Σελίδες

Ήρθε και θα μείνει αξέχαστο. Πώς;


Το καλοκαίρι είναι εδώ και μας περιμένει να το απολαύσουμε. Ο ήλιος βέβαια δεν είναι πια και τόσο φιλικός και η θάλασσα απρόβλεπτη γι” αυτό και εμείς σας δίνουμε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι χωρίς παρατράγουδα.

1. Κολύμπι
    Στις ελληνικές θάλασσες, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κινδύνους κι αυτό γιατί δεν μοιάζουν με εκείνες των ωκεανών, με τα διάφορα είδη καρχαριών ή και οργανισμών, που τα δαγκώματά τους μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε:
 - Να μην απομακρυνόμαστε από την ακτή, κυρίως σε παραλίες που δεν γνωρίζουμε ή αν δεν ξέρουμε καλό κολύμπι.
 - Να μην κάνουμε παράτολμες βουτιές με το κεφάλι, αν δεν γνωρίζουμε το βάθος και τον βυθό.
 - Να έχουν περάσει τουλάχιστον 4 ώρες από το τελευταίο μας γεύμα, πριν πάμε για κολύμπι.

2. Κολύμπι και μικρά παιδιά
    Στο μπάνιο στη θάλασσα με μικρά παιδιά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί αρκούν λίγα δευτερόλεπτα μόνο για να πνιγεί ένα παιδί. Η επίβλεψη από ενήλικα επιβάλλεται για όσο χρόνο είσαστε στην παραλία.
 - Το μπάνιο επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 8 μηνών και είναι καλό να γίνεται αργά, σταδιακά και να μη διαρκεί πάνω από 20 λεπτά.
 - Αν είμαστε σε παραλία που δεν γνωρίζουμε, είναι καλό τα παιδιά να φορούν ολόσωμο σωσίβιο, ενώ οι κουλούρες ή τα μπρατσάκια να έχουν βοηθητικό ρόλο και να αποφεύγουν τις βουτιές.
 - Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε βόλτες με φουσκωτά, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, όσο καλοί κολυμβητές κι αν είναι οι γονείς.

3. Τσιμπήματα από τσούχτρες    Αν και τα τσιμπήματα αυτά συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, είναι αρκετά για να μας χαλάσουν το κέφι στις διακοπές. Καλό είναι λοιπόν να έχετε μαζί σα
 - Αλοιφή με αμμωνία.
 - Αν έχετε κάποιας μορφής αλλεργία να έχετε κορτιζονούχα αλοιφή και να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, από πριν, για το είδος των φαρμάκων που χρειάζεται να έχετε μαζί σας.
 - Μην χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα.

4. Προστατευτείτε από τους αχινούς
    Σε παραλία με βράχια αποφύγετε να πατήσετε σε σημεία που δεν διακρίνετε ή φορέστε ειδικά παπούτσια για την θάλασσα ή βατραχοπέδιλα.
    Αν πατήσετε αχινό, χρησιμοποιήστε λίγο λαδάκι στο σημείο του δέρματος που έχουν μείνει σπασμένα αγκάθια. Αν προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε με ένα λεπτό τσιμπιδάκι , φροντίστε από πριν να το έχετε απολυμάνει. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας, φροντίστε να βρείτε το πλησιέστερο φαρμακείο ή κέντρο υγείας.

5. Προστατέψτε τα αυτιά σας
    Στην θάλασσα ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στην προστασία των αυτιών μας καθώς ένα αθώο μπάνιο στην παραλία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ωτίτιδα. Η πολλή υγρασία που μένει έπειτα τα καλοκαιρινά μπάνια και τα συχνά ντους ευνοεί την ανάπτυξη εξωτερικής ωτίτιδας μικροβίων ή και μυκήτων.
 - Μετά το μπάνιο κι εφόσον έχουμε, όπως είναι λογικό, βουτήξει το κεφάλι μας μέσα στο νερό, είναι απολύτως απαραίτητο να στεγνώσουμε καλά τα αυτάκια μας με μια πετσέτα και να τα προστατέψουμε στην περίπτωση που δεν έχει νηνεμία.
 - Αν φυσάει, ο αέρας ενδέχεται να δημιουργήσει ψύξη και να φέρει πόνο στο αυτί.
 - Θα ήταν ακόμη καλύτερο, όταν γυρίσετε στο σπίτι σας, να στεγνώσετε τελείως το κεφάλι και τα μαλλιά με πιστολάκι.
 - Εκεί που χρειάζεται προσοχή είναι στη χρήση μπατονέτας. Να την αποφύγετε, αφού έτσι κι αλλιώς το αυτί καθαρίζεται από μόνο του, στέλνοντας το κερί προς τα έξω. Αν επιμένετε για λόγους καθαριότητας, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε τις λεπτές και αιχμηρές μπατονέτες, επειδή προκαλούν μικροτραυματισμούς στον έξω ακουστικό πόρο και πιθανώς στον τυμπανικό υμένα, γεγονός αρκετά σοβαρό.

