριμένη φάρσα απέδειξε ότι δεν πάνε πίσω ούτε οι αυτοαποκαλούμενοι «δημοσιογράφοι»

 




Έγραψα, που λέτε, ότι σταματάνε για πάντα οι επαναλήψεις του Κωνσταντίνου και Ελένης λόγω νομικού προβλήματος (τέτοιο ώστε να είναι ολοφάνερο πως πρόκειται για ψέμα) και την άλλη μέρα τα τηλεοπτικά blogs το είχαν κάνει copy-paste, και όχι απλά χωρίς πηγή, αλλά και με την ένδειξη «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ». Γνωστός «τηλεσυντάκτης» μάλιστα πρόσθεσε και το δικό του λιθαράκι, ότι «πανικός στον ΑΝΤ1, το ίδιο πρόβλημα ανέκυψε και για το Καφέ της Χαράς, σοκ για την μεσημεριανή ζώνη του σταθμού» και τέτοια. Η «είδηση» έφτασε στον τοίχο της Άννας Χατζησοφιά (Μεν και Δεν, Κωνσταντίνου και Ελένης, το Καφέ της Χαράς κ.α.), και ευτυχώς που κάποιοι έσπευσαν να της εξηγήσουν τι και πώς - εν τω μεταξύ έμαθα πως το «καυτό νέο» δημοσιεύθηκε ως πραγματικό ακόμη και σε έντυπο μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας. Μα να μη βρεθεί ένας να τηλεφωνήσει στον ΑΝΤ1 για διασταύρωση; 



Ποια ατάκα σε έχει στιγματίσει; Στην καθημερινότητά μου λέω πολύ συχνά το «όχι δεννννν(ε)» από τον γνωστό διάλογο μεταξύ Κατακουζηνού και Μάνθου. Αλλά εντάξει, προφανώς και το «δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου» της Άσπας έχει την δική του θέση στις καρδιές όλων μας. Η αγαπημένη σου καλτ στιγμή της ελληνικής τηλεόρασης; Η Άντζελα Δημητρίου που παίρνει σε εκπομπή η οποία μεταδίδει πλάνα με την Άντζυ Σαμίου από την προηγούμενη ημέρα, και της μιλάει επί ώρα νομίζοντας ότι είναι live. «Άντζυ, μ' ακούς;» Υπέροχο.




Ποια είναι τα 3 αγαπημένα σου τηλεοπτικά προγράμματα όλων των εποχών, που μπορεί ακόμα και σήμερα να τα χαζεύεις στο YouTube; Το «Ντόλτσε Βίτα» (αυτό βάζω κάθε βράδυ να παίζει στο βάθος για να κοιμηθώ), το «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή» (έχει το δικό του ιδιαίτερο αλλά φανατικό κοινό) και μετά κονταροχτυπιούνται οι «Δυο Ξένοι» και το «Κωνσταντίνου και Ελένης». Δηλώνω πάντως πως ανήκω σε αυτή τη σπάνια κάστα που θεωρούν απολαυστικό το «Ρετιρέ» και το «Εμείς κι εμείς»! Υπάρχει κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα που να μισείς θανάσιμα; Οτιδήποτε έχει σχέση με τον Θέμο Αναστασιάδη ή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Θα ξεράσω ιπποπόταμους, που θα 'λεγε και η Νανά Σταμάτη.





Πιστεύεις ότι υπάρχει σήμερα κάποια σειρά (από όσες βγαίνουν) ή εκπομπή η οποία μπορεί να αφήσει πίσω της ιστορία; Το «Παρτάλι» δημιούργησε προσδοκίες, που ακόμα δεν τις έχει ικανοποιήσει όμως. Σταθερά καλύτερη σειρά των τελευταίων ετών παραμένει η «Μουρμούρα», που ίσως θα μείνει ως η πρώτη καλή κωμωδία του ALPHA έβερ. Από εκεί και πέρα, το χάος. Τι θεωρείς πιο καλτ στην ελληνική τηλεόραση, εν έτη 2014; Τα telemarketing, που γνωρίζουν νέα άνθηση με φιγούρες τύπου Πρίτι Μπρα – λατρεύω (πέρα από την αίσθηση του πρίτι μπρα επάνω μου) να κάθομαι να βλέπω μαχαίρια σογκούν, έξυπνες σίτες και φούρνους που ψήνουν κοτόπουλα και κέικ ταυτόχρονα, στις 3.00 το πρωί. Και, φυσικά, το πιο καλτ φετινό πρόγραμμα ήταν η αινιγματική σειρά-μυστήριο της Καβάλας, «Στην σκιά της τρέλας». Είναι το ελληνικό Homeland, που όποιος δεν το είδε, πραγματικά δεν ξέρει τι χάνει, γρήηηγορα στο Youtube.




lifo.gr