6. Δέρμα και ήλιος
    Ο ήλιος δεν είναι δυστυχώς το ίδιο φιλικός με όλους μας, πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο ώστε να μην μας δείξει, τα δόντια του.
Η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη. Τι πρέπει να προσέχουμε στην χρήση αντηλιακού:
 - Η σωστή ποσότητα για τις εκτεθειμένες περιοχές είναι τόση, όση χωρά μέσα σε ένα σφηνάκι.
 - Το ιδανικό αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας πάνω από 15 και να είναι αδιάβροχο.
 - Τα αντηλιακά συνήθως αντέχουν για περίπου 3 χρόνια, όμως καλό είναι να τα καταναλώνετε μέσα σε ένα καλοκαίρι.
 - Μην πέφτετε στην παγίδα του υψηλού δείκτη προστασίας. Ο περισσότερος κόσμος προτιμά αντηλιακά με υψηλό δείκτη και βάζει μικρότερη ποσότητα, γεγονός που επιβαρύνει το δέρμα.
 - Να απλώνεις το αντηλιακό 15 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο και να το ανανεώνεις τακτικά.
 - Στο πρόσωπο: μην παραλείπεις τη μύτη και τις άκρες των χειλιών.
 - Στο σώμα: μην ξεχνάς την πλάτη, τους ώμους και τα πόδια.
 - Αν νιώσεις κάποια αλλεργική αντίδραση από το αντηλιακό σου, άλλαξέ το. Πιθανώς, κάποιο συστατικό δεν σου ταιριάζει.
 - Για το σώμα των ενηλίκων η σωστή ποσότητα του αντηλιακού είναι περίπου 30-40 gr (δηλαδή μια γεμάτη παλάμη), ώστε να επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα το οποίο καθορίζει ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού.
 - Kατά τις πρώτες εκθέσεις στον ήλιο συνιστάται αντηλιακό με δείκτη προστασίας περίπου 15 για τους ενήλικες και περίπου 20 για τα παιδιά.

7. Θάλασσα και διατροφή
    Ξεχάστε τους λουκουμάδες, τα hot-dogs και τα αναψυκτικά, προμηθευτείτε υγιεινές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες για περισσότερη ενέργεια και ευεξία.

Παρακάτω συγκεντρώνουμε τις βασικές διατροφικές οδηγίες:
 - Επέλεξε φρέσκα φρούτα εποχής που είναι πλούσια σε γεύση, θρεπτικά συστατικά ενώ με την κατανάλωσή τους θα σου αφήσουν μία αίσθηση ζωντάνιας και εφορίας .
 - Απόλαυσε φρέσκιες φρουτοσαλάτες συνδυασμένες με άπαχο γιαούρτι, μέλι και ξηρούς καρπούς.
 - Προτίμησε τα σάντουιτς ολικής με λαχανικά και γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά ή σαλάτες με ποικιλία λαχανικών, κοτόπουλο ή σολομό.
 - Απέφυγε να συνοδέψεις το σάντουιτς που θα επιλέξεις με πατάτες τηγανιτές και επέλεξε μία σαλάτα.
 - Προσπάθησε να αποφύγεις τα αλκοολούχα ποτά που θα πετύχουν περισσότερο να σε αφυδατώσουν παρά να σε δροσίσουν και επέλεξε φρουτοχυμούς, πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη με προσθήκη φύλλων μέντας και φέτες lime.
 - Τέλος, θυμήσου πως ο οργανισμός χρειάζεται συνεχώς ενυδάτωση, την οποία θα του την προσφέρεις κυρίως μέσω της κατανάλωσης νερού.

8. Ήλιος και μάτια
     Τα μάτια μπορούν να προστατευτούν με γυαλιά που περιέχουν φίλτρα για την UV-Β και την UV-Α ακτινοβολία. Τα γυαλιά ηλίου που προσφέρουν 99-100% προστασία από ακτίνες UVA και UVB μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης στα μάτια από την έκθεση στον ήλιο. Είναι λογικό λοιπόν να χρησιμοποιούνται γυαλιά με προστατευτικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας. Πως να προστατέψουμε τα μάτια μας από τον ήλιο:
 - Αποφεύγετε τον ήλιο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
 - Να ζητάτε να προστίθεται στα διορθωτικά γυαλιά οράσεως φίλτρο απορρόφησης της UV.
 - Αγοράστε από ένα κατάστημα οπτικών ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, που θα αναγράφουν ότι δεσμεύουν την UVA και την UVB. Η απορροφητική ικανότητα δεν εξαρτάται από το πόσο σκούρα είναι ούτε από το πόσο ακριβά.
 - Προτιμήστε μεγάλα γυαλιά ηλίου, που καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι.
 - Μην κοιτάζετε ποτέ «κατάματα» τον ήλιο. Οποιαδήποτε στιγμή κι αν το κάνετε αυτό, ακόμα και στη διάρκεια μιας έκλειψης, κινδυνεύετε από ηλικιακή αμφιβληστροειδοπάθεια.
 - Να αλείφετε τα βλέφαρα και το δέρμα γύρω από τα μάτια με ειδικά, υποαλλεργικά προϊόντα, με υψηλό δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF).

 Και καλές, συναρπαστικές βουτιές!